Linkuri accesibilitate

Protecţia victimelor violenţei – o formalitate?


Într-un adăpost pentru victimele violenţei domestice
Într-un adăpost pentru victimele violenţei domestice

Poliția, pe de altă parte, susține că a primit anul acesta un număr fără precedent de plângeri din partea femeilor agresate, semn că tot mai multe își cunosc drepturile și au curajul să înfrunte agresorul.

Organizația neguvernamentală Centrul la Strada care ajută femeile supuse violențelor în familie spune într-un studiu proaspăt că autoritățile fac prea puțin pentru a proteja aceste victime sau pentru le explica drepturile. Poliția, pe de altă parte, susține că a primit anul acesta un număr fără precedent de plângeri din partea femeilor agresate, semn că tot mai multe își cunosc drepturile și au curajul să înfrunte agresorul. Dar experții La Strada atrag atenția că multe plângeri nu sunt soluționate cum trebuie.

Analizând mărturiile victimelor şi observaţiile avocaţilor, procurorilor şi ONG-urilor specializate, experţii au ajuns la concluzia că deşi unele femei se încumetă să-şi denunţe bărbaţii agresivi, în cazul a 9 din 10 victime autorităţile locale recomandă servicii de plasament şi nu asistenţă juridică. Pentru ca victimele să fie protejate, nu este suficient un apel la poliţistul de sector, spune Viorelia Rusu, vicedirectoarea centrului La Strada. Ea susţine că din neştiinţă, victimele nu-şi apără cauza în faţa poliţiştilor care le conving să nu înregistreze oficial plângerea, neavând mai apoi o dovadă că au apelat după ajutor:

„Poliţiştii deseori le explică: rabdă şi tu, poate că nu este atât de gravă situaţia, sau câteodată mai cheamă agresorul şi vorbeşte cu el şi cu aceasta se limitează toată acţiunea. Deci, oficial, plângerea nu este înregistrată conform legii. Ulterior, dacă victima doreşte să apeleze la instanţa de judecată, este necesar de a dovedi că aceste acte în trecut au avut loc.”

În acest an, organele de poliţie au înregistrat 2091 de cazuri de violenţă în familie. Comparativ cu anul trecut, numărul sesizărilor a crescut, însă experţii susţin că acest lucru nu înseamnă neapărat că agresorii sunt traşi la răspundere, întrucât cele mai multe cazuri sunt documentate ca încălcări contravenționale, care se pedepsesc cu amendă, chiar dacă legea spune că pot fi pornite cauze penale.

Judecând după dosarele pornite pe seama apelurilor de la linia fierbinte a centrului La Strada, puţine sunt cazurile de violenţă în familie care ajung până la o hotărâre judecătorească, constată directoarea centrului, Daniela Misail-Nichitin. Ea susţine că există o problemă a stereotipurilor sociale, legate de femeia victimă, care se atestă încă la nivelul poliţiştilor, asistenților sociali şi chiar al judecătorilor:

„A patra parte doar ajung până la o decizie finală, o hotărâre judecătorească. Din păcate, cu toate că legea expres prevede că împăcarea părţilor este imposibilă atunci când este vorba de violenţă în familie, aceste decizii în continuare se emit şi practic avem un caz recent, chiar în luna noiembrie, când a fost emisă o asemenea hotărâre, cu toate că erau mai mult decât suficiente probe care confirmau violenţa fizică, inclusiv.”

Cercetarea La Strada mai arată că rămâne anevoioasă calea de a obţine protecţie pentru victimele violenţei. Deşi ordonanţe de protecţie se emit tot mai multe în ultimii doi ani, acestea au mai degrabă un efect formal, întrucât, la nivel local, nu întotdeauna se verifică dacă victima este separată de agresor, zice Daniela Misail- Nichitin:

„Polițistul consideră că el trebuie să meargă doar dacă va avea un apel repetat, asistentul social nu întotdeauna monitorizează activ, or atunci când vorbim de o ordonanță de protecţie emisă, în egală măsură, şi asistentul social, şi polițistul de sector trebuie să aibă un rol pro activ în a monitoriza respectarea acestei ordonanțe. La fel, practic nu se explică agresorului care sunt consecinţele încălcării ordonanței de protecţie.”

Realizatorii cercetării sunt de părere că victimele violenţei în familie rămân încă neprotejate de norma legală şi cei care trebuie să respecte buchea şi spiritul legii. Experţii cer o revizuire a legislaţiei încât să fie posibilă obţinerea ordonanței de protecţie de urgenţă, care ar putea fi emisă de polițistul de sector, cu posibilitatea de a fi extinsă mai apoi de instanţa de judecată.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG