Linkuri accesibilitate

Așteptările cetățenilor României de la noul președinte Klaus Iohannis (România liberă)


Politica energetică dusă de Rusia (Al.Grumaz/Adevărul).

„România este încercuită?” se intitulează un articol semnat pe blogurile Adevărul de Alexandru Grumaz. Analistul urmărește „avatarurile războiului energetic”. O face pentru că presa s-ar ocupa excesiv de ce trebuie sau nu trebuie să facă noul președinte, în loc să analizeze atent situaţia din jurul graniţelor, din Europa, referitor la parteneriatele pe care România le are de onorat și cu privire la diverse „delicatese” care definesc noua geopolitică globală.

Alexandru Grumaz îmbrățișează viziunea fostului ministru de externe polonez Radoslav Sikorski. Este momentul ca România, ca și Polonia în opinia lui Sikorski, să iasă din letargia instalată după aderarea la NATO şi UE. „Este vremea să reconsiderăm poziţia noastră faţă de armată, faţă de dotarea acesteia şi faţă de resursele pe care le alocăm. Este momentul să regândim Strategia de Securitate Naţională”, scrie analistul.

Articolul repune în discuție politica energetică dusă de Rusia în ultimii 14 ani: extindere a exportului de energie spre spațiul occidental, cu obținerea, pas cu pas, a controlului asupra rețelelor de conducte, facilităţi de depozitare şi instalaţii care livrează europenilor petrol şi gaze naturale ruseşti. „Banii Federaţiei Ruse au început să curgă spre unele din fostele state componente ale Pactului de la Varşovia”, scrie Alexandru Grumaz și ia ca exemplu mega-împrumutul recent al Ungariei de la ruși pentru construcția a două centrale nucleare, alt împrumut care va merge spre Bulgaria, relația comercială cu Gazprom a unor companii energetice din Cehia și cele 70 de procente din necesarul de gaze naturale importante de polonezi din Rusia. „Companiile energetice ruseşti îşi folosesc vechile contacte din anii comunismului”, este avertismentul analistului publicat de Adevărul.

Valentin Naumescu face o analiză a guvernării lui Viktor Orban în Ungaria vecină României și a consecințelor ei posibile asupra regiunii și a Europei. El crede că Viktor Orbán a intrat în faza finală a epocii sale de „conducător minune” al Ungariei. Aceasta, în ciuda majorității-mamut care îl susține: 70% din Parlament. Oricât de paradoxal, spune Naumescu, ”majorităţile mamut sunt mai fragile decât cele la limită, iar 70% durează de regulă mai puţin decât 51%”. Comentatorul de la contributors.ro este convins că cetățenii Ungariei l-au votat și încă îl susțin pe Orban din lipsă de alternativă în direcția liberală, dar această alternativă se va ivi. În general, spune el, trei mandate, adică 12 ani la cârma unui stat (atât va avea Orban la finalul acestui mandat de premier) este mai mult decât suportă o democrație adevărată. Oamenii vor dori schimbarea. „Am încredere că elitele liberale ale societăţii civile şi politice ungare (câte or mai fi fiind) şi naţiunea maghiară în ansamblu [...] vor şti să-i spună NU la momentul potrivit”.

Editorialul României libere, semnat de Dan Cristian Turturică discută așteptările cetățenilor României de la noul președinte Klaus Iohannis. Sunt foarte mari, chiar împovărătoare, arată comentatorul. Deocamdată însă nici Iohannis, nici Partidul Național Liberal nu par să ia în serios această exigență. PNL are nevoie de o serioasă schimbare de atitudine. „Are o șansă imensă de a rămâne multă vreme la putere, screi Turturică, dacă folosește momentul actual de slăbiciune al PSD [...]. Dar pentru asta trebuie să demonstreze că este capabil să propulseze alt tip de oameni în funcțiile sale de conducere și să-și oblige propriii baroni să facă zece pași înapoi”.

XS
SM
MD
LG