Linkuri accesibilitate

Un gest de bună-credință în fața alegătorilor (Ziarul Național)


Răbdarea oamenilor nu trebuie pusă la încercare de partide (Vasile Gârneț/Ziarul Național)

Portalul Ava.md publică un comentariu semnat de Alexei Covali, în care autorul constată că forțele pro-europene vor trebui să apere dreptul de a urma calea europeană, însă șanse de reușită sunt. În primul rând, pentru că apropierea de UE a început să dea primele rezultate, și apoi, pentru că nu există o coeziune între forțele de stânga. În aceste codiții, scrie comentatorul, oponenții integrării în UE pot doar să zădărnicească unele procese, nu și să schimbe vectorul politicii externe. De asemenea, susține autorul, Rusia va încerca să-și întărească focarele de presiune și chiar să pună în practică mai multe scenarii pentru a destabiliza situația internă din Republica Moldova. Speranța sa, notează Alexei Covali, este că autoritățile de la Chișinău au învățat lecția, urmărind situația din Ucraina, și vor acționa cu chibzuință.

Editorialistul Victor Ciobanu scrie în Ziarul Național că după ce partidele pro-europene au câștigat la limită alegerile, cetățenii așteaptă mai mult decât mulțumiri. Referindu-se la negocierile dintre partidele pro-europene, autorul susține: „pentru că restanțe sunt multe, iar principala rămâne justiția, primul pas care ar trebui făcut este abrogarea anexei secrete din acordul precedent”. Acest prim pas, scrie editorialistul, presupune retragerea tuturor șefilor instituțiilor partajate anterior pe criterii politice, indiferent de faptul cum s-au manifestat în aceste funcții. Va fi un gest de bună-credință și de reabilitare în fața alegătorilor care le-au mai dat o șansă, dar și o garanție că reformele de azi înainte nu se vor mima, dar se vor face pe bune, conchide autorul.

În timp ce liderii partidelor de dreapta cred că au obţinut o victorie electorală majoră, cei care i-au votat, scrâșnind din dinți, privesc fără nici o speranță la negocierile lor, constată într-un comentariu Ion Grosu. Autorul susţine că majoritatea simplă a cetăţenilor îşi doreşte continuarea integrării europene, dar la sigur nu o integrare care înseamnă privatizarea procuraturii sau vânzarea pe sub masă a aeroportului și căilor ferate. O alternativă care poate detensiona situația din Moldova și care poate oferi suport suficient de larg pentru reforme profunde, este o coaliție largă, cu includerea PCRM. Şi asta pentru că, notează comentatorul, potenţialul unei noi alianţe de guvernare, cu aceeaşi lideri, demult s-a epuizat. Astfel, scrie Ion Grosu, „AIE 3 va fi prea firavă pentru a-și asuma marile reforme de care are nevoie Moldova – reformatarea justiției, reforma sistemului de pensionare, reforma administrativă, decentralizarea, politici demografice curajoase”.

Tot în Ziarul Național, Vasile Gârneț atrage atenția partidelor pro-europene, care s-au retras la negocieri, că ar trebui să de-a dovadă de inteligență și bun simț, ca să nu pună la încercare răbdarea alegătorilor. Partidele proeuropene au fost votate, la limită, nu pentru a face același joc dezgustător, trăgându-și plapuma de la unii la alți, ci ca să guverneze responsabil țara, scrie autorul. După părerea sa, dacă mass-media și societatea civilă nu-i vor slăbi din cătare, ar fi o speranță ca lucrurile să stea altfel decât în precedenta legislatură. Vasile Gârneț se adresează și socialistului Igor Dodon, căruia îi recomandă să observe că lucrurile în Rusia nu stau atât de strălucit pe cât le vede și ni le recomandă el: „ca urmare a sancțiunilor occidentale, rubla se prăbușește, capitalul străin dă bir cu fugiții. Ieftinirea continuă a petrolului va face ca economia Rusiei să intre în recesiune, lucru confirmat chiar de oficialii de la Moscova, cei care stau cu ochii pe cifre, și nu fac doar politica „lumii ruse”.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG