Linkuri accesibilitate

De ce nu votează poporul pentru ecologişti?


Mătuşa Ileana şi Vasili Petrovici trăiesc numai cu geopolitica-n braţe?

Am aflat că Partidul Ecologist a luat în recentele alegeri numai vreo 1500 de voturi. Un rezultat lamentabil şi aş spune inexplicabil, bizar.

Mă gîndesc la puzderia de probleme ecologice pe care le are Moldova.

În ţara asta cea mai mare parte a fîntînilor are apă proastă, sălcie. O sumedenie de rîuri, de felul Bîcului, sînt moarte.

Solul e poluat din ce în ce mai tare. Avem foarte puţine păduri, tot mai puţine. Gunoiştile neautorizate, imense, au împestriţat republica şi, cu excepţia Făleştiului, nicăieri gunoiul nu e bine selectat şi prelucrat.

Nici aerul nu mai e ca altădată, mai cu seamă în capitala invadată de mii de automobile.

Sînt o mie şi o sută de probleme ecologice care necesită soluţii. De fapt, problemele astea sînt cele mai grave pe care le are ţara, iar găsirea soluţiilor nu mai suferă amînare.

Ei bine, într-un asemenea context dezolant, pentru Partidul Ecologist votează doar 1500 de oameni.

În mai multe ţări europene, în care nu există atîtea probleme ecologice, verzii ajung în parlament, pe cînd în Moldova poluată şi murdară oamenii îi ignoră aproape cu desăvîrşire.

E un paradox, o bizarerie căreia eu nu-i pot găsi o explicaţie. Cum e posibil să fii un cetăţean preocupat de viaţa de zi cu zi, de cotidian, şi în acelaşi timp să ignori ecologia care chiar de cotidian ţine?

Cum e posibil să nu te intereseze apărarea mediului ambiant într-o ţară în care frumuseţea plaiului e cântată de vedete recente cu voci catifelate? Sau mătuşa Ileana şi Vasili Petrovici trăiesc numai cu geopolitica-n braţe?

XS
SM
MD
LG