Linkuri accesibilitate

Republica Moldova, din nou printre cele mai corupte țări europene


Punctajul este mai mare decât cel al Albaniei şi Kosovo, clasate pe ultimul loc în Europa, dar mai mic decât cel al Georgiei şi Armeniei, liderele în spaţiul CSI. Care sunt cauzele stagnării?

Potrivit Indexul Perceperii Corupţiei, lansat astăzi de Transparency International, Republica Moldova se situează pe locul 105 în lume, cu 35 de punte. Punctajul acumulat este mai mare decât cel al Albaniei şi Kosovo, clasate pe ultimul loc în Europa, dar mai mic decât cel al Georgiei (52) şi Armeniei (37), liderele în spaţiul CSI. Datele Transparency International arată că Republica Moldova a rămas la fel de coruptă în ultimii patru ani. Care sunt cauzele acestei stagnări?

Chiar dacă în ultimul an au fost adoptate sau revizuite mai multe legi menite se îmbunătăţească starea de fapt, oamenii nu au resimţit schimbări la capitolul combaterea corupţiei, constată directoarea Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc. Potrivit expertei, indexul din acest an arată a câta oară că Moldova stă mai bine la capitolul teorie sau adoptare de legi decât la implementare.

Lilia Carasciuc
Lilia Carasciuc

Una dintre cauzele stagnării, în opinia Liliei Carasciuc, este rezistenţa celor din sistemul judiciar, care ar frâna reformele cerute de europeni şi s-ar opune schimbărilor. Dar rezistenţă ar putea veni şi din partea celor din business, care s-au obişnuit să mituiască unii funcţionari pentru a obţine decizii favorabile.

„Reforma sistemului judiciar este principială pentru noi, deoarece numai reformând sistemul judiciar noi vom putea în realitate combate corupţia şi în alte domenii. Mai mult ca atât, ceea ce ţine de Procuratura Anticorupţie acolo stagnăm chiar bine. Iată din cauza aceasta consider că degrabă vom avea o nouă guvernare şi va trebui să înceapă cu reforma sistemului procuraturii”.

Directoarea Transparency International Moldova spune că viitoarea guvernare este obligată să ia în serios percepţia oamenilor despre felul cum instituţiile statului luptă cu flagelul corupţiei, deoarece „cu cât este mai democratic statul, cu atât este mai puţin tolerantă e societatea faţă de fenomenul corupţiei, cu atât mai presată va fi de societatea civilă să demonstreze rezultate palpabile”.

Potrivit Liliei Carasciuc, faptul că Moldova nu a progresat şi nici nu a încercat să ajungă din urmă Georgia, care a cumulat un punctaj mai mare decât unele ţări-membre UE, arată că politicienii de la guvernare nu prea au dorit de fapt să lupte cu corupţia. Iar acest lucru este vizibil, cel puţin, în cazul finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale, dezbatere care a fost amânată pe un termen nedeterminat.

Galina Bostan
Galina Bostan

Directoarea Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Galina Bostan, afirmă că percepţia oamenilor e că nu s-a schimbat nimic, deoarece până acum lupta cu corupţia a fost doar mimată, dovadă că e că niciun dosar de rezonanţă, cu implicarea funcţionarilor de rang înalt, nu a fost finalizat.

„Cel mai important element în domeniul combaterii corupţiei este calitatea oamenilor. Dacă cei care guvernează au bun simţ, lucrurile şi la un nivel mai jos se aranjează altfel. De obicei subalternii copiază comportamentul conducerii”.

Interlocutoarele mele mai spun că oamenii vor avea în faţă acelaşi tablou atâta timp cât procurorii şi ofiţerii anticorupţie vor prinde doar peşti mici, evitând să se bage mai la adânc în căutarea celor mari.

Previous Next

XS
SM
MD
LG