Linkuri accesibilitate

„Să lupte cu corupţia, să aducă un trai decent de viaţă în Moldova”


Opinii ale chișinăuienilor despre rolul guvernanților și al opoziției după alegeri.

Etapa confruntărilor electorale a trecut, urmează formarea unei noi guvernări şi cea a realizării angajamentelor asumate. Europa Liberă i-a întrebat pe oamenii întâlniţi ocazional pe străzile din Chişinău care este rolul puterii şi care e rolul opoziţiei şi dacă cele două tabere ar trebui să colaboreze.

Europa Liberă: Puterea ce trebuie să facă?

„Să facă astfel încât oamenii să trăiască mai bine”.

„Rolul puterii e să meargă pe parcursul pe care l-au luat de la bun început. Pentru asta oamenii i-au susţinut în alegeri”.

„Trebuie să lupte cu corupţia, să aducă un trai decent de viaţă în Moldova”.

„Idee n-am, nu pot să vă răspund la întrebarea aceasta. Numai ştiu că trebuie să luptăm spre binele nostru în Europa”.

Europa Liberă: Care este rolul opoziţiei?

„Opoziţia întotdeauna trebuie să fie, pentru că dacă nu e, puterea ştiţi îşi ia nasul la purtare”.

„Eu cred că e bine atunci când este opoziţie în Parlament, din cauza că în dezbateri se naşte adevărul, adică totdeauna când este plus şi minus cred că se vor lua decizii corecte”.

Europa Liberă: Trebuie puterea să colaboreze cu opoziţia?

„Trebuie să iasă la un numitor comun, pentru oameni să fie ceva frumos şi bun pentru ţara noastră”.

„În general, oamenii trebuie să ajungă la un numitor comun. Puterea trebuie să îmbunătăţească viaţa oamenilor, bătrânii nu trebuie să fie lăsaţi în voia soartei, să fie create locuri noi de muncă. Opoziția trebuie să vegheze ce face puterea aleasă şi s-o ajute”.

„Să vă spun cinstit, ei au fiecare afacerile lor. Ei aşa numai pe arena politică se mănâncă, dar aşa să se apuce de mânecă pentru că au făcut ceva nu”.

„Ar trebui, ca să se dezvolte ţara, deci trebuie să fie un parcurs împreună, că dacă este dezbinare, e un minus pentru ţara noastră”.

„Până la urmă trebuie să-i convingă pe cei din opoziţie, ca să-i împace şi ca să fie pace”.

„Puterea şi opoziţia trebuie să colaboreze şi să rezolve împreună problemele economice, politice, chiar şi pe cele culturale. Este foarte important când există un consens. Opoziţia are un rol important. Când există concurenţă întotdeauna este foarte bine”.

„Ar trebui totuşi, pentru că lumea i-a votat şi pentru unii, şi pentru alţii şi ca să fie un consensus. Acum nu mai este timp pentru sfadă, pentru opinii de care au fost până la alegeri”.

XS
SM
MD
LG