Linkuri accesibilitate

Cel puțin cinci din deputații lui Dodon au și cetățenie rusă (Ziarul de Gardă)


„Greața” (M. Ciobanu/Jurnal de Chișinău).

Două analize semnate de comentatori români cu referire la votul de duminică sunt preluate de portalul politicon.md. Cea din revista 22.ro a cărei autoare este Bianca Toma se intitulează: „Proruşii câştigă, dar proeuropenii pot face guvernul”. Autoarea anticipează negocieri complicate, aproape la fel de dure ca în 2009, când comuniştii au ratat formarea guvernului la o diferenţă de un mandat.

Valentin Naumescu scrie în contributors.ro despre nevoia unui premier pro-european puternic şi credibil la Chişinău. Dacă e şi pro-român, cu atât mai bine, continuă el. Alegerile ar fi arătat câteva lucruri care trebuie făcute mai bine la Chişinău şi mai serios în viitor: liber-democraţii, democraţii şi liberalii trebuie să aibă în anii următori puterea unor decizii mari, de viziune pe termen lung. E momentul să renunţe la orgolii, construind fiecare partide - adepte ale democraţiei liberale şi ale valorilor occidentale.

Autorul unui articol publicat de portalul „Delipress”, Gabriel Călin, scrie că „deşi PLDM a acumulat cel mai mare număr de voturi, dintre partidele care ar putea forma coaliţia de guvernare, acest lucru nu înseamnă însă că verzii vor fi acei care vor dicta regulile. Dimpotrivă, aşa cum crede acest autor, de data aceasta, PLDM va trebui să cedeze foarte mult pentru ca o eventuală alianţă să existe. Guvernul nu va mai fi verde. Şi nici MAI-ul. Organele de forţă vor trece cel mai probabil în gestiunea liberalilor. Cel puţin Mihai Ghimpu va cere asta. De asemenea, lui Gabriel Călin i se pare că singura variantă în care Guvernul ar rămâne la PLDM ar fi aceea în care Iurie Leancă ar deveni prim-ministru cu condiţia preluării partidului de la Vlad Filat.

În publicaţia rusă „Kommersant” apare un articol semnat de Vladimir Soloviov în care faptul că majoritatea foarte probabilă la Chişinău nu va fi şi constituţională este văzut ca o garanţie că statutul de ţară neutră din legea fundamentală nu este ameninţat în nici un fel. Acest lucru convine Moscovei, scrie Soloviov, care a sprijinit în aceste alegeri PSRM. Acum sarcina acestui partid este să devină la următoarele alegeri principala forţă de opoziţie pe flancul stâng”. „Acum Moscova poate fi liniştită. În primul rând neutralitatea Moldovei nu este sub nici un pericol, iar în rândul al doilea Kremlinul are în sfârşit un partener în Parlamentul de la Chişinău – Partidul socialiştilor”, reiterează autorul articolului.

„Ziarul de Gardă” scrie că „Igor Dodon, liderul partidului Socialiştilor şi unul din cei mai mari luptători împotriva apropierii R. Moldova de Uniunea Europeană şi de România, şi un apărător fervent al moldovenismului şi-a umplut partidul de membri cu cetăţenie dublă. Reporterii Ziarului de Gardă au verificat doar lista celor 25 de membri ai Socialiştilor care după numărătoarea parţială a voturile ar trece în Parlament. Din aceştia cel puţin cinci ar deţine cetăţenia dublă, cea a R. Moldova, dar şi cea a României” arată publicaţia.

„NewsMaker” scrie că „fostul preşedinte al consiliului administrativ al Băncii de Economii a Moldovei (BEM) este surprins de decizia Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) de anulare a rezultatelor emisiei suplimentare de acţiuni la BEM în urma căreia partea statului a fot diminuată de la 56% la 33,3. Omul de afaceri Ilan Shor a declarat că intenţionează să conteste această decizie, numai că nu a spus unde”, se arată în articolul publicat de „NewsMaker”.

Într-un editorial intitulat „Greaţa” publicat de „Jurnal de Chişinău”, scriitorul Mircea V. Ciobanu prezintă, între altele, îndemnurile făcute înainte de alegeri către alegătorii proeuropeni. „Mă ţin de nas şi merg la vot”, scrie (îndeamnă!) pe blogul său o cunoscută ziaristă. „Azi votaţi-i,/ de mâine înjuraţi-i!” – îşi rimează îndemnul, pe o reţea de socializare, un tânăr poet. „Ieşi mâine la vot, dă Moldovei un şut în fund”, glumeşte oarecum metaforic-sofisticat altcineva.
„Scriu cu greaţă acest editorial. Pentru că vreau să cer concetăţenilor noştri proeuropeni […] să meargă duminică la vot şi să dea cu greaţă creditul lor de încredere unor partide proeuropene care nu le merită votul” – scrie un istoric-politolog”. Potrivit dlui Ciobanu, în acest context, „e necesară deratizarea, deparazitarea şi aerisirea spaţiului public. Ideal ar fi să se constituie o adevărată societate civilă, independentă de politic. Dar asta ţine de domeniul visului…”

XS
SM
MD
LG