Linkuri accesibilitate

Victor Parlicov solicită măsuri de modernizare a instalațiilor de pompare a gazelor naturale


Rusia, prin preşedintele Vladimir Putin, a anunţat că ar putea renunţa la proiectul gazoductului Soouth Stream, dacă Uniunea Europeană se opune. Ar urma să fie însă construit un gazoduct cu aceeaşi capacitate spre Turcia, a mai anunţat luni la Ankara, şeful Gazprom Alex Miller.

În ambele cazuri, Moldova riscă să-şi piardă “calitatea” de ţară importantă de tranzit pentru gazul rusesc spre clienţiii europeni, ceeea ce îi va reduce mult puterea de a negocia cu Moscova preţul gazului, avertizează fostul director ANRE, Victor Parlicov într-un interviu cu Europa Liberă.

„Cred că perspectiva dării în exploatare a acestui gazoduct este 2018, 2019, maxim 2020. Şi atunci, noi nu avem la dispoziţie mai mult de vreo trei ani ca să rezolvăm problema cu reversul, întrucât imediat ce pierdem statutul de ţară importantă ca tranzit de gaze, ne pierdem totodată şi puterea de negocieri a contractului de furnizare”:

Soluţia propusă de Parlicov nu sunt proiecte precum gazoductul Iaşi-Ungeni, pe care îl califică drept „simbolic”, ci „reveresul” , dotarea gazoductelor cu posibilitatea de a pompa gaz în ambele direcţii. Aceată soluţie ar putea permite şi diversificarea surselor de energie, mai crede Victor Parlicov.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG