Linkuri accesibilitate

Cecilia Bartoli și muzica italiană la curtea țarilor


Cecilia Bartoli la Baden-Baden (©ManoloPress)
Cecilia Bartoli la Baden-Baden (©ManoloPress)

Un nou CD de succes: „St. Petersburg”.

Cecilia Bartoli este cea mai bine vândută artistă lirică a momentului: zece milioane de CD-uri vândute, numeroase discuri de aur si platină, cinci premii Grammy, zece ECHOs și Bambi (oferite în Germania) două Brit Awards. Pe lângă aparițiile sale memorabile pe scenă, în montări de operă, interpreta lirică italiană este foarte apreciată și pentru înregistrările sale: „Albumul Vivaldi”, „Arii italiene”, „Albumul Salieri”, „Opera proibita”, „Maria”, „Sacrificium”, „Mission”. Cu ultimul său album, lansat luna trecută, artista readuce în actualitate muzica italiană cîntată la curtea țarilor în Rusia.

Fascinația Rusiei țariste nu este o temă resuscitată doar de politicieni. Coincidență sau nu, într-o perioadă în care la Moscova mulți suspină după apusa glorie a Marii Rusii, există artiști ale căror explorări inspiraționale fac drumul înapoi exact către acest capitol al istoriei ruse. Unul dintre aceștia, renumita artistă lirică Cecilia Bartoli, care și-a lansat de curând albumul intitulat „St. Petersburg”.

Sala de concerte de la Baden-Baden
Sala de concerte de la Baden-Baden

Aflată în turneu european pentru promovarea acestei producții, Cecilia Bartoli a poposit pentru o seară și la Baden-Baden, încântând cu personalitatea sa energică publicul meloman, venit în număr mare la spectacolul găzduit de impozanta clădire a Festspielhaus Baden-Baden.

Pentru acest album, care cuprinde arii uitate din epoca barocă și clasică timpurie, Bartoli a studiat în arhiva Teatrului Mariinsky din St. Petersburg, creând o atmosferă muzicală ce a transpus publicul în grandioasa epocă a țarilor.

Eroinele unor arii uitate au reînviat prin vocea catifelată și, totodată, puternică a Ceciliei Bartoli, care nu s-a limitat doar la interpretări în limba italiană, abordând pentru prima dată în cariera sa și interpretări în limba rusă.

Presa de specialitate pune interesul sopranei italiene pentru scena lirică rusă pe seama predecesorilor săi, maeștri italieni - precum Francesco Araja, compozitor și dirijor la curtea țarinei Ana Ivanovna - fiind cei care au pus bazele operei naționale ruse.

Nu întâmplător, așadar, îndrăgita artistă lirică a ales aria „Vado a morir” din opera „La forza dell, amore e dell, odio” - semnată de Araja - ca punct de plecare al spectacolelor de promovare ale noii sale producții.

La Baden-Baden (©ManoloPress)
La Baden-Baden (©ManoloPress)

Într-un Baden-Baden cucerit de ruși bogați, cele două arii ale operei „Altsesta" (aparținându-i compozitorului german Hermann Friedrich Raupach), interpretate de Bartoli în limba lui Tolstoi, au smuls nesfârșite ropote de aplauze.

Spre deosebire de alte vedete ale scenei lirice, Bartoli nu pune foarte mare accent pe caracterul monden al statutului său de divă. Spectacolul nu a fost unul al rochiilor strălucitoare, ci unul al seriozității, al empatiei cu publicul, vrăjit de altfel de interpretarea de înaltă clasă a Ceciliei Bartoli.

Trei arii pe care Cecilia Bartoli le-a ales pentru albumul „St. Petersburg" sunt extrase din opera „Carlo Magno" apartinandu-i compozitorului italian Vincenzo Manfredini. Cunoscut și ca teoretician muzical, Manfredini a trăit între 1755 și 1769 in Rusia. Împărăteasa Ecateriana cea Mare l-a însărcinat pe Manfredini cu educația muzicală a viitorului țar Pavel al III-lea. În plus, Manfredini a condus în aceea perioadă opera italiană din St. Petersburg.

Ca și în albumele precedente, Bartoli l-a avut drept acompaniator pe Diego Fasolis, cunoscut organist și dirijor elvețian, care conduce ansamblul „I Barrocchisti”.

„I Barrochisti este o orchestră de referință la nivel internațional când vine vorba de ansambluri care folosesc instrumente istorice. Ansamblul există încă din anii ‘50, când se numea „Societa cameristica di Lugano”, și a jucat un rol important în redescoperirea instrumentelor din epoca baroca.

Orchestra „I Barrocchisti” este alcatuită din circa 40 de muzicieni din diferite țări. În 2013, pentru proiectul „Mission” lucrat împreună cu Cecilia Bartoli, a fost laureat al premiului ECHO, iar în 2014 a fost nominalizată la premiile Grammy.

Bartoli si cei 40 de instrumentiști, care interpretează muzica timpului cu instrumente de epocă nu se zgârcesc în utilizarea ornamentelor muzicale, care vin nu neapărat din citirea partiturii, cât din interpretarea acesteia. „St. Petersburg” reamintește, că muzica barocă a dezvoltat dimensiunea, diversitatea și complexitatea ansamblurilor instrumentale, și că ei i se datorează împlinirea unor genuri muzicale precum opera, concertul sau sonata.

Previous Next

XS
SM
MD
LG