Linkuri accesibilitate

Lista lui Iohannis pentru câștigătorii alegerilor din R. Moldova


Klaus Iohannis: „Aștept cu bucurie momentul unei noi vizite în R. Moldova și începutul colaborării cu viitorul guvern pro-european”.

Președintele Traian Băsescu a spus că se „bucură” pentru cetățenii Republicii Moldova după „victoria” partidelor Democrat Liberal, Liberal și Democrat la alegerile generale de ieri și că „speră” că „vor fi accelerate procesele de modernizare” ale Chișinăului și de apropiere a țării de Uniunea Europeană. „România va fi în continuare un partener în realizarea acestor obiective”, a mai adăugat șeful statului român.

Astăzi, de ziua națională a României, au defilat la București pentru prima dată, alături de militarii americani, francezi, polonezi, și cei moldoveni, semn că Republica Moldova se află, cel puțin simbolic, printre aliații principali ai țării. Forțele armate autohtone și-au etalat cele mai performante echipamente de luptă, majoritatea de proveniență americană, atât la tradiționala paradă din București, cât și la cea ținută în așa numita capitală a unirii, la Alba Iulia, acolo unde președintele ales, Klaus Iohannis a declarat că „în perspectiva aniversării a 100 de ani de la Marea Unire, România trebuie să aibă obiective naționale” legate de „locul ei în Europa și în lume”, de „propria sa dezvoltare, de reducerea decalajelor între regiuni și de conectare la Europa prin infrastructură”.

„Cel mai important motiv de satisfacție provine, însă din rezultatele din Republica Moldova”, care confirmă că majoritate cetățenilor moldoveni „își doresc o continuare accelerată a parcursului european al țării lor” mai notează Iohannis, spunând că vrea să îi asigure pe toți cetățenii de dincolo de Prut că „le-a înțeles așteptările și mesajul și că le va fi mereu alături”. „Aștept cu bucurie momentul unei noi vizite în Republica Moldova și începutul colaborării cu viitorul guvern pro-european”, conchide președintele ales al României, făcând și o listă cu priorități pentru cei care vor conduce Republica Moldova: creșterea economică, reforma justiției, lupta împotriva corupției, protecția familiei și a celor dezavantajți, integrarea deplină în viața publică a minorităților naționale, creșterea calității învățământului și independența energetică.

Premierul Victor Ponta l-a felicitat în primul rând pe Marian Lupu pentru „rezultatul foarte bun” obținut la alegerile de ieri. „Votul primit de PDM confirmă consolidarea forțelor social-democrate, pe scena din Republica Moldova cu o creștere a numărului de mandate”, a precizat premierul român, afirmând că „atât ca președinte al PSD, cât și ca premier al României” asigură „toate forțele politice democratice” de dincolo de Prut de „sprijinul” său pentru realizarea proiectului de integrare europeană.

Eurodeputata Monica Macovei, fostă raportoare a Parlamentului de la Bruxelles pentru Republica Moldova a fost mai puțin protocolară și a mărturisit că „primul loc” obținut de Alianța Europeană îi dă „un zâmbet mare și larg”, fiindcă mulți români au fost foarte „îngrijorați” în acest moment de „răscruce” pentru Republica Moldova.

XS
SM
MD
LG