Linkuri accesibilitate

Pavel Harbuz: „ne dăm votul pentru un partid pro-european”


Cum votează Diaspora: în dialog cu un moldovean stabilit în Portugalia.

Despre votul diasporei din Portugalia, Valentina Ursu în dialog cu Pavel Harbuz.

Pavel Harbuz: „Pentru reprezentanții diasporei moldovenești din regiunea Lisabonei, e o sărbătoare mare, e o zi de importanță, peste jumătate de oră vrem să ne pornim la Ambasada Moldovei de la Lisabona să ne dăm votul.”

Europa Liberă: Există interes pentru acest scrutin electoral acolo, în Portugalia?

Pavel Harbuz: „Eu cred că există un interes sigur fiindcă noi suntem deja stabiliți aici cu traiul, de 14 ani în Portugalia, dar suntem cetățeni și ai Republicii Moldova, și ai Portugaliei. Acasă avem părinții noștri, membri ai familiilor noastre. De ce să nu existe interes? Noi, chiar dacă suntem departe de țară, reprezentăm țara noastră, adică în discuții, în întâlniri pe loc aici, mă prezint ca moldovean, sigur că reprezint țara mea și vreau Moldova să fie o țară dezvoltată, să existe condiții de trai, de muncă și să ne auzim de bine, cu pace și sănătate.”

Europa Liberă: Se zice că gastarbaiterii moldoveni din Federația Rusă ar fi mult mai activi decât migranții moldoveni aflați la muncă în țările Uniunii Europene. Ar fi și o explicație pentru aceasta?

Pavel Harbuz: „Eu nu cred în aceasta. La vârsta mea de 52 de ani cunosc partea ceea de răsărit, iar de când mă aflu în partea aceasta, cunosc situația, viața de aici, din Europa. Eu nu cred că moldovenii care se află în Rusia se simt mai bine decât moldovenii de aici, din Europa. Noi trăim în Portugalia și suntem egali în drepturi cu trăitorii de pe loc, ne bucurăm de stima portughezilor, ne bucurăm de ceea ce ne învață ei pe noi.”

Europa Liberă: Bine, dar la Moscova sunt cozi imense, lumea așteaptă să voteze, în țările Uniunii Europene nu se vorbește despre aceste rânduri.

Pavel Harbuz: „Sunt și persoane indiferente, cu ideile lor. În Rusia, probabil, numărul de gastarbaiteri e mai mare, de aceea și cozile la vot pot fi mai mari. Aici noi suntem, probabil, mai puțini.”

Europa Liberă: În 2009, dar și în 2005, diaspora occidentală a manifestat mai mare interes față de scrutinele parlamentare de atunci decât acum, când interesul e mult mai mare din partea Estului, mai ales din partea celor care se află la muncă în Rusia.

Pavel Harbuz: „Mie îmi pare că este interes și din partea aceasta.”

Europa Liberă: Și dumneavoastră pentru ce vă dați votul?

Pavel Harbuz: „Noi vrem să ne dăm votul pentru un partid pro-european, pentru un partid care să ne ducă la pace, la bună înțelegere. Și desigur ca să ne putem orienta viața, având deja peste 20 de ani de când suntem o țară independentă, să tragem concluziile noastre și să facem pași concreți, să votăm un partid pro-european.”

XS
SM
MD
LG