Linkuri accesibilitate

Doru Petruți: „Voturile din spaţiul european sunt foarte importante pentru că au adus procente bune partidelor pro-europene”


Opinii de expert într-un interviu în exclusivitate cu directorul IMAS, Chișinău.

Alla Ceapai în dialog cu directorul IMAS Chişinău, Doru Petruţi.

Doru Petruţi: „Avem o prezenţă la vot comparabilă cu cea din 2010. Pe de altă parte, e de înţeles o eventuală prezenţă mai mică la vot pentru că e vorba de dezamăgiri. E vorba şi de evenimentul recent când un partid cu 10-12% poate intenţii de vot a fost scos din competiţia electorală. Acesta ar putea fi un motiv ca o anumită parte a alegătorilor să nu se prezinte la vot.”

Europa Liberă: Vedem, deocamdată din ceea ce ne zic reprezentanţii din diaspora, că prezenţa la vot a cetăţenilor moldoveni în ţările europene e modestă. Ce semnal transmite diaspora?

Doru Petruţi: „E adevărat, circulă foarte puţină informaţie cu excepţia secţiei de vot de la Moscova. Din diaspora până la ora 15.00 pe unele surse sunt menţionaţi 27 de mii de cetăţeni care ar fi votat. Destul de puţini în raport cu numărul mare de secţii de vot care a fost deschis, peste 90. Cu 72 de secţii în 2010 au fost peste 65 de mii de cetăţeni la vot. Acum se aştepta o prezenţă destul de ridicată în afară. Să vedem cu evoluează lucrurile. Voturile din afară, mai ales din spaţiul european sunt foarte importante pentru că au adus procente bune partidelor pro-europene şi au însemnat, în 2010, 3,7% din total voturi exprimate; o creştere semnificativă faţă de 2009, 2005.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, aşa cum ne spunea şi consulul de la Moscova, diaspora din Rusia e mult mai activă de această dată comparativ cu alte scrutine. Cum s-ar explica acest activism?

Doru Petruţi: „Cred că nu trebuie să ne grăbim prin a trage concluzii legat de ce se întâmplă la Moscova. Să nu uităm că prezenţa unui actor politic, care a fost exclus de pe listă, acolo generează şi emoții, şi nu ştim cum au fost organizaţi oamenii de acolo să se prezinte într-un număr atât de mare.

Dincolo de astă rămâne una dintre întrebări de ce Republica Moldova are doar o secţie de vot la Moscova în condiţiile în care se ştie că există un număr mare de cetăţeni cu drept de vot care sunt în Federaţia Rusă. cu siguranţă că nu toţi vor apuca să voteze. Lucrând la capacitate maximă o secţie de vot nu poate prelucra mai mult de trei mii de oameni. La ora 21.00 vor fi obligaţi să închidă secţia de vot. Probabil o parte din cetăţeni vor rămâne fără posibilitatea de a-şi exprima votul. Situaţie cu care ne-am întâlnit de altfel şi la alegerile din 2010 când - mai rău – s-au terminat chiar şi buletinele de vot.”

Europa Liberă: Reieşind şi din sondajele recente realizate de IMAS care ar fi speranţele oamenilor de la aceste alegeri, de la viitoarea guvernare?

Doru Petruţi: „Speranţele lor cred că se leagă foarte mult de chestiuni de natură economică şi socială, legat de locuri de muncă, de salarii şi pensii. O altă temă importantă ţine de tema corupţiei.”

Europa Liberă: Dar de vectorul de dezvoltare externă a Republicii Moldova? Mai mulţi analişti spun că la aceste alegeri votul ar fi unul geopolitic.

Doru Petruţi: „Cred că doar în ultimele două săptămâni s-a accentuat foarte mult, pe final de campanie, s-a creat emoţia şi antiteza asta. Tema şi miza, şi antiteza s-a creat mai degrabă în ultimele două săptămâni venind la pachet şi cu acţiunile instituţiilor de forţă. Aţi văzut arsenalul găsit, pericolele posibile sau sugerate care ar fi putut pândi Republica Moldova înainte şi eventual după ziua alegerilor.”

Europa Liberă: Toate aceste evenimente credeţi că au influenţat opţiunile alegătorilor?

Doru Petruţi: „Cu siguranţă şi vom vedea rezultatele alegerilor. Vom vedea impactul ultimelor două săptămâni de campanie pentru că avem o ecuaţie cu totul şi cu totul specifică în Republica Moldova şi nici o ţară nu cred că s-a întâlnit cu astfel de situaţie. Pe lângă 20% indecişi (cât aveam la momentul 20 noiembrie în ultima măsurătoare), dacă i-am mai lua în calcul şi pe cei care chiar dacă aveau o opţiune nu erau foarte hotărâţi să şi-o menţină, s-au mai adăugat circa 10-12% ale competitorului electoral exclus din cursă. Suntem undeva pe o plajă de 30-40% care au fost forţaţi să-şi stabilească decizia, intenţia de vot în ultimele trei zile de campanie.

E o situaţie cu totul specifică. Cum vor migra voturile? Ce o să se întâmple? Ce se întâmplă azi? Vom afla probabil şi pe parcursul nopţii şi mâine dimineaţă. Dar e foarte greu de făcut predicţii în momentul în care ai peste 30% persoane care se decid în ultima clipă practic.”

XS
SM
MD
LG