Linkuri accesibilitate

Silvia Moțpan: „oamenii cred că va fi mai bine cu Rusia, cu Uniunea Vamală”


Localizarea ambasadei R. Moldova la Moscova
Localizarea ambasadei R. Moldova la Moscova

În dialog cu o reprezentantă a diasporei moldovene din Rusia.

Sute de cetăţeni moldoveni stau la coadă la cele două secţii de votare din Moscova. Un vot buclucas pentru ca nu a fost luat in calcul numarul mare de moldoveni aflati la munca in aceasta tara. Silvia Motpan deplange situatia tensionata din inima Moscovei.

Silvia Moțpan: „Lume foarte. Lumea e tare indignată, lumea e tare scârbită şi supărată că secţii de votare sunt foarte puţine. Pentru numărul de oameni care este aici şi toţi sunt patrioţi, toţi au ieşit azi la votare, sunt foarte puţine secţii de votare.”

Europa Liberă: Este adevărat că acolo, la Moscova, cei care votează, votează pentru alt vector al politicii externe decât cel de integrare europeană?

Silvia Moțpan: „Desigur. 99% sunt pentru Uniunea Vamală.”

Europa Liberă: Şi cum se explică acest vot?

Silvia Moțpan: „Prin aceea că ei lucrează aici, s-au obişnuit aici, au o bucăţică de pâine, salariu bun. Ei stau aici cinci-zece ani. Aşa cum unul s-a obişnuit în Italia, iubeşte ţara aceea, dar altul aici trăieşte, aici primeşte salariu, aici vrea. Fiecare unde se deprinde.”

Europa Liberă: Această relaţie dintre Chişinău şi Moscova se răsfrânge în vreun fel asupra votului moldoveanului aflat la muncă în Federaţia Rusă?

Silvia Moțpan: „Nu, absolut. Câte sancţiuni sau embargouri a impus Rusia faţă de Moldova, moldovenii vorbesc între ei, dar atitudinea moldovenilor faţă de Rusia, faţă de Moscova absolut nu s-a schimbat. Ei sunt patrioţi Moscovei. Au promis că vor face totul pentru moldoveni. Şi oamenii cred şi trag nădejde.”

Europa Liberă: Bine, dar autorităţile ruse nu au confirmat ceea ce a promis un concurent electoral.

Silvia Moțpan: „Nu au confirmat, dar oamenii totuşi cred. Oamenii cred că va fi mai bine cu Rusia, cu Uniunea Vamală. Deoarece pentru toate legumele şi fructele din Moldova cea mai bună piaţă de desfacere e aici, alta nu-i mai aproape, mai bună. Şi ei tot se gândesc că pentru moldoveni e mai bine cu Rusia. Fiecare are părerea lui.”

Europa Liberă: Voi, părinţii, vă gândiţi şi la viitorul copiilor, unde, în care Moldovă vor trăi? Care principii vor fi puse în capul mesei, valori?

Silvia Moțpan: „Moscova tot începe să se dezvolte. Şi ea începe a lupta contra corupţiei, merge modernizare în orice domeniu. Poate mai încet, dar aici tot sunt foarte mari schimbări.”

Europa Liberă: Pe fondalul deprecierii rublei ruseşti, moldoveanul rămâne tot atât de încrezător că în Federaţia Rusă se poate câştiga uşor bucata de pâine?

Silvia Moțpan: „Moldoveanul este stimat aici. Moldovenii sunt foarte buni meşteri în construcţie. Moldovenii foarte bine lucrează acasă, fac curăţenie, îngrijesc de copii. Ruşii îi stimează foarte mult pe moldoveni, îndată spun: „Primim la lucru ruşi şi moldoveni”. Deci, moldoveanul este stimat şi plătit bine. Salariul în construcţie e mare, moldovenii pun preţul lor, cât a spus moldoveanul că coastă atâta îi plăteşte. De aceea, fiecare om alege unde e mai bine.”

Europa Liberă: De ceva timp există acest conflict armat între Federaţia Rusă şi Ucraina. Aceasta are vreun impact asupra gândirii cetăţeanului din Moldova?

Silvia Moțpan: „Nu. De câte ori se duc moldovenii noştri acasă cu trenul, nimeni niciodată nu a avut probleme. De aceea, ei nu prea atrag atenţie şi absolut nu suferă niciun moldovean că în Ucraina merge război.”

Europa Liberă: Se poate tensiona situaţia după aflarea rezultatelor finale ale acestor alegeri? În caz că marea majoritate a cetăţenilor din Moldova a votat cu partidele pro-europene? Ce se întâmplă cu cei care au votat cu partidele de stânga?

Silvia Moțpan: „Nimic, absolut nimic. Se vor scârbi şi atât. Şi vor merge înainte. Ce vor face? Nimic nu vor face. Dar ce putem noi face?”

Europa Liberă: Şi voi ce viitor vreţi să aibă Moldova?

Silvia Moțpan: „Să fie independentă, să aleagă vectorul cel mai bun pentru republica noastră.”

XS
SM
MD
LG