Linkuri accesibilitate

CEDO analizează două plângeri inter-statale Ucraina vs. Rusia


CEDO a cerut Moscovei ca în termen de 16 săptămâni să prezinte observațiile sale

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a invitat guvernul rus să prezinte observațiile sale pe marginea admisibilității a două plângeri inter-statale depuse de guvernul ucrainian împotriva Federației Ruse în baza articolului 33 al Convenției pentru Apărarea Drepturilor Omului. Prima plângere se referă la evenimentele din Crimeea din luna martie a anului 2014 și la cele din estul Ucrainei. Un al doilea dosar depus de Ucraina la CEDO se referă la presupusa răpire a trei grupuri de copii in estul Ucrainei în timpul transferului lor în Rusia, între iunie si august 2014.

Cazul Ucraina vs. Rusia a fost depus de guvernul de la Kiev la CEDO pe 13 Martie 2014. Dosarul se referă la evenimentele care au culminat cu preluarea de către Rusia a controlului asupra peninsulei ucrainiene Crimeea, dar și la evenimentele din estul Ucrainei.

În plângerea adresată CEDO, guvernul ucrainian arată că „ din luna februarie, prin exercitarea unui control efectiv asupra Republicii Autonome Crimeea, o parte integrantă a Ucrainei, prin controlul asupra unor grupări separatiste și grupuri înarmate care operează în estul Ucrainei, Rusia a încălcat numeroase articole ale Convenției pentru Apărarea Drepturilor Omului.

Nu mai puțin de 11 capete de acuzare invocă partea ucrainiană: încălcarea dreptului la viață (art. 2), interzicerea torturii și tratamentelor inumane (art.3) violarea dreptului la libertate și securitate (art.5), a celui la un proces corect (art. 6), violarea dreptului la viață privată (art.8), a libertatății religioase (art.9), a libertatății de expresie (art.10), a celei de asociere (art.11), discriminare (art.14) și încălcarea protecției proprietății (art.1 al protocolului 1) și a libertății de mișcare (art.2 prot.4)

Potrivit guvernului de la Kiev, între martie și septembrie 2014, soldați, polițiști și civili ucrainieni au fost uciși ca urmare a anexarii ilegale a Crimeei și a sprijinului acordat de Rusia grupurilor armate rebele.

În plângerea CEDO, Ucraina acuza grupările sprijinite de Rusia de omoruri practicate sistematic, de acte de tortură și privare de libertate.

Tătarii din Crimeea au suferit rele tratamente pe baze etnice, dar și pentru că au încercat să conserve simbolurile nationale ucrainiene, se arată în plângerea primită de CEDO.

Cetățenilor ucrainieni din Crimeea și Sevastopol li s-a acordat automat cetățenia rusă, iar cei care nu au dorit acest lucru au fost supuși la presiuni, se spune în documentul de la CEDO.

În document se mai face referire la jurnaliști ucrainieni care ar fi fost bătuți, hărțuiți si răpiți.

Proprietățile cetățenilor ucrainieni din Crimeea au fost confiscate de reprezentanții auto-proclamatei Republici Crimeea, aceste acțiuni fiind validate de legislația rusă, se plânge partea ucrainiană, care reclamă și faptul că intrarea cetățenilor ucrainieni în Crimeea a fost restricționată.

Pe 12 martie anul acesta, CEDO le-a cerut Ucrainei și Rusiei să se abțină în luarea de măsuri, mai ales militare, care ar putea duce la încălcarea drepturilor omului.

Un al doilea dosar depus de Ucraina la CEDO se referă la presupusa răpire a trei grupuri de copii in estul Ucrainei în timpul transferului lor în Rusia, între iunie si august 2014.

Săptămâna aceasta CEDO a cerut Moscovei ca în termen de 16 săptămâni să prezinte observațiile sale cu privire la admisibilitatea celor două dosare, să prezinte posibilele remedii permise de legislația rusă pentru persoanele în cauză.

După primirea observațiilor Moscovei, CEDO va lua decizia dacă va admite sau nu cele două plângeri inter-statale.

Pe lângă dosarele amintite CEDO a primit încă 160 de plângeri individuale fie împotriva Rusiei, fie împotriva Ucrainei, fie împotriva ambelor state.

20 dintre acestea se referă la Crimeea, iar restul la evenimentele din estul Ucrainei.

XS
SM
MD
LG