Linkuri accesibilitate

Renato Usatîi - invenția actualilor guvernanți?


Nu am urmărit evoluția lui Renato Usatîi pe scena politică, dar îmi amintesc să fi văzut de Paște, cînd am fost ultima dată acasă în Republica Moldova, panouri publicitare cu poza lui prin capitală sub care figura sloganul că puterea este în adevăr. Acum, după ce aproape toate sondajele au măsluit „Patria” ca fiind un partid „cu șanse”, pe listele căruia candida pentru un mandat de deputat, CEC-ul l-a scos în mod surprinzător din cursa electorală.

Întrebarea este cine-i Renato Usatîi?

Din cîte am putut afla din presă, acesta este un personaj cam dubios, cu afaceri legate de Calea Ferată din Rusia și care are legături cu lumea interlopă. Probabil că anume această „autoritate” și l-a făcut destul de atractiv pentru o parte din electoratul moldav, pentru că pînă la urmă este o premieră în politica moldovenească ca un astfel de personaj să se lanseze în politica mare, să nu vină cu un mesaj foarte clar și doar să se distreze făcînd karaoke la mitingurile electorale.

Știind toate acestea, întrebarea logică care urmează este jocul cui face acest „politician”? Este el cu adevărat pro-rus, dorește el integrarea cu Uniunea Vamală ca Șelin și Dodon? Atunci de ce nu a facut împreună cu ceilalți un singur bloc politic ca să-și mărească șansele de a veni cu un scor maxim în aceste alegeri? Probabil că fiecare din aceste partide pro-ruse își urmăresc propriile interesele sau mai bine spus ele fac jocul politic diferitor grupuri de interese.

Dacă este așa, atunci ce-ar fi dacă Renato Usatîi face jocul actualei guvernări și a fost inventat ca un fel de „țap ispășitor”? Actuala guvernare ar fi avut nevoie să inventeze acest personaj, pentru ca în final să arate societății că uite există politicieni și mai răi ca noi de aceea votați-ne pe noi decît un „interlop”, care are în anturajul său persoane legate de grupurile presupus extremiste. Sper că ați observat cum unul din partidele de la guvernare deja vine cu sloganul „Oprim extremismul!” vrînd probabil să strîngă roade politice pe seama acestei vrăjeli.

Dacă Renato Usatîi este omul lui Filat și Plahotniuc, atunci „m-am calmat”, pentru că eventualele proteste și dezordini care vor avea loc vor fi sub control strict și nu vor depăși limitele. Dar cred că aşa cum am rămas noi cu gura căscată la felul cum şi-au permis să scoată un concurent electoral cu doar două zile înaintea incheierii campaniei electorale, tot aşa cred că s-ar putea să-i lase mască pe actualii guvernanţi surprizele acestui joc murdar.

XS
SM
MD
LG