Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice...


...ultima dinaintea alegerilor parlamentare din 30 noiembrie

Această săptămână, ultima dinaintea scrutinului electoral din 30 noiembrie, a fost în opinia jurnalistului şi comentatorului politic, Anatolie Golea, o compensaţie a lipsei de evenimente din întreaga campanie electorală. Jurnalistul trece în revistă declaraţiile critice în adresa diferitor concurenţi electoral, concertele din Piaţa Marii Adunări Naţionale şi excluderea partidului Patria din cursa electorală, un precedent grav în opinia sa:

„Motivarea nu rezistă criticilor, că au fost utilizate surse nedeclarate şi bani aduşi din exterior. Dacă ar fi să analizăm campaniile electorale ale celorlalte partide şi de unde s-au luat banii, vom vedea că astfel de încălcări au loc practic la toate partidele. Trezesc foarte multe întrebări şi cele două concerte organizate de către Partidul Democrat. Concerte, care de altfel, au fost transmise în direct la principalele posturi de televiziune şi mediatizate din oră în oră la televiziunile de ştiri care aparţin PD-ului. Ar fi fost foarte bine să se autosesizeze Comisia Electorală Centrală şi să vadă în ce măsură corespund legislaţiei aceste manifestări electorale.”

Anatolie Golea îşi opreşte atenţia şi asupra vizitei preşedintelui ales al României, Klaus Iohannis la Chişinău, care şi-a exprimat susţinerea pentru parcursul european al Republicii Moldova, la fel cum au făcut-o săptămâna trecută şi preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenco, şi cel al Poloniei, Bronislaw Komorowski:

„Vedem că cei din jurul nostru, din exterior, au grijă de parcursul european al Republicii Moldova, ca ţara noastră să se includă plenar în acest spaţiu şi sistem de valori ale Uniunii Europene. Dar aici, clasa politică, structurile statului, Comisia electorală şi instituţiile judiciare, mai puţin au grijă ca alegerile să fie libere şi corecte.”

Aneta Grosu, redactor - şef al Ziarului de Gardă crede că deşi această săptămână electorală a abundat în evenimente, cu arestări şi deconspirări, a existat o discrepanţă între interesele şi aşteptările electoratului şi imaginea pe care au promovat-o concurenţii electorali:

„Cred că au fost deconspirate nişte operaţiuni destul de periculoase. Am asistat la publicitate electorală ilicită şi nesancţionată, din păcate. Cred că suntem într-o situaţie în care fiecare cetăţean şi-o fi făcut concluzii şi ar trebui să ia o decizie corectă duminică, 30 noiembrie. Dar totodată, fiecare cetăţean este în drept să aştepte nişte decizii referitoare la aceste operaţiuni de arestare a acestor persoane, membri ai grupării Antifa. Nu a existat o coeziune şi un mesaj comun din partea autorităţilor. Fiecare persoană publică sau autoritate trăgea la turta partidului său şi acest lucru a fost vizibil pe parcursul întregii campanii electorale, lucru care nu ar fi trebuit să se întâmple, din momentul în care încercăm să ajungem totuşi pe calea europeană.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG