Linkuri accesibilitate

Presa românească la încheierea campaniei electorale din Republica Moldova


Moldova -- chiosc de ziare (news stand)

Presa din România a preluat imediat declarațiile făcute de președintele ales Klaus Iohannis la Chișinău în conferința comună susținută alături de fostul premier Vlad Filat. Iohannis face astfel, în mod simbolic, prima vizită peste hotare de când a primit votul românilor în alegerile prezidențiale din 16 noiembrie. Site-ul Ziare.com a transcris din transmisiunea video live principalele idei. Relația României cu Republica Moldova este una cu caracter special, a spus Klaus Iohannis. Cele două popoare vorbesc aceeași limbă, iar România are categoric o datorie față de Moldova. Prședintele ales al României a remarcat progresele impresionante ale Moldovei în relația cu Uniunea Europeană, cu care are acum un acord de liber schimb și unul de asociere. Aderarea Moldovei la familia europeană va fi proiect național pentru România și oficialul român a declarat că își dorește să o vadă concretizată în mandatul său. A vorbit de asemenea despre siguranța teritorială a Moldovei, pe care România o va apăra, cum va apăra și interesele economice ale țării de peste Prut. Vizita prezidențială în capitala Moldovei are loc în pragul alegerilor parlamentare de duminică 30 noiembrie, socotite cruciale.

Ultima zi de campanie electorală a fost foarte agitată după decizia Curții de Apel din Chișinău de a exclude Partidul Patria din alegeri. Presa de la Chișinău publicase transcrieri ale unor interceptări telefonice, în care liderul formațiunii, Renatio Usatîi, recunoștea că îndeplinește misiuni comandate de Moscova. Ula București se scrie că Usatîi ar fi și părăsit teritoriul moldovean, cum a făcut-o și liderul asociației Antifa, Victor Petrenco. Pe seama acestei organizații sunt puse intenții de destabilizare. Un articol din „Evenimentul zilei” nu exclude ca și președintele socialiștilor, Igor Dodon, să-și pregătască o fugă din țară și observă că toate acestea slăbesc conderabil șansele formațiunilor politice pro-rusești la alegerile de duminică.

Sunt alegeri deja viciate de acțiunile bine camuflate, constante și foarte abil derulate cu sprijin de la Moscova de așa numiții Womuleți verzi”, scrie Laurențiu Mihu în „România liberă”. Această forță difuză ar activa de 25 de ani în Republica Moldova, prin intermediul unor categorii foarte variate: de la „gulere scrobite” până la forțe paramilitare, trecând prin politicieni, în special prin categoria ”politicienilor pragmatici”, care promovează o așa-zisă neutralitate a Moldovei. Premierul Iurie Leancă ar fi exponentul cel mai sus plasat al pragmaticilor. Cu un discurs doct, convingător pentru occidentali, Leancă a ajuns la cârma guvernului, de unde, iată, tocmai a spus răspicat: Moldova trebuie să rămână neutră, nu va intra niciodată în Alianța Nord-Atlantică.

Într-un articol din „Adevărul”, Dan Nicu găsește dimpotrivă că poporul Republcii Moldova își dorește cu totul altceva: apropierea de Vest și un nivel de trai compatibil cu această opțiune. Autorul textului îi îndeamnă pe moldoveni să se mobilizeze la vot pe modelul românilor. Între cei care acum două săptămâni au stat la cozi interminabile, în frig, în secțiile de votare din străinătate, s-au aflat și câteva sute de moldoveni cu dublă cetățenie. Exemplul lor ar trebui urmat acum de toți moldovenii, de această dată pentru alegerea Parlamentului țării lor. Votul va face ca opțiunile reale ale națiunii din Republica Moldova să se concretizeze în plan politic.

XS
SM
MD
LG