Linkuri accesibilitate

Farmecul discret al Pieței Centrale de la Chișinău...


... sau cum nu întotdeauna turiştii străini îndrăgesc o ţară pentru ce crede ea însăși că are valoros.

Republica Moldova face eforturi mari pentru a se promova ca destinaţie turistică, prin spoturi difuzate la cele mai prestigioase televiziuni europene, brandul turistic „Discover the routes of life” (Descoperă căile vieţii) sau brand-ul naţional de vin „Wine of Moldova” (Vinul Moldovei). Nu întotdeauna însă turiştii străini îndrăgesc o ţară pentru ce crede ea însăși că are valoros (în cazul R. Moldova ar putea fi vorba de mânăstiri, natură, ospitalitate). Iată un exemplu: utilizatorii site-ului Trip Advisor – una dintre cele mai populare platforme online dedicate călătoriilor, au inclus Piaţa Centrală în lista frumuseţilor „alternative” ale Chişinăului. Natalia Sergheev a încercat să afle cum văd Piaţa Centrală mai mulți străini aflați în R.MOldova.

Sînt în Piaţa Centrală – locul unde poţi cumpăra de toate: de la produse alimentare până la brazi de Crăciun. Pentru mulţi străini nu este doar locul în care îţi fac cumpărăturile. Piaţa este un loc cel putin exotic, ba chiar „fascinant şi copleşitor”, după cum îl descrie pe Trip Advisor un turist din România. Oare de ce, îi întreb pe moldovenii ce îmi ies în cale. Ce ar avea de văzut un străin la Piaţa Centrală?

„Da’ ce să vadă? Lasă să vină să cumpere!”

„Mare descoperiri la Piaţa Centrală nu faci. De-atâta că e o piaţă ca oricare alta-n lume. Nu suntem la Viena, unde fac târgul de Crăciun.”

O tânără din Spania, Sofia Gonzalez, care lucrează de opt luni la un centru pentru refugiaţi din capitala moldoveană, crede altceva. Datorită unicităţii sale, Piaţa Centrală a devenit locul ei favorit din Chişinău.

Sofia Gonzalez
Sofia Gonzalez

„Acest loc e interesant pentru străini fiindcă e unul absolut diferit. Când am văzut-o prima dată, am rămas cu gura căscată. Ideea de piaţă e înţeleasă altfel în Europa de Vest. Piaţa Centrală e ca o insulă. Vezi fructele la vânzare şi înţelegi că ele au fost puse acolo direct din grădinile oamenilor. E interesant să fii între atâta lume, chiar dacă la un moment dat îţi vine să te dai la o parte ca să ai mai mult spaţiu. Eu cred că exact acolo poţi întâlni adevărata societate moldovenească şi poți să afli despre felul în care trăiesc.”

După ce a predat copiilor un an de zile limba engleză, londonezul Mushood Sheikh preferă să vorbească despre atracţiile „alternative” ale ţării. El spune că cea mai inedită experienţă a trăit-o în cele câteva zile petrecute în Transnistria.

Mushood Sheikh
Mushood Sheikh

„Dacă vrei aventuri, trebuie să mergi în Transnistria. Acolo este extrem de diferit. Se observă multă influenţă rusă, aceleaşi statui ale lui Lenin sau chiar lucrurile care sunt vândute turiştilor. Deşi oamenii par a te iscodi când vorbesc cu tine, ei pur şi simplu sunt curioşi şi sunt cu adevărat ospitalieri. Dacă vrei să vezi cum arată un loc care nu a fost expus influenţei turismului – Transnistria e ceea de ce ai nevoie.”

Maarja Andla din Estonia realizează timp de nouă luni un documentar despre Republica Moldova. Ea consideră că moldovenii nu ştiu să aprecia şi să valorifice autenticitatea ţării lor.

Maarja Andla
Maarja Andla

„Am început să iubesc Moldova când am ajuns la sat şi am văzut cum trăiesc oamenii simpli. Unele case au sute de ani şi arată exact ca cele de 20 de ani. Aceste minuscule detalii albastre, verzi, curțile acoperite cu ramuri de viţă de vie – asta e Moldova. La Orheiul Vechi, care deja e un loc popular, am văzut o căsuţă rurală pe care au încercat să o amenajeze pentru turişti şi, vă imaginaţi, au pus piscină. În calitate de turist, eu aş vrea să stau într-o casă moldovenească autentică, nu una de fiţe.”

Helena Esteves din Portugalia va petrece un an în Republica Moldova în calitate de voluntar pentru o instituţie neguvernamentală. Ea preferă să descopere frumuseţea autentică a unei ţări, care deseori este ascunsă ochiului liber.

Helena Esteves
Helena Esteves

„E adevărat, oamenii de aici chiar sunt frumoşi, iar vinul chiar e bun. Însă eu cred că asta poate crea o imagine greşită ţării sau poate fi interpretat incorect. Şi e un pic nedrept faţă de Republica Moldova. Voi aveţi alte lucruri frumoase: aveţi cultură, aveţi identitate unică, asta e ceea cu ce ar trebui să vă mândriţi.”

Străinii cu care am stat de vorbă consideră că autorităţile moldovene nu ştiu să valorifice pe deplin adevărata frumuseţe a Republicii Moldova şi fac risipă de ceea ce le-a venit ca mana cerească.

Previous Next

XS
SM
MD
LG