Linkuri accesibilitate

Iurie Leancă: „sînt absolut convins că după alegeri apele se vor linişti, situaţia va reveni la normalitate în R. Moldova”


Premierul Iurie Leancă alături de Angela Merkel, cancelarul Germaniei, la Vilnius
Premierul Iurie Leancă alături de Angela Merkel, cancelarul Germaniei, la Vilnius

Valentina Ursu în dialog cu prim-vicepreședintele PLDM.

PLDM participă în alegerile parlamentare cu sloganul „Înainte, spre un viitor european!”. În buletinul de vot ocupă a patra poziție. Pe lista electorală sunt 66 de bărbați și 37 de femei. Pe primele cinci locuri sunt: Vlad Filat, Iurie Leancă, Liliana Palihovici, Natalia Gherman, Maia Sandu. Pentru că la Chișinău este așteptat președintele ales al României, Klaus Iohannis, care va susţine o conferinţă de presă împreună cu liderul PLDM, Vlad Filat, și pentru că Angela Merkel, când l-a felicitat pe noul lider de la Cotroceni, i-a transmis și un mesaj despre importanța colaborării cu Republica Moldova, l-am întrebat pe Iurie Leancă, prim-vicepreședintele liberal-democraților cum trebuie înțeles acest mesaj al cancelarului german.

Europa Liberă: După 23 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova, ţara rămâne profund divizată şi tot mai multe voci continuă să spună şi au spus cu tărie că în joc e pus acum acest vot geopolitic al cetăţeanului. De ce această pendulare între Est şi Vest? Și cum se răsfrânge acest lucru asupra actului guvernării?

Vlad FIlat, Iurie Leancă, Natalia Gherman
Vlad FIlat, Iurie Leancă, Natalia Gherman

Iurie Leancă: „Deşi sondajele într-adevăr atestă o anumită divizare a societăţii pe subiectul vectorului de politică externă, care are, bineînţeles, şi implicaţie profundă asupra societăţii pe care noi dorim să o edificăm în Republica Moldova, comunicarea pe care o am eu şi colegii mei în ultima perioadă şi în acest sens campania pentru alegeri în Parlament e un cadru foarte propice, deci, această comunicare denotă că cetăţenii nu sunt poate suficient de informaţi, o bună parte dintre ei. Dar aceste discuţii, aceste argumente, aceste elemente în favoarea integrării europene a Republicii Moldova îmi arată mie foarte clar că nu există această divizare, că nu există o polarizare în societate, că există doar o lipsă de comunicare şi un val foarte mare de intoxicare şi dezinformare a societăţii.

Pe acest motiv actul de guvernare după alegeri trebuie ajustat. Bineînţeles că în primul rând orientarea şi prioritatea de bază trebuie să fie continuarea reformelor, astfel încât fiecare cetăţean să simtă aceste schimbări spre bine, care sunt vizibile la nivel de comună, la nivel de raioane, la nivel de ţară. Dar încă nu am făcut suficient pentru ca veniturile să crească astfel încât cetăţenii, sau o bună parte dintre ei, să simtă că reformele înseamnă şi venituri mai mari, înseamnă securitate mai mare, înseamnă linişte şi pace în ţară. Realităţile trebuie să continuăm să le modificăm.

Şi în al doilea rând, comunicarea este absolut obligatorie, astfel încât realităţile să fie percepute corect, nu prin exces de zel, de propagandă de tip vechi, sovietic, dar printr-o informare obiectivă. Convingerea mea este că marea majoritate a cetăţenilor sunt nu doar europeni în virtutea geografiei, istoriei, limbii pe care o vorbim, dar sunt eurofili înveteraţi. Fiindcă toată lumea îşi doreşte ca în Republica Moldova să fie o societate fără corupţie, cu instituţii care funcţionează în primul rând în interesul cetăţeanului, cu o bunăstare şi o stabilitate care există în ţările membre ale Uniunii Europene. Deci, toată lumea îşi doreşte o Europă la noi acasă.”

Europa Liberă: Dumneavoastră insistaţi asupra percepţiei de corupţie şi asupra nevoii de a consolida statul de drept. Chiar aţi declarat recent că, odată cu reformarea justiţiei şi stârpirii corupţiei, oamenii se vor simţi protejaţi de lege şi egali în faţa legii. De ce atât de greu scapă Moldova de corupţie, dar mai ales de marii corupţi?

Iurie Leancă: „În această campanie, de regulă, cetăţenii pun câteva probleme, înţelegând exact ce se întâmplă în Republica Moldova şi care sunt aceste impedimente pentru a avansa mult mai repede şi a creşte bunăstarea cetăţeanului. Corupţia în acest sens este o problemă fundamentală care nu doar creează pericole la adresa funcţionării statului Republica Moldova, dar diminuează şi subţiază puternic încrederea cetăţeanului în instituţiile statului şi în capacitatea de a lupta cu acest flagel. Şi ei ştiu foarte bine că din cauza acestui fenomen, din cauza evaziunilor fiscale, din cauza faptului că aceste relaţii, pile ş.a.m.d. încă afectează sistemul, noi nu putem lupta mult mai eficient cu sărăcia.

Bineînţeles că după alegeri suntem obligaţi, este un imperativ să demonstrăm că avem capacitatea, dar cu susţinerea activă a partenerilor noştri europeni, fiindcă de unii singuri această luptă va fi mult prea lungă şi noi nu ne mai putem permite să aşteptăm ani la rând ca să vedem o asanare a sistemului doar cu eforturile noastre. Discuţia şi înţelegerea pe care am avut-o noul Comisar european pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, când a fost la Chişinău, despre crearea unui grup de lucru, pentru a vedea cum comisia ne poate ajuta mult mai eficient, nu doar cu resurse financiare, nu dor cu experţi, pe reforma justiţiei ş.a.m.d. Iată această înţelegere de principiu e acum în faza de materializare şi sper că după Anul Nou vom putea beneficia aici de o misiune de asistenţă pe termen mai îndelungat la Chişinău.

Uniunea Europeană are acea capacitate de a susţine, dar şi de a face presiuni pentru a reforma justiţia, pentru a schimba percepţia asupra activităţii ei. Dar, în primul rând, bineînţeles, trebuie să schimbăm atitudinea şi activitatea justiţiei, procuraturii, a altor instituţii de drept.”

Europa Liberă: Recent cancelarul Germaniei, Angela Merkel, felicitându-l pe preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, i-a transmis şi un mesaj despre importanţa colaborării dintre Chişinău şi Bucureşti. Cum trebuie înţeles mesaj?

Iurie Leancă: „România, dincolo de faptul că are multe afinităţi de ordin cultural, lingvistic, istoric cu Republica Moldova, mai e şi vecinul nostru imediat, mai e şi ţară membră a Uniunii Europene şi Alianţei Nord-Atlantice. Astfel încât această vecinătate imediată face ca România să fie nu doar un partener foarte important pentru Republica Moldova, pentru parcursul nostru european, dar România poate şi trebuie să aibă un rol foarte important în procesul de luare a atitudinilor din partea Uniunii Europene.

O Românie puternică, credibilă va avea o şansă mult mai mare să contribuie la formularea unei poziţii adecvate, pe potriva problemelor, provocărilor, dar şi aspiraţiilor celor din Republica Moldova. Astfel încât e absolut firească această preocupare din partea cancelariilor importante, pentru ca colegii noştri de la Bucureşti să continue aceleaşi relaţii forte pragmatice, care în ultima perioadă cunosc o intensitate fără precedent.”

Europa Liberă: Şi dacă intensitatea aceasta fără precedent e valabilă pentru relaţia dintre Chişinău şi Bucureşti, nu e valabilă pentru cooperarea dintre Chişinău şi Moscova?

Iurie Leancă: „Din păcate nu parcurgem acum o traiectorie ascendentă, e o anumită pauză în dialogul nostru politic. Nu este din vina noastră. Am recunoscut întotdeauna importanţa, rolul Federaţiei Ruse în regiune, semnificaţia relaţiilor bilaterale pentru buna funcţionare a statului Republica Moldova. Şi am depus toate eforturile în ultimii ani pentru a reuşi să avem o relaţie matură, avansată, constructivă şi bazată pe principiul extrem de important de respect reciproc.

Aceste probleme pe care le observăm acum în acest dialog politic, dar şi în schimburile comerciale, din păcate, cumva se înscriu în relaţia foarte tensionată dintre Occident şi Moscova, efectele le simţim şi noi. Dar sunt absolut convins că după alegeri apele se vor linişti, situaţia va reveni la normalitate în Republica Moldova. Sunt absolut convins că forţele pro-europene vor putea crea o majoritate confortabilă în Parlament, astfel încât toţi partenerii noştri vor înţelege că noi nu vom altera obiectivul fundamental al politicii externe şi interne a Republicii Moldova. Şi sper că în baza acestei înţelegeri, în baza acestui mandat din partea cetăţenilor de a continua parcursul respectiv vom putea reveni la un dialog intens şi, sper, benefic atât pentru Federaţia Rusă, dar în mod special pentru Republica Moldova pe toate aceste domenii şi dimensiuni. Astfel încât să putem reluăm contactele mult mai activ şi să abordăm problemele care există pe agendă, fie că e vorba de situaţia migranţilor moldoveni în Federaţia Rusă, ca să putem semna cele trei acorduri care aproape că sunt gata, al treilea, încă urmează să-l finalizăm, şi să revenim la problema schimburilor comerciale. De data aceasta sunt convins că produsele moldovenești, atunci când vor reveni, vor fi mai calitative, cu valoare mai mare, întrevăd o perspectivă nu rea pentru relaţia dintre Chişinău şi Moscova după ce vom ieşi din această fază.”

Europa Liberă: Aţi vorbit despre o majoritate confortabilă în Legislativ după 30 noiembrie, după votul de duminică. Care partide ar putea crea această majoritate confortabilă?

Iurie Leancă: „Partidele care se pronunţă şi nu doar se pronunţă, dar au şi în palmaresul lor realizări în acest obiectiv de reformare, de modernizare, de europenizare a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Şi dacă PCRM spune că e de acord, atunci poate face parte din noua coaliţie?

Iurie Leancă: „Nu e suficient să te declari favorabil unei sau altei opţiuni. E foarte important să ai un anumit nivel de încredere, un anumit nivel de realizări în acest sens, o anumită verticalitate, și fără aceste schimbări dramatice de opţiuni, cum s-a întâmplat la Partidul Comunist. Eu nu mai înţeleg nici astăzi pentru ce optează ei. Ba zic că vor renegocia Acordul de Asociere, ştiind că nu e posibil aşa ceva, ba zic că vor spre Uniunea Vamală. Îmi vine foarte greu să am încredere că e o forţă care are anumite obiective şi anumite principii şi ştie exact cum ar vrea să evolueze Republica Moldova.”

Europa Liberă: Deci, nu admiteţi o coaliţie cu comuniştii domnului Voronin?

Iurie Leancă: „Nu văd cum e posibilă o asemenea coaliţie.”

Europa Liberă: S-a vorbit mult despre implicarea factorului extern, dar şi despre spălarea multor bani în această campanie electorală. Credeţi că se procedează democratic, dacă se exclude un concurent electoral din această cursă?

Iurie Leancă: „Democratic în primul rând înseamnă să se respecte legea. Acesta este cel mai important principiu al democraţiei – supremaţia legii. La aceasta ne cheamă toţi partenerii noştri europeni – să respectăm legea întocmai. Şi în cazul în care cineva nu respectă legea, atunci democraţia cere ca acel actor politic să fie sancţionat. În rest, tot ce pot să vă spun pe acest subiect este că instituţie trebuie să-şi facă datoria, bineînţeles, în conformitate cu legea în vigoare.”

Europa Liberă: A propos, care e umbrela care asigură astăzi securitatea Republicii Moldova?

Iurie Leancă: „O umbrelă nu avem, din păcate. Speranţele noastre erau până la începerea acestei mari tragedii din Ucraina, că arhitectura de securitate care era în proces de edificare, un proces lung, un proces deloc simplu, că ar putea edifica eventual un astfel de sistem în baza căruia principiul nostru de neutralitate să ne permită să asigurăm această securitate. Iată acum, după toate aceste evoluţii, sau mai bine zis involuţii din ţara prietenă şi vecină, Ucraina, bineînţeles că va fi nevoie de un efort colectiv, puternic de a regândi acest concept de arhitectură a securităţii de la Vancouver până la Vladivostok şi a încerca să edificăm ceva fiabil, astfel încât să nu se mai repete acţiuni militare în spaţiul nostru în secolul XXI.”

XS
SM
MD
LG