Linkuri accesibilitate

După 30 noiembrie trebuie e să intrăm în logica de preaderare, chiar dacă nu suntem încă oficial candidaţi (Iurie Leancă/Ziarul de Gardă)


Cine nu doreşte să participe la scrutin respinge democraţia şi UE ca atare (Petru Bogatu/Ziarul Național).

Un scurt comentariu, singurul de altfel, cu privire la recomandarea excluderii Partidului Politic Patria din campania electorală aparţine analistului Mihai Bologan şi apare pe blogul acestuia Bologan.com. „Consider astfel de acţiuni drept nedemocratice”, este părerea autorului. Deşi nu e o decizie definitivă, el încearcă să estimeze în continuare încotro ar merge voturile lui Usatîi, dacă totuşi se întâmplă ca Patria să fie eliminată din cursă: PCRM şi PSRM sunt două partide pentru care alegătorii PP Patria au o simpatie mai mare, dar şi PDM nu este departe Astfel, ne putem aştepta ca mai mult de jumătate de voturi să meargă la PSRM şi PCRM, dar şi o bună parte din voturi să meargă spre PDM sau PLDM. Să nu vă mire că o parte ar putea vota chiar cu PL sau PLR, pentru electoratul Patria e format din votanţi de la mai multe partide, este de părere Mihai Bologan.

Situaţia preelectorală din Republica Moldova este descrisă într-o relatare de pe postul de radio „Deutsche Welle”. Experţii de la Chişinău citaţi vorbesc despre o scenă politică e împărţită în două tabere: una pro-europenă şi alta pro-rusă. Prima - susţinută de partenerii europeni şi care beneficiază de suport financiar din partea UE, iar cealaltă merge la Moscova şi critică orice alianţă a ţării cu vestul. Riscurile acestui joc electoral sunt mult mai mari decât îşi imaginează jucătorii din teren, atenţionează de exemplu Petru Bogatu. Potrivit lui, reprezentanţii stângii filoruse îndeamnă lumea să aleagă Uniunea Vamală fără să-şi dea seama că se poziţionează astfel ca nişte partide ale războiului, deoarece opţiunea lor împinge Republica Moldova într-o stare de beligeranţă cu Ucraina şi într-o stare de izolare fatală de Occident – singurul ei sponsor care o ţine pe linia de plutire de cel puţin şase ani de zile. În acelaşi timp, partidele pro-europene sunt încremenite în propriile lor proiecte electorale. Par blazate şi inerte. O explicaţie a acestei situaţii ar fi lentoarea PCRM. Comuniştii fac doar act de prezenţă în această campanie electorală, ceea ce induce o atmosferă de indolenţă, mai spune Petru Bogatu.

În editorialul său din „Ziarul Naţional”, Bogatu avansează următoarea idee: „cine nu doreşte să participe la scrutin respinge nu partidele de care spune că e dezamăgit, ci democraţia şi UE ca atare”. „Refuzul sufragiului popular este, de fapt, un vot oferit autocraţiei în detrimentul libertăţii. Sau dacă vreţi, un vot oferit modelului putinist în dauna celui european”, notează autorul.

Cine va cheltui miliardul de la CFM?” (Calea Ferată din Moldova), este titlul unui alt articol din „Ziarul de Gardă”. Victor Moşneag scrie că persoane fără studii şi experienţă în domeniu, unele demise de la precedentele locuri de muncă, ocupă funcţii cheie în cadrul Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”. „Aceste persoane urmează, cel mai probabil, să fie printre cei care vor gestiona şi banii pe care întreprinderea îi va primi pentru modernizare de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), adică aproape un miliard de lei”, menţionează autorul. Jurnalistul aminteşte că în urmă cu trei luni, Eugeniu Baleca, fostul director al „Franzeluţa”, plecat cu scandal şi dosare penale din fruntea întreprinderii de stat, după acuzaţii că ar fi prejudiciat-o cu zeci de milioane de lei, a câştigat concursul organizat de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor (MTID) privind şefia CFM. „Astfel că, Baleca este doar la o semnătură distanţă de gestionarea acestui miliard de lei, ministrul MTID, Vasile Botnari, încă neluând o decizie în privinţa sa. Cel mai probabil, acest lucru se va întâmpla după alegerile din 30 noiembrie 2014”, mai scrie autorul.

Alina Radu publică în „Ziarul de Gardă” un interviu cu premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă. Întrebat care ar fi primul pas al noului Guvern după alegeri, premierul a spus că ceea ce ar trebui să se întâmple imediat după 30 noiembrie „e să intrăm în logica de preaderare, chiar dacă nu suntem încă oficial candidaţi”. „Asta înseamnă că de acolo ne vine ajutor mai mare, dar şi presiuni mai mari. În momentul în care nu ne onorăm angajamentul, aceste probleme devin publice şi societatea va avea posibilitatea sa aprecieze dacă e bun acest guvern sau nu e bun. Eu altă soluţie pentru a ne mişca repede şi a ieşi din această situaţie nu văd”, a declarat demnitarul. Totodată, Iurie Leancă a negat că ar intenţiona să treacă la o altă formaţiune. „Am descoperit că PLDM are resurse foarte bune, nu doar oportunişti. O parte dintre ei sunt traseişti, aşa cum sunt în toate partidele. Dar, în fond, sunt oameni buni, devotaţi cauzei”, a mai adăugat oficialul, între altele.

XS
SM
MD
LG