Linkuri accesibilitate

Moldova în pericol. Despre miza alegerilor


Vitalie Ciobanu
Vitalie Ciobanu

Vitalie Ciobanu: „Temperatura dezbaterilor, a polemicilor și mai ales nivelul neliniștii crește vertiginos”.

Au rămas câteva zile până la alegerile din 30 noiembrie și temperatura dezbaterilor, a polemicilor și mai ales nivelul neliniștii crește vertiginos. Sondajele aruncate pe piață în care forțele pro-europene și pro-asiatice sunt creditate cu șanse aproape egale creează o senzație de incertitudine cu privire la rezultatul scrutinului și la viitorul Republicii Moldova. Un element al acestei tensiuni electorale îl constituie, cu precădere în ultimele săptămâni, multiplicarea semnalelor că forțele pro-rusești vor încerca să destabilizeze țara, dacă nu vor obține la vot rezultatul dorit. După ce presa a descris diverse scenarii, azi mai lugubre decât cele de ieri, s-au sesizat și unele instituții ale statului, care avertizează despre grupuri, partide, organizații extremiste care vor să destabilizeze țara.

Am avut un comunicat al SIS-ului care ne cheamă la vigilență și mobilizare în fața uneltirilor străine. Luni a avut loc o ședință a Consiliului Suprem de Securitate, prezidat de șeful statului care, în aceeași seară, a adresat un mesaj națiunii. Președintele Nicolae Timofti a îndemnat cetățenii să voteze pentru continuarea parcursului european, să nu se lase influențați de structuri și persoane dubioase, necunoscute poporului, finanțate din exterior, care vor să ne atragă în tot felul de proiecte asiatice fanteziste și în uniuni vamale iluzorii.

Președintele nu a dat nume de diversioniști, în schimb a vorbit Valentin Krîlov, fondatorul Partidului Socialiștilor, care într-un interviu pentru o agenție de presă și ulterior în cadrul unor emisiuni TV l-a acuzat pe Igor Dodon că s-a pus el și formațiunea pe care a uzurpat-o, Partidul Socialiștilor, în serviciul unei puteri străine – Rusia. Din această postură, Dodon este capabil să organizeze tulburări în masă, care să se soldeze cu vărsări de sânge. Și acest plan de coșmar a fost gândit doar pentru a bloca formarea unei coaliții pro-europene în viitorul Legislativ.

Activitatea distructivă a socialistului Dodon și a partidului său este susținută cu mari sume de bani, bani lichizi, folosiți pentru publicitatea stradală – cu panouri uriașe în care Dodon și Grecianîi stau la taifas cu Putin (în Ucraina nimeni nu ar fi riscat să agațe asemenea postere la intersecții, în Moldova, iată, se poate!) –, bani cheltuiți pentru mitinguri, proteste, videoclipuri pe Internet, pe rețele de socializare, și pentru racolarea PR-știlor, politologilor, blogger-ilor și a tot felul de susținători camuflați ai partidului. Ceea ce a revelat socialistul fără de partid Krîlov, care probabil va fi amendat de adversarii săi cu care se află în litigiu juridic, nu este o noutate. Semnele dezmățului electoral în Moldova puteau fi descifrate ușor, cu mult timp înainte. Dodon și Renato Usatîi, un alt personaj susținut de Moscova, sunt campionii cheltuielilor electorale murdare, nedeclarate, ascunse. Aceste acțiuni n-au trezit până acum, din păcate, nicio reacție mai concertată a celorlalți concurenți electorali, dar mai ales nu a provocat nicio suspiciune, niciun interes din partea instituțiilor abilitate cu monitorizarea campaniei electorale și cu respectarea legii: CEC-ul, Centrul Național Anticorupție, Procuratura Generală, Inspectoratul Fiscal, Curtea de Conturi ș.a.m.d. De ce tac instituțiile? Ce-o fi asta: incompetență, lașitate, complicitate?

Dacă oamenii legii și-ar fi făcut datoria, n-am fi trăit acum starea aceasta de urgență și îngrijorare maximă pentru viitorul Moldovei. Am fi dezbătut mai în liniște programe electorale, am fi avut răgazul să comparăm promisiunile făcute anterior de politicieni și realizările lor la expirarea mandatului, am fi scos în față bâlciul parlamentar, afacerile obscure pe care le-au promovat și protejat unii dintre ei, i-am fi penalizat pentru inconsecvențe, certuri și manevre politicianiste. Așa însă trebuie să răspundem la apelul de mobilizare, pentru că Patria e în pericol!...

Și, din nefericire, Moldova chiar este în pericol. Agresiunea lui Putin din Ucraina, anexarea Crimeii este o realitate, nu un miraj mediatic, iar la Chișinău Rusia desfășoară un alt fel de război hibrid, încercând să exploateze greșelile și coruptibilitatea clasei politice autohtone. Sper totuși ca moldoveanul căruia mereu i-a fost pus în față spectrul dispariției, al catastrofei naționale, să-și lase deoparte frustrările și nemulțumirile de moment, să se gândească nu la neîmplinirile actualilor guvernanți, ci la ceea ce ar putea să piardă în cazul în care la Chișinău s-ar instala un regim pro-rusesc. Să fie conștient că își va lua adio de la libertate, de la valorile naționale, de la orice speranță de a mai apuca vreodată o viață mai bună.

Dacă vom analiza tabloul politic din Ucraina și din România, unde cetățenii au ales statul de drept și democrația europeană, și ne vom gândi, pe de altă parte, la dictatura lui Putin, vom vedea că Republica Moldova nu are alternativă. Sper să demonstrăm pe 30 noiembrie țărilor civilizate care ne ajută și ne simpatizează că au dreptate să vadă în noi un popor matur, înțelept și cu șira spinării verticală.

* Opiniile exprimate în acest comentariu aparțin autorului şi nu reprezintă neapărat și punctul de vedere al RFE/RL.

  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG