Linkuri accesibilitate

Preşedintele ales al României, Klaus Iohannis este aşteptat, vineri, într-o vizită neoficială la Chişinău.

Preşedintele ales al României, Klaus Iohannis este aşteptat într-o vizită neoficială la Chişinău, vineri, cu două zile înainte de alegerile generale. Iohannis se va întâlni cu preşedintele ţării Nicolae Timofti, dar şi cu lideri de partid, aşa că vizita are un evident caracter electoral. În Republica Moldova, Iohannis a pierdut primul tur al alegerilor prezidenţiale, dar pe al doilea l-a câştigat cu un rezultat remarcabil: aproape 80 la sută din voturi. Ce a determinat „schimbarea la faţă” a moldovenilor?

Deznodământul alegerilor prezidenţiale din România, şi anume victoria neaşteptată a lui Klaus Iohannis a fost tălmăcită de cei mai mulţi observatori drept un vot masiv împotriva lui Victor Ponta, românii din diasporă, dar şi cei din ţară penalizându-l pentru că le-a îngrădit dreptul la vot. Iohannis a câştigat în al doilea tur de scrutin şi încrederea românilor din Republica Moldova, pentru el optând aproape 28 de mii de alegători, din cei circa 35 de mii cât au ieşit să voteze. Comentatorul politic, Nicolae Negru crede că această răsturnare de situaţie era previzibilă, întrucât şi în primul tur moldovenii cu dublă cetăţenie au votat forţa de dreapta, doar că aceasta era dezbinată şi astfel s-a creat impresia că stânga a câştigat:

Nicolae Negru
Nicolae Negru

„Dacă sumăm voturile care au fost acordate pentru liderii sau pentru concurenţii de dreapta, de exemplu Monica Macovei, Elena Udrea, dar chiar şi Călin Popescu-Tăriceanu, suma acestor voturi şi ale lui Iohannis o depăşea mult pe a lui Victor Ponta. Era previzibil că voturile de dreapta vor merge în continuare către Iohannis şi el va învinge în Basarabia. Dar această victorie a fost cu atât mai convingătoare cu cât alegătorii din Republica Moldova au fost şi ei influenţaţi de elanul, entuziasmul suporterilor lui Iohannis din România şi din afara României.”

Faptul că românii din Republica Moldova au participat în număr mare la scrutin şi au aşteptat ore în şir pentru a vota, semnalează totodată o schimbare de atitudine a electoratului, crede expertul asociat din cadrul Centrului analitic Expert-Grup, Dionis Cenuşă. Alegându-l pe liberalul Iohannis, în detrimentul socialistului Ponta, electoralul din R. Moldova a dat dovadă de o alegere raţională, împotriva corupţiei, adaugă expertul:

„Moldovenii care au cetăţenie şi respectiv paşapoarte româneşti tot mai mult se simt conectaţi la realităţile din România. Într-adevăr domnul Iohannis a câştigat foarte mult datorită mobilizării sale pe online, dar totodată a fost şi norocul lui de a-l avea drept oponent pe domnul Ponta, care este un personaj politic oricum discreditat, în special în rândul românilor care sunt în afara ţării. Până la urmă electoratul se maturizează şi de la alegeri la alte alegeri, noi avem un comportament din ce în ce mai raţional, nu doar în România, dar şi în alte state din regiune.”

Dionis Cenuşă
Dionis Cenuşă

Necesitatea unui vot chibzuit, argumentat, va fi, cel mai probabil, mesajul pe care Klaus Iohannis îl va promova în timpul vizitei sale la Chişinău, cu două zile înainte de alegerile parlamentare, mai spune Dionis Cenuşă.

De asemenea, crede comentatorul politic Nicolae Negru, preşedintele ales al României îşi va exprima sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova şi reformele democratice, lucru pentru care au şi votat alegătorii lui din Republica Moldova:

„Vizita lui Iohannis desigur că are o anumită conotaţie electorală, mai ales că vine înainte de inaugurarea sa. Dar, în acest context, nu putem să nu ne amintim despre felicitarea pe care a transmis-o Angela Merkel, a vorbit cu Iohannis şi a pomenit în această convorbire şi despre rolul pe care România trebuie să îl joace în sprijinirea parcursului European al Republicii Moldova.”

Într-un comentariu pentru Europa Liberă, Vitalie Ciobanu și-a exprimat speranța că dorinţa de schimbare şi nevoia de dreptate, manifestate de alegătorii români, sunt motive care vor ghida şi electoral moldovean la alegerile parlamentare din 30 noiembrie. O lecţie pentru alegătorii din R. Moldova, mai cred experţii, este puterea de a penaliza politicienii, printr-o participare masivă la vot.

XS
SM
MD
LG