Linkuri accesibilitate

Pe treptele spre sala de ședințe a Parlamentului.
Pe treptele spre sala de ședințe a Parlamentului.

Alegeri 2014. Cine intră în Parlament?

Blog interactiv la Europa Liberă despre desfăşurarea alegerilor parlamentare şi primele rezultate parțiale.

Liderul PD, Marian Lupu, a declarat că alegătorii moldoveni au votat astăzi pentru a consolida „suveranitatea, independenţa şi stabilitatea ţării”. Lupu a mai spus într-o intervenție televizată că PD a avut cea mai activă campanie.

Liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat într-o intervenție televizată că rezultatele alegerilor se pot schimba semnificativ pe măsură ce parvin rezultatele din secțiile mari de vot. El spune că primele 31% din procesele verbale contabilizate ar reprezinta numai 7% din alegători, venind din secții mici. Filat a mai declarat că cei care sărbătoresc deja victoria se grăbesc, iar cei care au trecut printr-un duș rece în primele clipe ale anunțării rezultatelor preliminare, trebuie să tragă lecții din avertismentele primite.

Rezultatele preliminare ale CEC, după centralizarea a 89.44% din procesele verbale primite de la secțiile de vot:

PSRM - 21.35% (26 de mandate),

PLDM - 19.45 % (23 de mandate),

PCRM - 17.95 % (21 de mandate),

PD - 15.77% (19 mandate),

PL - 9.37% (12 mandate).

Partidele pro-europene ar putea forma guvernul cu o majoritate de 54 de mandate (estimare neoficială).

Încă nu au fost procesate toate rezultatele din țările occidentale. Rata de participare înregistrată la închiderea secţiilor de votare (ora 21:00) a fost de 55.86%, ceea ce este suficient pentru a considera alegerile parlamentare valabile. 63.511 de buletine de vot au fost declarate nevalabile.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, și-a exprimat speranța că „mâine vom auzi că Europa a învins aşa cum a fost în 2010”. „Avem posibilitatea, putem demonstra că nu există nimic mai bun decât UE şi să avem pace şi linişte'', a spus Ghimpu într-o declarație televizată. El a mai spus că PL face o numărătoare paralelă a voturilor.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG