Linkuri accesibilitate

Tiraspolul s-ar teme că în Moldova vor veni la putere forţe capabile să preia controlul asupra republicii nistrene (A. Safonov/Noi.md).

În urma sancţiunilor impuse Rusiei de comunitatea internaţională, pentru acţiunile sale din Ucraina, pe filiera de corporaţii este un deficit de capital. Şi Moscova foloseşte orice pârghie ca să stoarcă aceste resurse necesare din ţările vecine. Este ceea ce scrie pe blogul său Veaceslav Negruţa, fost ministru al Finanţelor, intrat nu demult în cursa electorală pe listele PLR. Fostul ministru mai afirmă că statistica Băncii Naţionale ar arăta clar că trei bănci din Moldova, printre care şi una de stat altădată, storc şi cumpără valută de pe piaţa noastră şi o „exportă” în Rusia, creând pe intern un deficit de euro si dolari. Astfel, la părerea sa, această situaţie creează o presiune pe curs, pe rata de schimb şi duce inevitabil la deprecierea leului. Acei bani care sunt trimişi de gastarbeiterii noştri de peste hotare cu muncă grea, pe propriul risc, continuă Veaceslav Negruţa, îşi găsesc destinaţia în Rusia şi nu în sistemul bancar intern. Sistemul bancar naţional este doar folosit ca instrument intermediar ca banii să ajungă dincolo.

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă de la Chişinău, Victor Chirilă, este prezent pe site-ul postului de radio „Deutsche Welle” făcând o listă de măsuri urgente, necesare a fi luate urmare a concluziilor formulate de Consiliul Superior de Securitate, membrii căruia s-au întrunit luni, 24 noiembrie, şi au confirmat că există informaţii temeinice despre pregătirea unor acţiuni provocatoare menite să destabilizeze Moldova după alegeri. Este necesar să se explice în şcoli copiilor să nu se lase pradă provocărilor, poliţia de frontieră trebuie să fie mai vigilentă, să-i verifice mai atent pe cei care sosesc în această perioadă în Republica Moldova, trebuie să fie întărită paza instituţiilor statului, totodată, trebuie de comunicat cu organizaţiile minorităţilor etnice ca să nu se admită implicarea reprezentanţilor acestora în provocări, este de părere Victor Chirilă.

Exporturile în UE au sporit considerabil, constată jurnaliştii de la „Economist” în concluzie la analiza Centrului Analitic Independent Expert-Grup. Chiar dacă Acordul de Asociere presupune beneficii pe termen mediu sau chiar lung (5-7 sau chiar 10 ani), rezultatele sunt deja vizibile în primele două luni de la implementare, notează autorii. Câteva dovezi - cea mai mare creştere a exporturilor a înregistrat-o cel mai sensibil sector la liberalizarea comerţului cu UE - cel agro-industrial. În septembrie-octombrie curent, au sporit semnificativ livrările de struguri de masă, mere, prune ş. a. Creşterea este impresionantă dacă luăm în considerare baza de comparaţie înaltă, fiindcă anul trecut a fost unul foarte roditor.

Ion Preaşca scrie pe portalulMoldStreet” că doi acţionari ai Moldindconbank au intrat în insolvenţă, în timp ce alţi trei se lichidează. „De aproape un an în instanţele din Republica Moldova se duce o luptă acerbă pentru controlul asupra unor importante pachete de acţiuni la Moldindconbank, a doua ca mărime bancă din Republica Moldova. E vorba de firmele Remington şi Cassia Group, care deţin împreună 8,6% din acţiunile Moldindconbank, iar pachetele lor au fost gajate la Victoriabank pentru credite de circa jumătate de miliard de lei”, precizează autorul.

Tiraspolul se teme că la putere după alegeri în Moldova vor veni forţe capabile să preia controlul asupra republicii nistrene, a declarat pentru „Noi.md” preşedintele Asociaţiei Politologilor Independenţi din Transnistria, Andrei Safonov. Transnistria s-ar teme la modul cel mai serios, aşa cum susţine Safonov, că la putere ar putea accede forţe capabile de apropiere cu Moscova. Iar teama s-ar explica prin faptul că astfel de forţe ar fi capabile să convină cu Kremlinul asupra controlului republicii transnistrene din partea Chişinăului. Dacă în Moldova vor câştiga forţele pro-europene, dialogul dintre cele două maluri ale Nistrului ar putea ajunge însă în impas, mai apreciază Safonov.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG