Linkuri accesibilitate

CNA: fiecare al doilea funcţionar testat este corupt, iar marea majoritate tolerează mita


Un prim bilanţ al Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) la trei luni de la demararea testării integrităţii funcţionarilor publici.

Un prim bilanţ al Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) la trei luni de la demararea testării integrităţii funcţionarilor publici arată că fiecare al doilea funcţionar testat este corupt, iar marea majoritate tolerează mita. Ce ar trebui să urmeze?

CNA nu divulgă deocamdată numărul total de funcţionari testaţi până acum şi nici instituţiile din care provin. Acţionând sub acoperire, ofiţerii anticorupţie ar fi constatat, spune CNA, că în anumite domenii de activitate funcţionarii publici sunt aproape sută la sută coruptibili. Niciunul din cei testaţi nu a refuzat să ia mită sau chiar a insistat să i se dea.

Sunt domenii în care s-a constat şi o situaţie mai optimistă. Însă, la o privire generală, tabloul e sumbru: fiecare al doilea funcţionar „ispitit” a acceptat şpagă. Iar din cei care au refuzat-o, niciunul nu a denunţat persoana care a încercat să-l mituiască, deşi legea îi obligă să-o facă. Directoarea adjunctă a CNA, Cristina Ţărnă:

Cristina Ţărnă
Cristina Ţărnă

„Rezultate negative practic au înregistrat toţi. 50% pentru acte de corupţie şi 50 la sută pentru nedenunţarea actelor de corupţie.”

În scurt timp, CNA urmează să remită conducătorilor instituţiilor testate rapoartele negative ale probei de integritate. Într-o lună, conducătorii ar urmă să-şi sancţioneze angajaţii. Ce riscă cei cu testul picat, am întrebat-o pe Cristina Ţărnă:

„Pentru încălcarea obligaţiei de neimplicare în acte de corupţie unica sancţiune disciplinară este concedierea, iar în privinţa altor obligaţii prevăzute de lege cum ar fi nedenunţarea tentativelor de neimplicare în acte de corupţie pot să le fie aplicate alte sancţiuni disciplinare mai blânde, nu neapărat concedierea.”

Dacă să aplice sau nu vreo sancţiune este o întrebare care va rămâne totuşi la discreţia conducătorilor instituţiilor publice. În cazul funcţionarilor care au luat mită, marja de discreţie e limitată. Legea prevede doar o singură sancţiune în acest caz – concedierea – iar conducătorul ar fi obligat să aplice pedeapsa radicală. Cu toate acestea, mai mulţi experţii privesc cu scepticism o eventuală epurare în masă a instituţiilor publice de angajaţi corupţi. Mai ales pentru că se aşteaptă ca rezultatele testelor de integritate să fie contestate. Iată bunăoară opinia preşedintei Alianţei Anticorupţie, experta Olga Bâtcă:

Olga Bâtcă
Olga Bâtcă

„Cred că o mică parte doar vor fi concediați, dar este o presupunere, o speculaţie. Lucrurile se schimbă destul de rapid, bunăoară şi în privinţa judecătorilor, dar totuşi cu paşi înceţi. De aceea nu cred că din cei 50 de mii de funcţionari care urmează să fie testaţi şi care se protejează unii pe alţii să fie concedieri masive. Probabil doar o mică parte va fi concediată. Le vor fi aplicate doar mustrări disciplinare. Sigur noi am fi vrut să fie concediaţi mai mulţi. Dar dacă în anumite domenii, sectoare sunt suta de procente, cifre absolut uimitoare, cum vă imaginați să fie toți concediaţi?!”

Aşa cum însă conducătorii instituţiilor publice trebuie să raporteze la CNA măsurile pe care le-au luat, cei care se vor eschiva de la aplicarea de penalizări riscă să ajungă şi ei în vizorul ofiţerilor anticorupţie, avertizează Cristina Ţărnă.

În total, CNA urmează să verifice, fără limite temporare, 50 de mii de funcţionari publici. Un raport intermediar ar urma să fie prezentat comisiilor parlamentare până la finele anului, aşa cum cere legea. Norma privind testarea integrităţii face parte dintr-un pachet mai vast de măsuri anticorupţie promovat anul trecut de Ministerul Justiţiei şi este considerată o măsură oarecum revoluţionară pentru una din cele mai corupte ţări europene.

Previous Next

XS
SM
MD
LG