Linkuri accesibilitate

În umbra crizei ucrainene, Rusia strânge legăturile cu Abhazia separatistă


Vladimir Putin şi Raul Hadjimba la Soci, 24 noiembrie 2014
Vladimir Putin şi Raul Hadjimba la Soci, 24 noiembrie 2014

Liderii de la Tbilisi şi experţi internaţionali consideră că acordul ruso-abhaz ar fi o anexare a regiunii separatiste.

Statele Unite si Uniunea Europeana au criticat acordul încheiat ieri intre regiunea separatista a Georgiei, Abhazia, si Rusia. Acordul implica un „parteneriat strategic” între Abhazia (recunoscuta ca tara numai de Rusia si de alte citeva state, dar nerecunoscuta de Uniunea Europeana sau Statele Unite) si Rusia, in ceea ce experti internaţionali si liderii de la Tbilisi considera a fi, de fapt, o anexare a regiunii separatiste.

Potrivit documentului, semnat ieri la Soci, cele două entităţi vor avea o armata comuna, sub comanda ruseasca, vor avea un singur minister de interne, iar trupele ministerului de interne se vor afla si ele sub controlul Moscovei.

Vladimir Putin şi Raul Hadjimba la Soci, 24 noiembrie 2014
Vladimir Putin şi Raul Hadjimba la Soci, 24 noiembrie 2014

„In 2015, Abhazia va primi 5 miliarde de ruble pentru a pune in practica acest acord”, a promis liderul de la Kremlin, precizind si ca planurile Moscovei in regiune sunt pe termen lung si Rusia este interesata de infrastructura regiunii.

„Credem ca este posibil, impreuna cu partenerul nostru, sa luam in considerare, asa cu prevede acordul, sa punem in practica un proiect comun, precum, de exemplu, un coridor de cale ferata in direcţia Suhumi, Tbilisi si catre Armenia, de o parte si de partea cealalta, catre Rusia. Noi credem că aceste proiecte vor contribui in mod hotaritor la dezvoltarea cooperarii intre toti cei interesaţi din regiune”, a mai spus Vladimir Putin.

La Tbilisi, acordul este vazut cu mare îngrijorare. Şefa diplomatiei georgiene, Tamar Beruhaşvili:

Tamar Beruhaşvili
Tamar Beruhaşvili

„Noi vedem acest pas ca pe un pas concret catre anexare. Noi credem, vazind evenimentele de pe teren, ca acelaşi lucru se va intimpla cu Osetia de Sud. De aceea, credem ca o reactie prompta a comunităţii internationale condamnind aceasta acţiune este foarte importanta si esenţiala pentru Georgia ca stat.”

Reacţia internaţionala a fost, intr-adevar, prompta, de codamnare a acţiunilor Moscovei. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat ca acţiunea Moscovei nu va ajuta ca gasirea unei solutii paşnice situatiei din Georgia.

Departamentul de stat de la Washington a spus ca nu va recunoaste „vreo intelegere sau un asa numit tratat „intre Rusia si Abhazia, iar la Bruxelles, Federica Mogherini a spus ca acordul violeaza suveranitatea si integritatea teritoriala a Georgiei.

Acţiunea Moscovei in Abhazia survine intr-un moment in care interesul Rusiei pentru controlul Marii Negre a devenit evident, dupa anexarea Crimeii in aceasta primavara. Moscova afirma ca odata ce va controla Marea Neagra, ar avea „garanţia” ca vasele NATO nu vor fi niciodata binevenite in Crimeea, unde se afla Flota Ruseasca de la Marea Neagra.

De reamitit ca actualul lider al Abhaziei, Raul Hadjimba, este un fost ofiţer al KGB-ului si a devenit „presedinte” in luna august si se arata gata de a satisface toate solicitarile Moscovei.

XS
SM
MD
LG