Linkuri accesibilitate

Mihail Garbuz: „nu doresc să fie un război sau ciocniri violente pe teritoriul Moldovei”


În fața ambasadei Rusiei la Chișinău, la o adunare a „Patrioților Moldovei” în aprilie 2014
În fața ambasadei Rusiei la Chișinău, la o adunare a „Patrioților Moldovei” în aprilie 2014

Un interviu electoral cu liderul Partidului „Patrioții Moldovei”.

Partidul „Patrioţii Moldovei” participa pentru prima data la alegeri. Din popor - pentru popor! - este sloganul electoral. Presedintele formatiunii, Mihail Garbuz, explica de ce consideră că votul din 30 noiembrie va fi unul geopolitic.

Mihai Garbuz
Mihai Garbuz

Mihail Garbuz: „Vrea să spun că la noi populaţia deja e divizată în cei de stânga şi cei de dreapta. Deci, jumătate sau aproape jumătate din populaţie doreşte spre Europa şi aproape jumătate doresc să fie schimbat totuşi vectorul geopolitic al Moldovei. Cred că alegerile din 30 noiembrie vor fi mai mult un referendum despre viitorul vectorului Republicii Moldova.”

Europa Liberă: De ce cetăţeanul ar trebui să voteze Partidul „Patrioţii Moldovei”? Cine este patriot şi cine nu este patriot?

Mihail Garbuz: „Noi suntem pentru Moldova integră, pentru Moldova mare. Suntem pentru limba noastră dulce şi duioasă, limba moldovenească, ştim istoria Moldovei noastre. Suntem pentru un stat neutru. Şi cred că patriotismul este unul dintre cele mai bune sentimente ale omului, aceasta este dragostea faţă de părinţi, faţă de copii, faţă de bunei, străbunei, faţă de viitorul Moldovei.”

Europa Liberă: De ce de 23 de ani Republica Moldova nu reuşeşte să devină un stat neutru?

Mihail Garbuz: „De aceea că pe teritoriul Republicii Moldova se duce un joc geopolitic. Şi e clar că structurile cât de Est, atât şi de Vest îşi joacă rolul lor pe teritoriul acesta. Aceasta este cea mai mare problemă. Ţara noastră este ruptă azi în părţi de ţările mai puternice, mai dezvoltate ca Republica Moldova.”

Europa Liberă: Bine, dar Rusia nu şi-a luat încă armata din stânga Nistrului, din regiunea de est a ţării…

Mihail Garbuz: „Eu sunt de acord, dar părerea mea personală este că nu va fi luată de acolo încă vreo 30-40 de ani. Din aceste considerente, ca politician, aş merge la compromis – dacă nu o poţi scoate din ţară, mai bine legalizeaz-o şi primeşte măcar ceva parale din această şedere a armatei ruse. Fiindcă în toată lumea o armată străină, dacă se află pe teritoriul altei ţări, plăteşte bani foarte grei. Aceeaşi armată sau flota marină a Rusiei din Crimeea plătea, dacă nu greşesc, în jur de 120 de milioane de dolari Ucrainei şi preţul gazelor era cu mult mai mic decât la noi. Aceeaşi situaţie – în Kirghizia.

Aceeaşi situaţie a Statelor Unite ale Americii în toată lumea, unde se află armata străină numaidecât plăteşte bani. Deci, dacă nu putem scoate armata rusă, haideţi să fim măcar puţin mai deştepţi şi să facem nişte copeici pe tema aceasta. Timp de 23 de ani, dacă primeam măcar câte 40 de milioane sau 50 de milioane de dolari pe an, vă închipuiţi ce sumă enormă nimerea în bugetul statului.”

Europa Liberă: De ce s-au răcit relaţiile dintre Chişinău şi Moscova? De ce Moscova priveşte cu ochi răi acest parcurs european pe care şi l-a anunţat Moldova?

Mihail Garbuz: „Parcursul european şi l-a anunţat nu Moldova, dar guvernarea, care s-a temut să petreacă un referendum, că, dacă construim o ţară democratică, poporul trebuie să decidă în care parte va merge ţara. Cu părere de rău, guvernare noastră a scuipat pe părerea poporului. Eu nu vorbesc de aceea că un referendum ar fi schimbat vectorul european pe cel prorus, dar, în orice caz, trebuia de ascultat poporul.

La noi, cu părere de rău, pe primul plan stau interesele politice, apoi economia. De aceea economia, dacă o mai putem numi economie, e într-o situaţie foarte-foarte grea. Deci, încă o dată, o politică externă trebuie să fie mai hâtră, dar nu să tăiem cu cuţitul sau sabia şi la stânga, şi la dreapta, ne sfădim cu Europa, ne sfădim cu Rusia. Suntem o ţară mică şi cred că totuşi, fie acest cuvânt nu prea cuvenit, dar puţini-puţini mai vicleni sau mai hâtri să fim.”

Europa Liberă: Dacă îmi amintesc corect, despre Partidul „Patrioţii Moldovei” se vorbea că ar fi pus la cale destabilizarea situaţiei în ajun de semnarea Acordului de Asociere. Acum se vorbeşte că aţi putea pune la cale destabilizarea situaţiei după scrutin. Confirmaţi, infirmaţi?

Mihail Garbuz: „Eu socot că acestea sunt nişte zvonuri de prost gust. Partidul „Patrioţii Moldovei” niciodată nu a dorit să fie vărsare de sânge pe teritoriul Moldovei. Partidul „Patrioţii Moldovei” promovează o politică poate vizual cam radicală, aşa cum o spun mulţi, dar noi suntem patrioţi ai Moldovei şi nu dorim sânge pe teritoriul Moldovei. Mai bine o pace mai slabă decât un război dur pe teritoriul Moldovei. Repet, niciodată nu am dorit, nu doresc şi nu voi dori, partidul nostru inclusiv, ca să fie un război sau ciocniri violente pe teritoriul Moldovei.”

Europa Liberă: De ce atunci se vorbeşte despre un eventual Maidan moldovenesc?

Mihail Garbuz: „Ale cui proprietate sunt posturile de televiziune, de radio, ziarele? Sunt ale celor care astăzi sunt la guvernare. Şi anume ei astăzi aţâţă problema despre un nou Maidan pe teritoriul Moldovei. Nu mergem spre o democraţie adevărată, spre aceeaşi Europă, dar ne ducem şi ne ducem tot mai jos şi mai jos.”

Europa Liberă: Moldova de după 30 noiembrie va arăta altfel decât Moldova cea de azi?

Mihail Garbuz: „Aş vrea ca totuşi alegerile să nu fie falsificate şi ca populaţia, cetăţenii noştri singuri să-şi aleagă calea lor şi viitorul lor.”

XS
SM
MD
LG