Linkuri accesibilitate

Véronique North-Minca: „Moldova stă la o răscruce la ora actuală”


În ajun de alegeri opiniile unui diplomat francez despre situația din regiune și necesitatea de a participa la vot.

Recentele sondaje de opinie arata un avantaj ușor în favoarea forțelor pro-europene asupra partidelor care optează pentru apropierea de Rusia. Diplomata franceză Veronique North Minca, fostă secretar unu la ambasada Franţei de la Chișinău e de părere că duminică va avea loc cel mai important scrutin în Republica Moldova.

Véronique North-Minca: „Există două date absolut marcante în istoria recentă a Republicii Moldova – a fost 5 aprilie 2009 şi a doua dată foarte importantă în istoria de azi a Republicii Moldova va fi şi 30 noiembrie. Pentru că urmările scrutinului din 5 aprilie 2009 au fost absolut determinante pentru Republica Moldova și faptul că s-a rupt istoria, s-a rupt cu trecutul şi s-a trecut la un alt vector, european. Republica Moldova s-a dus într-o altă direcţie, a îngropat trecutul şi, între timp, s-au întâmplat o grămadă de chestii în zonă. Şi rezonanţele crizei ucrainene sunt foarteputernice în toate regiunile, inclusiv în Republica Moldova şi se simte foarte serios că pe 30 noiembrie vor fi nişte provocări absolut enorme. Se simt foarte serios provocările geopolitice care sunt în acest scrutin din 30 noiembrie.”

Europa Liberă: Deci, lupta pentru locurile din Parlament, pentru mandatele de deputat în Legislativul de la Chişinău se dă pe fondul acestor probleme şi din economia mondială, şi a conflictului din ţara vecină, Ucraina, şi a răcirii relaţiilor dintre Chişinău şi Moscova. Acest scrutin parlamentar este privit şi de mulţi analişti politici nu doar ca un exerciţiu de politică internă, ci şi în termeni geopolitici. Se zice că miza acestui vot este miza geopolitică.

Véronique North-Minca: „Este foarte corect. La ora actuală Moldova stă la o răscruce: se uită în faţă sau se întoarce în spate, se uită spre Europa sau se uită spre Est, se uită spre democraţie, deschidere şi relaţii omeneşti şi civilizate cu celelalte ţări ale Uniunii Europene şi ale lumii sau reintră într-un sistem unde pur şi simplu forţa face politica, nu înţelegerea şi dialogul, însă forţa şi banii câteodată şi anumite resurse, şi frica, unii guvernează cu frică, alţii guvernează prin dialog. Şi aceasta este miza scrutinului.”

Europa Liberă: Dar vedeţi că şi aceste sondaje de opinie arată că 50% ar vrea ca Moldova să se apropie de Uniunea Europeană şi cam tot atâţia cetăţeni ar dori ca Moldova să se alăture Uniunii Vamale. Există această majoritate solidă care optează pentru relaţii bune cu Federaţia Rusă, pentru Rusia, nu pentru Europa. Motivele sunt mai puţin identitare şi naţionale, cât, mai ales, economice. Cea mai mare parte a afacerilor profitabile din Moldova e deţinută de reprezentanţi ai Federaţiei Ruse, un număr mare de moldoveni aleg să meargă să muncească în Federaţia Rusă, în condiţiile în care Moldova supravieţuieşte economic din banii pe care îi trimit aceşti gastarbaiteri.

Véronique North-Minca: „Trimit, cert că trimit. Însă trimit, pe de altă parte, şi moldovenii care sunt în Uniunea Europeană. Ce e foarte interesant, am citit recent, că foarte multă lume din stânga Nistrului şi foarte mulţi cetăţeni care au deja un paşaport rusesc, încearcă să primească un paşaport moldovenesc ca să profite de circulaţia liberă, care acum, prin paşaport biometric moldovenesc, i se garantează oricărui cetăţean. Aceşti cetăţeni vor neapărat un paşaport care le permite să circule liber în Vest. Dacă le este atât de bine în Est, de ce nu rămân în Est? Aceste avantaje au fost cucerite dat fiind faptul că Republica Moldova şi-a ales un vector european de cinci ani de zile. Acesta a fost un rezultat al politicii de deschidere spre Vest a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: De ce atât de mult este implicat factorul rusesc în aceste alegeri?

Véronique North-Minca: „Este total geopolitic. Rusia are greutăţi la ora actuală să înţeleagă că după 25 de ani de la căderea comunismului s-a terminat cu imperiul sovietic. Şi tare ar vrea să recompună harta lumii în aşa fel încât să recapete influenţa pe care a avut-o odată. Cred că sancţiunile care au fost impuse Rusiei slăbesc sistemul, încât îl face pe domnul Putin să vrea să capete cât mai mult teritoriu.

Personal cred că situaţia e foarte periculoasă, că Ucraina, Crimeea, Donbasul, Luganskul nu sunt staţia finală şi are nişte ambiţii mai mari de a se apropia, poate, până la Prut. Aceasta e ceva care, văzut de mine de foarte departe, mă îngrijorează foarte tare. Este un scrutin foarte periculos. Cred că cetăţenii Republicii Moldova ar trebui să se gândească bine şi foarte bine cum vor vota şi ce vor în viaţă. Şi sper din toată inima că ce s-a întâmplat în România va avea o oarecare influenţă asupra votului moldoveanului.”

Europa Liberă: Ce probleme ar trebui să soluţioneze autorităţile de la Chişinău ca cetăţeanul să aibă mai multă încredere în clasa politică?

Véronique North-Minca: „S-a făcut câte ceva, dar încă multe-multe sunt de făcut. Provocarea este enormă, trebuie să fie un sistem judecătoresc consolidat, în care cetăţeanul să aibă absolut toată încrederea. Dar va dura foarte-foarte mult timp. Este imposibil de azi până mâine să dai afară toţi judecătorii din Republica Moldova.

Trebuie formaţi magistraţi noi, judecători, procurori, poliţişti. S-a făcut deja o mare reformă în poliţie, care aduce semne bune. A început reforma în justiţie. Dar numai în momentul în care cetăţeanul are totală încredere în justiţie, atunci începe să se consolideze starea de drept. Aceasta este una.

Cealaltă este corupţia. Alta care e legată şi de corupţie, şi de sistemul judiciar este, dacă pot să-mi permit, au trecut cinci ani de la 7 aprilie 2009, cine a fost condamnat? Unde sunt călăii care atunci au făcut atâta rău tineretului, au făcut atâta rău oamenilor care nu gândeau după modul comunist, tinerilor care au vrut un alt viitor, care au fost bătuţi? Unde sunt aceşti oameni azi? Cei care au dat ordin unde sunt? Unii sunt chiar candidaţi la alegeri. Copiii care au fost torturaţi, trimişi la capătul ţării şi aduşi înapoi cu lovituri în cap, după două săptămâni, cum vor vota aceşti tineri, dacă nu li s-a dat dreptate după cinci ani de zile?”

Europa Liberă: Alte probleme sociale, economice?

Véronique North-Minca: „Multe. Începe uşor-uşor să se vadă că alegând vectorul european anumite chestii se schimbă. S-au făcut o grămadă de lucrări pe şosele. Am fost recent în Republica Moldova şi trebuie să spun că pentru prima dată am găsit că Chişinăul s-a schimbat, troleibuze noi, autobuze noi.

Ceva se schimbă, ceva se simte. Se simte că acum Republica Moldova a luat valul, adică nu e momentul să te opreşti şi iarăşi să schimbi direcţia. Eu cred că este pe calea cea bună, anumite chestii s-au făcut, mai trebuie şi altele de făcut.

De azi până mâine nu poţi să dublezi sau să triplezi salariile. Totul trebuie să se întâmple la timpul lui. Eu înţeleg foarte bine că lumea care aşteaptă de 25 de ani îşi pierde răbdarea, însă nu mergi înainte dacă la fiecare patru ani votezi ca să mergi în spate. Este extraordinar de important ca toată lumea să meargă la vot. Pentru că dacă nu votezi tu pentru tine, pentru viitorul tău, vor fi alţii care vor hotărî pentru tine. Du-te la vot şi votează! Întreabă-te dacă vrei în spate sau înainte…”

XS
SM
MD
LG