Linkuri accesibilitate

Euromaidanul, văzut de moldoveni. Un an de la revoluţia ucraineană


Participanţi la "Marşul Maidanului", în Piaţa Independenţei de la Kiev, 21 noiembrie 2014
Participanţi la "Marşul Maidanului", în Piaţa Independenţei de la Kiev, 21 noiembrie 2014

La aniversarea începutului protestelor pro-europene şi pro-democraţie din Ucraina. Cu microfonul Europei Libere pe străzile Chişinăului.

Pe 21 noiembrie s-a împlinit un an de la protestele din Ucraina care s-au soldat cu înlăturarea de la putere a fostului preşedinte pro-rus Viktor Ianukovici, dar şi cu victime. Oamenii au ieşit în stradă după ce liderul de atunci al ţării a refuzat să semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Sloganul cu care s-a manifestat a fost „Ucraina este Europa”. La Chişinău, oamenii au opinii diferite despre Euromaidan şi despre ceea ce a adus acest protest ucrainenilor.

„Euromaidanul – deciderea liberă a poporului ucrainean în ce direcţie să meargă ţara – spre spaţiul european sau spre Uniunea Eurasiatică. Euromaidanul – expresia poporului care s-a săturat să trăiască în corupţie, în mizerie şi în sărăcie. Aşa am văzut eu Euromaidanul din Ucraina”.

„Ucrainenii au decis că vor să aibă un viitor european şi au făcut proteste pentru a obţine acest viitor. până la urmă cred că şi-au atins scopul”.

„Sigur că multe persoane au decedat, dar asta înseamnă că populaţia din Ucraina a riscat foarte mult pentru a-şi asigura un viitor mai bun”.

„Nu este normal să moară atâţia oamenii din motivul că cineva vrea într-o parte, iar altcineva – în altă parte. Prea multe victime, prea mult sânge s-a vărsat, prea multă durere şi violenţă”.

„Eu nu mă uit la televizor. Cu politica la fel şi cu religia nu am nimic ”.

„Euromaidan? Proteste? Sincer nu am auzit de aşa ceva”.

„Nici nu mi-am dat interesul să urmăresc”.

Europa Liberă: Nu vă interesează situaţia din Ucraina?

„Deloc”.

Europa Liberă: De ce?

„Pentru că ei singuri se fac vinovaţi de ceea ce fac”.

„Îs proşti cei de pe Maidan, pentru că i-au amăgit şi uite ce au făcut din Ucraina”.

Europa Liberă: Cum vi se pare situaţia acum în Ucraina?

„O situaţie proastă. Se ucid unii pe alţii”.

„Actuala situaţie în Ucraina e dezastruoasă. Sper că o să reuşească să recapete controlul asupra teritoriilor din Est care au fost acaparate de ruşi. Federaţia Rusă se vede că îi ajută şi militar şi financiar pe cei de acolo. O să vedem ce va face vestul. Poate mai impune nişte sancţiuni şi îi opreşte din drumul acesta. Totuşi suntem în sec. 21, acum nu cred că lucrurile se rezolvă cu tancurile”.

„Ucraina e ceea ce poate fi mai rău, e cea mai îngrozitoare ţară din lume. Sigur că putem regreta că acolo lumea moare din cauza bandiţilor. Ruşii nu au nimic cu asta, banderoviştii, ucrainenii au început totul”.

„Îmi este jale de acest popor, de oamenii de acolo care nu sunt vinovați aproape cu nimic. Îi rog pe cei care au început totul în Ucraina să se gândească la Dumnezeu. Cine a început nu pot să vă spun exact - oameni răi”.

„Poporul ucrainean a făcut corect, a luptat pentru viitorul european al ţării. Dacă laşi capul jos, cum fac la noi moldovenii, nu ajungi departe. Trebuie să ai o demnitate oarecare”.

Europa Liberă: Un eventual Euromaidan moldovenesc credeţi că ar putea avea loc?

„O să fie idioți dacă o să se îngrămădească”.

„E foarte posibil pentru că şi la noi societatea e divizată. Nordul e pentru Uniunea Vamală, parţial şi centrul republicii. Totul depinde de ce va fi după 30 noiembrie, după alegeri va fi limpede situaţia.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG