Linkuri accesibilitate

Ungaria ar putea fi o a doua Ucraină (Evenimentul zilei)


Sfaturi pentru Iohannis (România liberă)

Ungaria ar putea fi o a doua Ucraină, crede comentatorul ziarului Evenimentul zilei, Adrian Pătrușcă. În opinia lui, gestul premierului ungar Viktor Orban de a stopa controversata taxă pe internet îi va fi probabil fatal. A dat semnalul că se teme, iar asta face ca strada să devină conștientă de forța ei. Și totuși, Ungaria nu e Ucraina, ci o țară membră NATO și a Uniunii Europene. Oare? se întreabă Pătrușcă. Măsurile premierului Orban - de a face contracte masive cu rușii în domeniul energiei și de a naționaliza importante companii cu capital străin - nu mai sunt demult potrivite cu o țară europeană. Cea mai mare greșeală ar fi făcut-o însă liderul de la Budapesta luna trecută, la Tușnad, când a spus că democrația nu e neapărat liberală, iar exemplele pe care le-a dat – Rusia, Turcia și China – au sunat cât se poate de îngrijorător. În ultima vreme, arată Pătrușcă, mișcările de piață au schimbat serios situația în regiune. Prin ele, occidentul a ”mușcat din carnea flască a fostei URSS” (am citat).

Tot în Evenimentul zilei, Tudorel Urian comentează primele gesturi ale președintelui ales duminică, Klaus Iohannis: a cerut Parlamentului să se reunească și să respingă controversatul proiect de lege privind amnistierea și grațierea celor condamnați pentru corupție, a acceptat să ia prânzul cu Majestatea sa Regele Mihai I, cu prilejul aniversării a 93 de ani și și-a lansat o carte la Târgul Gaudeamus, unde a dat sute de autografe, zâmbitor, timp de câteva ore. Urian crede că acest președinte a fost ales prin suprapunerea unei ”stări de necesitate” – așa numește disperarea politică a românilor – cu mult hazard. Mai tehnic privind lucrurile, victoria lui Iohannis a fost posibilă prin funcționarea eficientă a mașinăriei de partid coordonate de liderul de campanie, Vasile Blaga, dar cu contribuția serioasă a seriei de greșeli catastrofale făcute de perdantul scrutinului, premierul social-democrat Victor Ponta. Urian citește în primele acțiuni ale președintelui ales șanse că poate deveni un șef de stat ferm, iubitor de lege, căruia nu există riscul să ”i se urce la cap”. Crin Antonescu ar fi fost poate un candidat mai bun, în special în confruntările televizate cu Victor Ponta, dar Klaus Iohannis poate fi un președinte mai bun - aceasta este concluzia comentariului din Evenimentul zilei.

Iohannis primește multe sfaturi în presa de azi. Cristian Câmpeanu îi recomandă, ba chiar îi cere în România liberă să evacueze de urgență ”ciuma roșie”. E vorba de sărăcie, dar mai ales de un anumit fel de a trăi starea de sărăcie, care a făcut din mulți români niște asistați, votanți la comanda liderilor politici. Este plasa în care a prins Partidul Social-Democrat mulți alegători. Cristian Câmpeanu crede că există metode de eradicare a fenomenului și că românii din diaspora chiar au cerut-o. Ei vor ca lucrurile să meargă bine și în țara lor, așa cum văd în țările unde muncesc. Vor să se întoarcă acasă și să poată avea un viitor. Klaus Iohannis trebuie să se ocupe de prosperitatea economică a țării, de investiții și de cooptarea diasporei măcar prin adoptarea legii votului prin corespondenţă.

XS
SM
MD
LG