Linkuri accesibilitate

Ce poate oferi turiștilor Republica Moldova


Diana Răileanu în dialog cu Diana Lazăr directoarea adjunctă a proiectului CEED II, al USAID.

Cu sloganul „Discover the routes of life”, în traducere din engleză „Descoperă căile vieţii”, a fost lansat brandul turistic al ţării şi campania care vrea să le ofere străinilor argumentele necesare ca să viziteze Republica Moldova. Detalii aflăm de la Diana Lazăr, directoarea adjunctă a proiectului CEED II, al Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională, pe scurt USAID, organizaţie care a ajutat la crearea brandului.

Europa Liberă: După campania „Din inimă – Branduri de Moldova” care şi-a propus promovarea producătorilor autohtoni de încălţăminte şi haine, după lansarea brandului „Wine of Moldova”, care a dus faima vinurilor moldoveneşti şi peste Ocean, a venit timpul turismului din Republica Moldova să fie promovat. Ce schimbări vă propuneţi odată cu lansarea Brandului naţional al industriei turismului?

Diana Lazăr: „Programul acesta are nişte obiective destul de ambiţioase şi anume de a ne face ţara noastră una din destinaţiile, la moment cea mai necunoscută şi cea mai neexplorată din Europa, să o aducem în cărţile şi în ghidurile turistice ale Europei şi ale lumii, de ce nu? Prin urmare, ne-am dori să creştem numărul de turişti străini care ne vizitează ţara, dar am dori ca şi noi înşişi să ne vizităm locurile frumoase şi să devenim la rândul nostru adevăraţi promotori ai valorilor şi culturii naţionale, a locurilor şi a atracţiilor turistice locale. Am vrea să spunem că acele două alte branduri: „Din inimă - Branduri din Moldova” pentru industria textilă şi „Wine of Moldova” pentru industria vinicolă, şi acest nou program de promovare turistică se combină foarte bine unul cu altul, pentru că aceste produse provin din Republica Moldova şi reprezintă şi ele un pic din ceea ce se produce aici şi ceea ce face Moldova diferită. De aceea, credem că acest sector turistic care astăzi este încă emergent, ar putea să aibă un impact benefic şi asupra altor sectoare ale economiei naţionale.”

Europa Liberă: Dar ce poate „vinde” turiştilor Republica Moldova? Cu ce le deschide braţele pentru a-i ademeni?

Diana Lazăr: „Noi am realizat un set de studii şi analize în domeniul turismului şi am studiat ce caută de fapt turiştii, atunci când îşi planifică o vacanţă. Şi acestea ne-au arătat că peste 60 la sută din turiştii occidentali caută să exploreze ceva nou, ceva nevăzut şi necunoscut încă în această eră a digitalizării, când practic totul se cunoaşte. Şi aici este practic atu-ul ofertei turistice a Republicii Moldova, pentru că noi suntem încă neexploraţi şi necunoscuţi, pe de o parte. Iar pe de altă parte, avem un bogat patrimoniu cultural, etnografic, avem o natură care este încă neatinsă de industrializarea şi produsele ei. Avem acele produse care sunt deosebite, şi cel mai atractiv produs turistic al Republicii Moldova îl reprezintă însăşi oamenii săi, de aceea este acest slogan – Discover the routes of life, pentru că noi, moldovenii, avem obiective şi valori în viaţă care încă frapează turistul occidental: felul în care ne bucurăm de micile plăceri ale vieţii, felul în care trăim în comunităţile noastre sociale, rurale. Toate acestea sunt foarte interesante şi turiştii le apreciază foarte mult, din ceea ce ne-au arătat sondajele.”

Europa Liberă: Dar pe de altă parte, putem spune că există o industrie a turismului? Şi nu mă refer la sutele de agenţii care apar în sezon ca ciupercile după ploaie, mă refer la deţinători de pensiuni, de cabane, care înţeleg care e filosofia unei afaceri de succes în industria turismului?

Diana Lazăr: „Noi avem un sector turistic care este în dezvoltare şi apariţia unor noi afaceri în domeniul acesta trebuie să depindă şi de unele oportunităţi. Or, aceste oportunităţi astăzi se creează şi trebuiesc promovate, aici avându-şi rolul inclusiv acest program. Acele câteva pensiuni care există deja în Moldova şi sunt la standarde internaţionale trebuie să aibă turişti anul împrejur şi să nu depindă atât de mult de efectele sezoniere. Acele lanţuri sau reţelele de hotele şi restaurante, de asemenea trebuie să-şi găsească clienţii. De aceea, oferta pe care o avem la moment în sectorul turistic este suficientă, însă aceasta va trebui să se dezvolte paralel cu promovarea destinaţiei Moldova ca şi destinaţie turistică. Şi credem că aceasta ar trebui să se întâmple în mod paralel.”

Diana Răileanu
Diana Răileanu

Europa Liberă: Cei mai buni promotori ai turismului, probabil, sunt propriii cetăţeni, mulţi însă nu ştiu ce să le ofere, ce sfaturi să le dea turiştilor. Toate cunoştinţele, probabil, limitându-se la Orheiul Vechi şi cascadele de la Ţîpova. Cum vă explicaţi această situaţie şi cum s-ar putea schimba ea?

Diana Lazăr: „Am zis că ne-am dori şi noi înşişi să devenim promotori, or această lansare naţională a campaniei de promovare a Moldovei turistice şi a brandului naţional turistic a început în Moldova şi ea va continua, pentru că ne dorim ca noi să aflăm mai multe despre aceste atracţii, aceste locuri frumoase pe care le-aţi menţionat, unu la mână. Şi doi, desigur că nu am putea, toţi moldovenii, să cunoaştem foarte bine, la fel ca un ghid turistic, toate locaţiile turistice. Dar felul nostru de a fi şi faptul că suntem moldoveni şi această toleranţă culturală, şi această deschidere şi interes spre nou, aceste sărbători şi tradiţii pe care le avem noi, este cazul să le păstrăm, şi nu se cere atât de mult. Este cazul să continuăm să fim aşa cum au fost şi buneii noştri, să ne păstrăm valorile, tradiţiile , or acestea sunt ceea ce credem că am putea să promovăm cel mai mult.”

Europa Liberă: O întrebare tehnică, doamnă Lazăr: pe cei căi veţi promova turismul în Republica Moldova, în afară de propriii cetăţeni?

Diana Lazăr: „În Republica Moldova se comunică şi se va comunica în continuare pe toate canalele disponibile pentru comunicare, inclusiv mai activ pe partea de online. Iar dacă vorbim despre comunicarea şi promovarea internaţională, atunci aceasta se va face prin anumite campanii de comunicare, pe canale de genul Euronews, campanie care începe pe 24 noiembrie, urmând să fie continuată de anumite acţiuni de promovare în sens business to business, dar şi participări la evenimente de turism pentru consumatori. Vom avea şi vizite ale jurnaliştilor străini, specializaţi în domeniu turismului, care să vină să vadă cu ochii lor şi să experimenteze ceea ce avem aici, pentru a scrie şi a descrie pentru cititorii lor ce este de văzut în Moldova. Or, toace aceste tehnici sunt tehnici de comunicare, de marketing, care într-un final vor începe să dea rezultate. Şi odată ce acest interes va creşte, va creşte şi numărul de turişti.”

Europa Liberă: Doamnă Lazăr, ce probleme ar trebui să depăşească Republica Moldova pentru a atrage mai mulţi turişti?

Diana Lazăr: „Desigur, a vinde o destinaţie turistică este o provocare în sine deja, mai ales în cazul în care suntem poziţionaţi într-un spaţiu în care biletele avia şi costul transportului de acces este destul de înalt pentru turişti. Doi la mână, în interiorul ţării mai sunt anumite restanţe la capitolul infrastructura drumurilor şi infrastructura hotelieră. Toate acestea necesită investiţii capitale şi investiţii destul de voluminoase, care iată, în ultimii ani, au început să se realizeze, însă mai sunt încă multe de făcut. Credem totuşi că putem să începem şi avem, chiar astăzi, cu ce ademeni turiştii, şi avem cum să le facem o experienţă plăcută în Moldova.

XS
SM
MD
LG