Linkuri accesibilitate

Președintele Statelor Unite Barack Obama a anunțat reformarea sistemului american de imigrație


Calexico, California la granița dintre Statele Unite și Mexic, 19 noiembrie 2014.
Calexico, California la granița dintre Statele Unite și Mexic, 19 noiembrie 2014.

Riscul unui ordin executiv este că poate fi contramandat de un eventual președinte republican după 2016.

Presedintele Obama a dat un ordin executiv care permite la milioane de imigranti ilegali sa ramina in tara, fara sa riste deportarea.

Intr-o alocutiune care a durat 16 minute, tradusa in spaniola, presedintele a spus: „Oferim o intelegere. Daca ai trait in America mai mult de cinci ani, daca ai copii care sint cetateni americani sau rezidenti ai Statelor Unite, daca te inregistrezi si te supui unui control de cazier, si daca esti dispus sa platesti impozitele care se cuvin – atunci vei putea sa ceri sa ramii in Statele Unite temporar, fara teama de a fi deportat”.

„Aceasta este intelegerea. Sa precizam acum ceea ce ea nu este” – a aratat Barack Obama, continuind „Decizia nu se aplica celor veniti in tara de curind. Nu se aplica celor care ar putea veni si trai ilegal in America, in viitor. Nu prevede acordarea cetateniei sau rezidenta permanenta, sau acelasi beneficii de care se bucura cetatenii-doar Congresul poate face asta”. „Spunem doar ca nu va vom deporta”.

Chiar si cu aceste precizari, republicanii, in special cei mai conservatori, au ripostat vehement.

„Astazi presedintele Obama a rostit un decret regal, care va fi urmat de unul in scris, asa cum procedeaza orice suveran” – a spus deputatul republican, Louie Gohmert.

„Acest ordin executiv ilegal va afecta statutul a circa cinci milioane de persoane. Acest presedinte creaza o criza constitutionala care va lovi in cetatenii americani pe care s-a jurat sa-i protejeze si apere” – a continuat deputatul.

Senatorul republican de Utah, Mike Lee a spus “Presedintele s-a decis sa sfideze poporul american, sa ignore rezultatul alegerilor si sa uzurpe procesul legislativ”.

Obama a invocat in alocutiunea sa spiritul American, cind a spus “Sintem noi o natiune care tolereaza ipocrizia unui sistem in care oameni care ne culeg fructele si ne fac paturile nu ajung niciodata sa aiba drepturi legale? Sau sintem o tara care le ofera o sansa sa-si asume responsabilitati si sa ofere copiilor lor un viitor mai bun?”.

„Sintem o natiune care accepta cruzimea de a smulge copii din bratele parintilor sau sintem o natiune care pretuieste familia si incearca sa o mentina unita?”. Presedintele Camerei Reprezentantilor, John Boehner i-a reprosat lui Obama ca in loc sa conlucreze cu republicanii pentru rezolvarea problemelor tarii, incearca sa o faca de unul singur, nesocotind procesul politic si legalitatea.

Deputatul democrat de Illinois, Luis Gutierez l-a elogiat pe presedinte spunind “Voi ajuta familiile acoperite de ordinul executiv sa se inscrie si sa participe si voi continua sa lupt pentru drepturile celor ramasi in afara prevederilor”.

Deputatul a insistat ca masurile lui Obama ar trebui sa devina legi, dar nu si-a facut iluzii ca se va intimpla in actualul climat politic. Criticilor sai presedintele le-a spus “Acelor membrii in Congres care pun sub semnul intrebarii autoritatea mea de a face sistemul de imigratie sa functioneze, le spun un singur lucru: adoptati o lege”.

Pe de alta parte, riscul unui ordin executiv este ca poate fi contramandat de un eventual presedinte republican dupa 2016.

Si mai este un aspect: presedintele are prerogativa de a interpreta si pune in aplicare legi, dar Congresul poate opri finantarea. Ceea ce unii republicani ameninta sa faca.

Urmeaza deci o confruntare bugetara.

XS
SM
MD
LG