Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Discriminare.md”


Invitata rubricii este Natalia Ghilaşcu, redactoarea-şefă a portalului discriminare.md

În ediţia electronică a ziarului Discriminarea pe înțelesul tuturor puteți lectura noi publicații despre persoanele care se consideră a fi discriminate în Moldova.

Un articol despre ce învață tinerii din regiunile rurale despre minoritățile etnice, religioase, femei și persoane cu dizabilități aflați chiar în primele noutăți ale paginii. Este vorba despre Caravana „Descoperă diversitatea din școala ta”, care a ajuns de această dată la Liceul Teoretic din Dubăsarii Vechi, Criuleni. Mulți dintre tineri cred că femeile ar trebui să promoveze în spoturile publicitare detergenții, iar bărbații – automobile, iar această inegalitate se datorează percepției din societate față de implicarea scăzută a femeilor în luarea deciziilor. Totodată, tinerii recunosc ca există discriminare faţă de copiii cu dizabilităţi intelectuale în şcoala unde învaţă, şi asta pentru că ceilalţi colegi de clasă nu sunt empatici fata de nevoile celorlalţi.

Tot pe pagina online discriminare.md accesați un articol despre istoria unei tinere cu dizabilități mintale, care este ignorată de poliție, atunci când îi solicită ajutorul. Îşi găseşte refugiu într-un centru de sănătate pentru persoanele cu dizabilităţi mintale din Chişinău, recent înfiinţat, unde şi-a găsit prieteni şi beneficiază de asistenţă psihologică. Potrivit ei, şi-ar dori o consiliere mai eficientă, însă medicii de la spitalele de la psihiatrie nu sunt capabili să-i ofere servicii calitative.

Într-o altă rubrică, „Banca Discriminării”, puteți afla despre istoria Tatianei Preda din Otaci, care are doi copii, dar nu merg la grădiniţă din cauza lipsurilor financiare. 150 lei este taxa lunară care trebuie să fie achitată pentru fiecare dintre copii, iar din acest motiv, îşi ţine odraslele acasă. Cele doua surori, împreună cu patru copii, locuiesc într-o casă părăsită, în condiţii dezastruoase. 4 mii de locuitori din Otaci sunt de etnie romă, iar primăria din localitate nu are angajat niciun funcţionar din această comunitate pentru a le soluționa problemele.

Tot despre situația romilor din Drochia aflați într-un articol care reflectă atitudinea administrației unui restaurant, unde li s-a refuzat etnicilor romi să petreacă nunți și alte ceremonii. Asta deoarece romii ar fi petrecăreţi și fumează des, iar localul ar fi prea luxos pentru a fi închiriat de către aceștia. În plus, taxa pentru etnicii romi este de doua ori mai mare. Tânărul pomenit în această situație este determinat să sesizeze Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității despre incidentul din Drochia.

Tot pe pagina online discriminare.md aflați de ce viitoarele concedii paternale ar putea asigura echilibrul de gen la îngrijirea copiilor. În Republica Moldova, deși există posibilitatea de a beneficia de concediu paternal plătit, acordat taților la nașterea copilului, doar 10% dintre tați se decid să recurgă la acest pas. Deși este o practică frecvent întâlnită în Uniunea Europeană, în Moldova, astfel de cazuri sunt foarte rare. La aceste concluzii au ajuns experţii în cadrul Studioului Drepturilor Omului.

Mai multe anunțuri și publicații despre egalitatea de șanse în RM le puteți accesa pe pagina online www.discriminare.md.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG