Linkuri accesibilitate

Marian-Jean Marinescu: „România a avut de câștigat foarte mult intrând în UE, iar Tratatul de liber schimb cu UE va ajuta la dezvoltarea economică a R. Moldova”


Un interviu realizat de Iolanda Bădiliță.

Marian-Jean Marinescu a solicitat miercuri premierului Iurie Leancă deschiderea unei secții de votare în Oltenia (regiune din sudul-vestul României), acolo unde, afirmă europarlamentarul român, trăiesc și lucrează peste 2000 de cetățeni moldoveni. Marinescu spune că inițiativa sa a izvorât din experiența amară trăită de românii din străinătate cu ocazia alegerilor prezidențiale de duminica trecută, care au fost nevoiți să călătorească distanțe mari până la secțiile de votare.

Europa Liberă: Dle Marinescu, vicepremierul rus Dmitri Rogozin declara marți că „Republica Moldova stă la coadă ca să intre în clubul motanilor grași”. Cunoaștem umorul și exprimările plastice ale dlui Rogozin, nu ne surprind. Însă cum o interpretați pe aceasta, având în vedere momentul în care a fost lansată public?

Marian-Jean Marinescu: „După părerea mea exprimarea nu este plastică, este complet nepotrivită. Este evident că este o continuare a politicii de presiune asupra țărilor din regiune, vedeți ce se întâplă în Ucraina și eu sper că nu se va întâmpla același lucru în R. Moldova, chiar dacă există problema Transnistriei. Deci, repet, Federația Rusă nu are nici un drept să se amestece în deciziile pe care țările vecine vor să le ia. Miza acestor alegeri din R. Moldova este drumul european al R. Moldova. Iar acesta este, în opinia mea, cel mai logic drum pe care R. Moldova trebuie să îl aleagă în acest moment, mai ales dacă ne gândim la situația politică din zonă, mă refer la presiunile Federației Ruse asupra Ucrainei, asupra Moldovei, asupra altor state din zonă care doresc să se îndrepte către UE.”

Europa Liberă: Dle Marinescu, peste 700.000 de cetățeni moldoveni muncesc în Federația Rusă. Credeți că sunt acești oameni interesați de un viitor în UE ?

Marian-Jean Marinescu:„Eu cred că sunt mai mulți moldoveni care lucrează în UE decât acești 700.000 care lucrează în Rusia. Dar eu cred că chiar și cei care lucrează în F. Rusă ar dori să lucreze în primul rând la ei acasă, și dacă ar fi nevoiți să lucreze afară, cred că ar dori să o facă în alte țări, unde câștigul salarial ar fi mult mai mare decât în F.Rusă. Cred că există o similitudine dintre românii din România și cei din R. Moldova. Dacă ați văzut interviurile românilor din străinătate care au votat pentru președinte, la alegerile din România, spuneau toți votăm pentru o țară mai bună pentru că vrem să ne întoarcem acasă. Eu cred că și moldovenii vor gândi la fel.”

Europa Liberă: Aș face iar referire la recentele declarații ale domnului Rogozin. Spunea domnia sa că dacă va intra în UE, Moldova va avea mai multe obligații decât drepturi. Ca reprezentant al unei țări care iată, este deja în acest club european de 7 ani, cum apreciați acest raport între obligații si drepturi ?

Marian-Jean Marinescu:„În primul rând, ceea ce spune este o manipulare. Pentru că este o minciună. În momentul în care intri într-un sistem ca cel european, ai și drepturi, ai și obligații. Este evident. Toată lumea respectă aceleași reguli, iar toată lumea are aceleași drepturi. România a avut de câștigat foarte mult intrând în UE, și mă gândesc la R. Moldova care numai după acordul de asociere parafat de PE va avea foarte multe avantaje. Gândiți-vă la Tratatul de liber schimb, care va ajuta la dezvoltarea economică a R. Moldova.”

Europa Liberă: Experiența amară a votului la prezidențialele din România (mai ales votul din diaspora, cozile acelea imense) este încă foarte proaspătă. Cum credeți că influențează această experiență moldovenii din țara vecină ?

Marian-Jean Marinescu: „Eu vă pot da un exemplu. Astăzi i-am trimis o scrisoare premierului Iurie Leancă în care îi cer să înființeze o secție de votare pentru legislativele din 30 noiembrie și la mine în regiune (Oltenia), căci sunt foarte mulți cetateni care locuiesc și muncesc aici (cam 2000) și le este greu să se deplaseze la Chișinău. Acest drept trebuie respectat. Sunt 2000 de moldoveni care au dreptul sa voteze.”

XS
SM
MD
LG