Linkuri accesibilitate

Invitata serii este Irina Papuc de la e-sanatate.md

„Citiți pe E-sanatate.MD un articol semnat de Virginia Murariu despre rezistența la antibiotice. Astăzi în statele UE este marcată ziua de informare cu privire la utilizarea antibioticelor. Specialiștii spun că mulți moldoveni decid să se trateze singuri, atunci când au o problemă de sănătate. De multe ori, chiar și la o răceală banală își administrează acest tip de preparate, iar ulterior dezvoltă rezistență, fiind nevoiți să ia pastile din ce în ce mai puternice pentru a avea rezultate. În acest circuit intră și medicii care prescriu antibiotice, dar și farmaciștii care nu tot timpul informează pacienții. Ar trebui să fim mai responsabili și să nu acceptăm antibiotice așa ușor, spun specialiștii în sănătate publică.

Ministerul Sănătății a lansat Sistemul Informaţional Automatizat pentru medicina primară (SIA AMP). Potrivit autorităților, softul are menirea să digitalizeze și să integreze într-un singur loc toate informațiile medicale cu care operează specialiștii în medicina de familie. Fiecare lucrător medical va avea acces la sistem, folosind un cont de utilizator. Deși sunt bucuroși că vor avea computere, iar autoritățile încearcă să le ușureze munca, medicii de familie cu care am discutat au identificat mai multe neajunsuri la acest sistem. Unii doctori spun că sunt nevoiți să investească aproape același timp pentru completarea fișei electronice a pacientului ca și pentru completarea cartelelor pe suport de hârtie, alții că programarea on-line nu este valabilă, iar alții – că nu au suficiente computere pentru a putea lucra în acest sistem. Evenimentul medical l-a lăsat cu laude la adresa lui Vlad Filat, care a fost prezent la eveniment și prezentat iarăși ca „fost premier”.

Mai aflați și despre faptul că Datele Barometrului de Opinie Publică, dat publicității astăzi, arată că majoritatea celor care s-au intersectat cu sistemul medical din Moldova au rămas cu impresii proaste. Vestea negativă este că acest număr este în creștere față de anul trecut.

Cercetarea arată că 22 la sută dintre respondenți nu au fost deloc mulțumiți de asistența medicală de care au beneficiat în ultima perioadă. Mai puțin categorici, dar tot nemulțumiți sunt și alți 42 la sută dintre cei chestionați. Între timp, 31 la sută au răspuns că au fost destul de bine tratați și numai trei la sută s-au declarat mulțumiți în totalitate.

Un alt aspect interesant este că cei mai mulți nemulțumiți nu sunt moldoveni, ci ruși și ucraineni care au prevalat în sondaj cu 78 și respectiv 73 la sută față de 62 la sută - procentajul moldovenilor dezamăgiți de calitatea asistenței medicale.

La opt luni de la intrarea în vigoare a Legii Colegiului Medicilor, lucrurile bat pasul pe loc, din cauza blocajelor create de prevederile acestui act normativ. Asta ar însemna că există tentative eșuate de a crea niște structuri în cadrul spitalelor, care să numească la rândul lor membrii care vor alege conducerea Colegiului. Nimic bun până acum așa că Ministerul Sănătății a decis să se implice. Recent ministrul Sănătății a semnat o dispoziție prin care se adresează spitalelor republicane, municipale și raionale, care ar trebui până pe 20 noiembrie să organizeze adunări, unde să fie alese acele „corpuri profesionale locale” despre care se menționează în lege. Experții spun că Ministerul Sănătății, prin această decizie, acționează din nou ilegal.

Citiți un articol realizat de Sorina David despre medicii rezidenți din Moldova care au rămas doar cu promisiunile guvernanților. Aceste promisiuni false durează de mai bine de un an. Cei mai mulți dintre ei și-au pierdut orice speranță că vor putea să-și mai primească salariile promise drept remunerare pentru munca lor. Așa că fiecare încearcă să se descurce pe cont propriu. Mulți dintre viitorii medici mărturisesc că au rămas dezamăgiți, pentru că au fost nevoiți să facă anumite sacrificii profesionale. Totuși, cei mai mulți dintre ei și acum sunt nevoiți să se descurce doar cu o bursă de 900 de lei lunar.”

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG