Linkuri accesibilitate

Iuri Temirov: „Comportamentul Rusiei este complicat de prognozat”


La conferința de la Chișinău
La conferința de la Chișinău

Despre criza din Ucraina de est cu prodecanul Facultății de istorie de la Universitatea Națională din Donețk.

Despre natura crizei Ucrainei, rolul jucat în ea de regiunea Donbas şi lecţiile de învăţat pentru ţările vecine confruntate cu conflicte îngheţate întreţinute de Moscova, cu prodecanul Facultăţii de istorie a Universităţii Naţionale din Doneţk, Iuri Temirov.

Europa Liberă: Cum va proceda Rusia în continuare?

Iuri Temirov: „Este complicat de prognozat comportamentul Rusiei. Într-un stat democratic există mecanisme clare de control, de colaborare între puterile statului, se cunosc competenţele instituţiilor şi se pot face anumite prognoze. În privinţa Rusiei, însă, este greu de făcut aşa ceva. Totuşi, eu cred că dacă Ucraina va face dovada că este gata să înfrunte militar Rusia şi, chiar în faţa riscului unui război, nu va merge la compromisuri, acest lucru ar putea avea un efect de deşteptare asupra Federaţiei Ruse. Ca şi faptul dacă Occidentul îşi va înăspri poziţia, va spori sancţiunile. Adică, un scenariu negativ nu poate fi exclus în totalitate, dar se pot depune eforturi pentru a minimaliza eventualitatea lui.”

Europa Liberă: Pentru ce, credeţi, Rusia îşi consolidează forțele militare atât în Ucraina, cât și de partea rusească a graniței?

Iuri Temirov
Iuri Temirov

Iuri Temirov: „Într-adevăr există o serie de dovezi că acest lucru se întâmplă. Despre ele a vorbit şi Ministerul ucrainean al apărării, şi NATO. Eu cred că aceste forţe sunt introduse acum pe teritoriul Ucrainei pentru că Putin intenţionează să se asigure cu diferite scenarii de acţiune. Faptul că ele sunt introduse nu înseamnă în mod obligatoriu că ele vor fi utilizate. Mi se pare că Putin vrea să aibă posibilitatea de a acţiona operativ în mai multe modalităţi posibile.”

Europa Liberă: O întrebare care frământă minţile occidentale este dacă Ucraina va putea să se guverneze, în condiţiile în care se va confrunta de exemplu cu crearea unor entităţi de felul celei transnistrene în est?

Iuri Temirov: „Va fi foarte complicat. Dar perspectiva ca să fie realizate reforme există. Şi condiţii există pentru asta. Ele sunt foarte nefavorabile, foarte dificile, dar există totuşi. Problema este în voinţa politică a actualelor autorităţi ucrainene de a realiza consecvent ceea ce au promis în campaniile electorale. Dacă va exista această voinţă politică şi consecvenţă, atunci aceste reforme se vor realiza şi Ucraina se va putea descurca cu această situaţie.”

Europa Liberă: Totuşi, credeţi că va exista această voinţă pentru reforme?

Iuri Temirov: „Imaginea acestor autorităţi este mult mai bună decât cea pe care o aveau fostele autorităţi. Dar imaginea se va schimba în funcţie de percepţia pe care o va avea populaţia. Poroşenko este hotărât să facă reforme, dar el deocamdată acţionează cu multă prudenţă. Nu trebuie să

Poroşenko este un adept sincer al reformării Ucrainei...

idealizăm şi nici să demonizăm pe nimeni. Dar eu cred că Poroşenko este un adept sincer al reformării Ucrainei. Cât de corectă va fi viziunea sa asupra modelului bun de urmat, e o altă întrebare. Dar nu am nici un dubiu că el este sincer în aspiraţiile sale pro-reforme.”

Europa Liberă: Există parcă o percepţie că toată lumea s-a împăcat cu gândul că în Ucraina ar putea exista câteva regiuni de felul celei transnistrene. Nu ar trebui să înspăimânte totuşi această posibilitate?

Iuri Temirov: „Ucraina nu s-a resemnat, nici Occidentul nu s-a resemnat. Numai că Occidentul prea mult chibzuieşte şi foarte greu acţionează. Eu totuşi cred că paralela cu regiunea transnistreană nu e potrivită. Nu cred că lucrurile vor fi la fel. Rusia poate să judece în astfel de categorii. Dar Rusia s-a ciocnit în Ucraina cu o cu totul altă proporţie de rezistenţă decât în regiunea transnistreană sau în Osetia. Probabil Rusia îşi doreşte aşa ceva. Dar eu cred că rezultatul va fi cu totul altul de cât se aşteaptă ea.”

Europa Liberă: Ce va urma? Dvs. optaţi pentru aderarea Ucrainei la NATO, dar asta e om perspectivă îndelungată…

Iuri Temirov: „Însuși procesul de aderare este foarte important. Dacă vom obţine o strategie de aderare la NATO,

Importantă este nu atât aderare propriu-zisă la NATO, ci reforma sectorului de apărare...

noi am reuşi, fără să fim efectiv membri, să devenim mult mai puternici din punctul de vedere al securităţii. De aceea, importantă este nu atât aderare propriu-zisă, ci reforma sectorului de apărare astfel încât să fie pregătit pentru aderare.”

Europa Liberă: Şi societatea ar fi gata de aşa ceva?

Iuri Temirov: „Graţie lui Putin, în ultimul an procentul celor care agreează ideea aderării a crescut de la 25 la 50 de procente. Dacă lucrurile vor continua aşa, noi vom avea în curând o majoritate calificată.”

Europa Liberă: Vorbind de regiunea Donbass, de Doneţk, de Lugansk. Dvs. aţi exprimat ideea că sarcina numărul unu a Kievului oficial ar fi să neutralizeze nomenclatura care sprijină separatismul…

Iuri Temirov: „În legătură cu aceşti „tovarăşi” care se află fie în Kiev, fie undeva peste hotare, trebuie să se acţioneze foarte ferm. Trebuie să li se pună o condiţie foarte dură: sau ei încetează orice sprijin în favoarea separatismului şi a federalismului, fie vor suporta măsuri dure în raport cu businessul lor etc. Trebuie să fie puşi în faţa următoarei dileme: fie încetează, fie devin persoane non grata în Kiev şi continuă să sprijine separatiştii. Iar dovezi ale acestui sprijin există de ajuns şi de rămas.”

XS
SM
MD
LG