Linkuri accesibilitate

Cum vrea Iohannis să ia toată puterea


Klaus Iohannis, la conferinţa de presă de la Bucureşti, 18 noiembrie 2014
Klaus Iohannis, la conferinţa de presă de la Bucureşti, 18 noiembrie 2014

„Ce urmărim noi este preluarea puterii prin schimbarea arhitecturii în Parlament. Apoi totul decurge simplu: Guvernul se schimbă prin moţiune de cenzura”.

„Ce dorim noi, e o schimbare a puterii in Romania”, a declarat astăzi Klaus Iohannis, președintele ales al României, răspunzând rumorii simpatizanților săi care cer de urgență căderea guvernului Ponta, dar și unor inițiative din PSD, care de asemenea au vorbit despre necesitatea retragerii socialiștilor din executiv. Klaus Iohannis a explicat că noul PNL, format prin comasarea liberalilor cu democrat-liberalii își propune să preia puterea în 2015 sau cel mai târziu în 2016, când sunt programate alegeri parlamentare. “Nu vrem o cosmetizare a PSD, vrem o schimbare profundă” a precizat Iohannis, în vreme ce copreședintele PNL, Vasile Blaga a subliniat că în grupurile parlaemntare ale Dreptei unite nu vor fi primiți traseiști.

Până acum aceasta era rețeta sigură pentru preluarea puterii: atragerea unor oameni nemulțumiți din partidele adverse și formarea de noi majorități cu ajutorul acestora. PSD care se află la guvernare din 2012 avea magnetul cel mai puternic, până recent, reușind să înghită aproape cu totul Partidul Poporului care a câștigat 15 procente la alegerile din 2012. O nouă majoritate se poate forma, însă, prin modificarea actualelor alianțe. De pildă noul PNL ar putea să negocieze o coaliție cu Uniunea Democratică a Maghiarilor din România, cu UNPR, Uniunea Progresistă și grupul minorităţilor naționale: toate acestea fiind formațiuni balama care se atașează, în general pe criterii oportuniste, celor care se pregătesc să preia puterea.

Așadar PNL care acum înseamnă PDL+PNL pare să aibă un plan destul de clar, cel puțin pe termen scurt. Acela de a-i da posibilitatea premierului Victor Ponta de a-și pune în aplicare promisiunile sociale, dar și de a face un buget echilibrat, fără să crească taxele. Klaus Iohannis a cerut și astăzi urgentarea bugetului de stat pe 2015, care trebuia depus la parlament, potrivit legii, până pe 15 noiembrie.

Parlamentul a respins, pe de altă parte, proiectul legii amnistiei și grațierii, așa cum a cerut Iohannis ieri, cu toate că lucrul ar fi fost imposibil fără concursul lui Victor Ponta, care i-a îndemnat pe parlamentarii PSD să renunțe la această lege, pentru a se conforma electoratului. Klaus Iohannis îi mai ceruse ieri guvernului să analizeze felul în care a fost organizat scrutinul prezidențial în diaspora și să-i decapiteze pe cei responsabili pentru cozile din afara granițelor și pentru faptul că mulți români nu au putut vota. Astăzi ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, numit în această funcție în urmă cu o săptămână și-a depus mandatul.

De asemenea Camera Deputaților a ridicat imunitatea pentru trei deputați cu probleme penale. Rămâne de văzut dacă și Senatul va urma acest exemplu, mai cu seamă că acolo sunt persoane mult mai influente care se ascund în spatele imunității.

Oricum rapiditatea cu care au fost lămurite câteva chestiuni esențiale de pe agenda anti-corupție a parlamentului au fost rezolvate într-o singură zi sub impulsul lui Klaus Iohannis, care are și el o problemă de integritate nerezolvată încă la Înata Curte. ANI, Agenția Națională de Integritate la acuzat de incompatibilitate pentru că a participat din funcția de primar al Sibiului în Adunarea Generală a Acționarilor Societății Apă Canal Sibiu, ceea ce contravine prevederilor legale. Curtea de Apel l-a declarat nevinovat încă de anul trecut, dar ANI a făcut recurs, iar curtea supremă tot amână luarea unei decizii. Chiar astăzi a avut loc o nouă amânare, dar judecătorii se vor pronunța probabil până pe 22 decembrie, când Klaus Iohannis va prelua în mod oficial Președinția României.

XS
SM
MD
LG