Linkuri accesibilitate

Oleg Efrim: „Judecătorul nu trebuie să fie influențat de nimic în afara legii”


Interviul dimineții cu ministrul Justiției.

„Orice experienţă negativă, pe care o trăieşte un om în raport cu sistemul judiciar, nu loveşte, pur şi simplu, în această persoană - ea loveşte în stat şi în încrederea cetăţenilor faţă de actul justiţiei în general”. Dar ce s-a întreprins şi ce se mai întreprinde ca această experienţă negativă, despre care vorbea chiar ieri şeful guvernului de la Chişinău, să dispară sau, cel puţin să devină o excepţie?

O convorbire la această temă cu ministrul Justiţiei, Oleg Efrim.

Europa Liberă: Înainte de a vorbi despre acţiuni concrete, despre unele noi proiecte menite să umple în continuare de conţinut Strategia de reformare a sectorului justiţiei, am dori, dle ministru, să vă întrebăm simplu: de ce, în opinia Dvs., cetăţeanul ar fi mai mulţumit acum în raport cu sistemul judiciar, decât să, zicem, la începutul acestei guvernări?

Oleg Efrim: „Din punctul nostru de vedere, cetățeanul are astăzi un serviciu public numit „Justiție” mult mai calitativ decât era în anul 2009. Și spun acest lucru știind câte lucruri s-au schimbat în sistemul judecătoresc care poate, din păcate, încă nu sunt înțelese în percepția publică la fel cum le cunoaștem noi, pentru că le-am făcut și trăim în acest mediu. Ele se manifestă prin condiții în care se desfășoară ședințele de judecată mult mai bune, în sedii noi sau renovate, ştiind că dosarele lor nu le mai repartizează președintele judecății, dar o face computatorul aleatoriu și nu poate fi influențat acest proces, ședințele de judecată se înregistrează totalmente, avem judecători care i-am responsabilizat mai mult prin diferite acțiuni și multe, multe alte exemple.

Sigur ne-am fi dorit ca aceasta să se transforme și în încrederea cetățeanului în justiție. Vom vedea astăzi în sondaje dacă există în continuare o creștere în acest domeniu, pentru că acțiunile noastre au fost îndreptate anume în această direcție.”

Europa Liberă: Totuși, cea mai sensibilă și eficientă schimbare în domeniul justiției care ar fi din perspectiva Dvs., cel care stați în fruntea justiției?

Oleg Efrim: „Strategia de reformă în justiție e doar înșirată pe câteva zeci de pagini, iar planul de acțiuni pentru implementarea acestei - e vorba de câteva sute de pagini care prevăd acțiuni. Noi suntem în cel de-al treilea an de implementare a transformărilor în justiție și este complicat să scoatem în evidență doar o singură acțiune. Ele toate în complex urmează să ne dea acea sinergie necesară ca să ne aducă la rezultatele pe care le dorim către anul 2016.

Au fost realizate foarte multe acțiuni care sunt importante din punctul nostru de vedere, atât în domeniul învățământului juridic, atât în sistemul judecătoresc, în domeniul urmăririi penale, cât și în domeniul profesiilor juridice și multe altele. Dar un exemplu de reușită în promovarea politicelor este, de exemplu, ridicarea imunității judecătorilor pentru faptele de corupție.

Noi am sesizat că problema neatragerii la răspundere a judecătorilor pentru corupție este faptul că dispun de imunitate, am votat legea prin care am ridicat imunitatea și în scurt timp am avut trei judecători prinși în flagrant pentru mită, dintre care doi sunt deja condamnați.”

Europa Liberă: Chiar ieri au fost lansate trei proiecte de asistenţă tehnică pentru sectorul justiţiei din Republica Moldova, proiecte sprijinite de Uniunea Europeană: suma considerabilă oferită pentru reforme în domeniu a fost suplimentată cu încă zece milioane de euro. Despre ce proiecte este vorba?

Oleg Efrim: „Este vorba despre patru proiecte de asistență tehnică, dintre care unul a fost lansat în anul 2013 și altele trei au fost lansate ieri, așa cum ați spus şi Dvs. Aceste patru proiecte sunt finanțate de Uniunea Europeană și sunt menite să ne asigure, să ne ajute să implementăm strategia de reformă a justiției. Este un sprijin considerabil din partea Uniunii Europene, mulțumesc încă o dată și pe această cale pentru acest sprijin.

Cele trei se referă, concret: unul la sprijinul oferit sistemului judecătoresc și Consiliului Superior a Magistraturii, al doilea se referă la justiția penală care va contribui la schimbările de la Procuratură, Ministerul de Interne și tot ceea ce este legat de urmărirea penală, la fel vom avea sprijin pentru executarea hotărârilor judecătorești atât penale, cât și civile, sprijin oferit departamentului instituțiilor penitenciare și executorilor judecătorești, precum și sistemului de probațiune.”

Europa Liberă: Prezent la reuniunea de lansare, premierul Iurie Leancă a vorbit despre o implicare la alt nivel, superior, al Uniunii Europene în reforma sistemului judiciar. Dânsul a concretizat sau a exemplificat, în acest sens, cu venirea unei misiuni EUJUST care să asiste şi să monitorizeze judecătorii, procurorii şi ofiţerii de la Centrul Naţional Anticorupţie pentru o perioadă de doi-trei ani. Despre ce este vorba, de fapt?

Oleg Efrim: „Deocamdată suntem la nivel de discuție cu Uniunea Europeană despre o eventuală misiune de venire a specialiștilor europeni în Republica Moldova. Am mai avut discuții la acest subiect și anterior la postul Dvs. de radio. Vrem să invităm specialiști în sistemul judecătoresc, cum ar fi judecători sau ofițeri de urmărire penală pentru CNA și pentru Procuratura, care să-i asiste pe specialiștii noștri în realizarea obiectivelor.

Dar urmează să mai discutăm, să vedem formatul în care va fi realizată această misiune, pentru că este important prin aceasta să nu aducem niciun fel de știrbire independenței puterii noastre judecătorești.

Judecătorul nu trebuie să fie influențat de nimic în luarea deciziilor, decât de lege. Și tot ieri la acest compartiment am început un proiect cu Guvernul Olandei, în care deja avem un schimb de experiență între judecătorii olandezi și moldoveni. Inclusiv această misiune ne va permite să ne gândim mai bine la termenii de referință pentru eventuala misiune UEJUST.”

Europa Liberă: Ambasadorul Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în R. Moldova, spunea ieri că „odată cu aplicarea prevederilor Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi UE, în ţară vor veni numeroşi investitorilor străini. Primul lucru, pe care aceştia îl vor analiza, va fi sectorul justiţiei, care trebuie schimbat prin reformarea procuraturii, a sistemului de probaţiune şi combaterea corupţiei”. Are deja sistemul judiciar un minimum de garanţii, astfel încât aceşti investitori să nu facă stânga împrejur?

Oleg Efrim: „Din punctul nostru de vedere, sigur că da. Lucrurile s-au schimbat și s-au schimbat mai rapid decât se vede în percepția publică. Îi dau dreptate totală ambasadorului Tapiola, pentru că o justiție funcțională este cea mai importantă garanție pentru investitorii care vin în țara noastră. În ceea ce privește reforma procuraturii, săptămâna trecută am remis proiectul de lege de modificare a legii Procuraturii la Comisia de la Veneția pentru a fi expertizat, astfel încât noul parlament să poată să o examineze din primele zile de lucru. Lucrurile merg, din punctul nostru de vedre lucrurile se schimbă, noi depunem eforturi considerabile, fiind sprijiniți de Uniunea Europeană și sunt sigur că rezultatele nu vor întârzia să vină.”

Europa Liberă: Deci, așa cum stau lucrurile, vorbind de legea cu privire la procuratură acest proiect de lege va fi adoptat abia eventual de următoarea componență a parlamentului?

Oleg Efrim: „Exact. Pentru că la moment suntem în plină companie electorală, au mai rămas două săptămâni până la alegeri, astfel încât acest Parlament nu îl va mai examina cu siguranță.”

Europa Liberă: Care este explicația, de ce totuși în această legislatură nu s-a adoptat această lege, cel puțin așa se trasau obiectivele atunci când se elabora strategia?

Oleg Efrim: „Parlamentul și-a propus să examineze până la sfârșitul acestei sesiuni legile de reformare a Procuraturii. Din păcate s-a reușit adoptarea doar a concepției de reformarea a Procuraturii care stabilește calea cum o vom reforma. S-a discutat prea mult în parlament. Și eu mi-aș fi dorit ca aceste legi să fie adoptate în această sesiune, pentru că de altfel nu pierdeam acele 1,8 milioane de euro din sprijinul bugetar oferit de Uniunea Europeană. Dar eu mă uit încrezător la şi sper că viitorul Parlament o vor face în primele ședințe.”

Europa Liberă: Ministerul Justiției a declarat luna noiembrie luna a promovării medierii, chiar astăzi la minister înţelegem că va avea loc Primul Forum al Mediatorilor în Republica Moldova. De ce este atât de important să se acorde o atenţie specială, iată, acestei metode alternative de soluționare a litigiilor?

Oleg Efrim: „Este o cale care este promovată în țările Uniunii Europene și este o cale importantă pentru cei care ajung în justiție, atât din punctul de vedere privat, cât și din punctul de vedere al statului. Este o cale alternativă justiției, în care nu participă autoritatea judecătorească. Aceasta îi oferă o încredere în mod special în țările cu o justiție de felul celei pe care o are Republica Moldova, este o cale care este mult mai rapidă și mult mai ieftină de soluționare a disputelor. Pe de altă parte, este important pentru stat, deoarece eliberează țările de judecată, face mai puțină coadă în instanțele de judecată, dosarele se examinează mai repede și multe alte facilități pentru cei care o utilizează. Din acest considerent ne-am propus să promovăm medierea ca o cale alternativă de soluționarea disputelor în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Revenind, dle ministru, la problema Procuraturii acestui proiect de lege care iată totuși a fost amânat de vechiul Parlamentul sau examinarea căruia a fost examinată, ați spus că s-au pierdut niște ban. Cine ar putea fi responsabil de, hai să spunem nu pierderea acestor bani, dar neutilizarea unui ajutor financiar substanțial în cazul în care se acționa mai rapid un pic?

Oleg Efrim: „Uniunea Europeană nu ne dăruie banii pentru sprijinul reformelor în justiție. Obținerea acestor surse de finanțare este direct legat de atingerea anumitor obiective, așa cum am convenit cu Comisia Europeană. Astfel încât dacă noi nu atingem acele obiecte în care ne-am angajat, Uniunea Europeană este în drept să reducă din suportul bugetar promis să-l ofere.

Se face o evaluare foarte strânsă a acțiunilor și rezultatelor obținute și în funcţie de asta noi primim banii. Este complicat să găsești o persoană vinovată atunci când suntem implicați peste douăzeci de instituții în realizarea strategiei de reformare a justiției. Dar în cazul dat, concret, proiectele de lege au fost trimise în Parlament, ele nu au fost doar votate. Astfel încât este complicat să găsim o singură persoana în sarcina căruia putem să punem această responsabilitate.”

Europa Liberă: După primul forum al mediatorilor va urma şi o rundă, prima de fapt, rundă de discuţii publice privind etica în profesiile din justiţie. De fapt, doar încep discuţiile despre ceea ce se numeşte deontologie profesională doar încep aceste discuții sau este vorba de o regândire în general a eticii profesionale în justiție, o repunere a acesteia pe baze noi când vorbim de sistemul judiciar din republica Moldova?

Oleg Efrim: „Noi pretindem că la nivelul în care abordăm astăzi discuțiile despre etica profesională, este o primă discuție. Sigur că diferite profesii juridice au coduri deontologice, au coduri de etică profesională, însă din păcate până în prezent s-a dat prea puțină importanță acestor aspecte care contează foarte mul în profesiile juridice.

Din acest considerent am angajat un expert internațional din România, o persoană cu o reputație foarte înaltă, judecătorul Cristi Danileț, este cunoscut în Republica Moldova, care a făcut o evaluare a modului în care profesiile juridice înțeleg să respecte etica profesională, cum sunt ele reglementate în coduri. Și vom face această dezbatere publică mâine, în sensul ca ulterior să ajungem să venim cu modificări la legislație pentru a obține și aici rezultatele dorite.”

XS
SM
MD
LG