Linkuri accesibilitate

Myanmar: un proces complex si sinuos spre democratizare


Fosta disidentă Aung San Suu Kyi la Praga

Una dintre întrebări este dacă liderii militari îi vor permite fostei dizidente Aung San Suu Kyi să candideze pentru funcția de presedinte.

Euforia democratica se poate dovedi vulnerabila. Este cazul Myanmarului la care se referă corespondentul Europei Libere la Washington.

In timpul vizitei sale de saptamina trecuta, presedintele Obama a spus ca procesul de reforme din Myanmar nu este nici complet si nici ireversibil. Este inca un argument, intre atitea in ultima vreme ca democratizarea este un proces complex si sinuos si ca fortele care i se opun nu depun armele atit de usor.

In 2012, cind a vizitat Myanmar pentru prima data, pe fondul procesului de deschidre initiat de militari, Obama a fost mai optimist. Atunci, jumatate de secol de dominatie militara, lasa loc unui guvern civil, condus ce e drept de un fost militar. Dizidenti au fost eliberati, intre ei laureata Premiului Nobel pentru pace, Aung San Suu Kyi.

Acum insa multe dintre semnele bune de atunci inregistreaza regrese: impartirea puterii cu opozitia, convorbirile de pace cu grupari entice, relatiile intre budisti si musulmani, drepturile minoritatilor, libertatea presei. Si asta pentru ca armata pare sa revina la metodele trecutului pentru a mentine puterea.

Anul viitor sint programate alegeri, dar sint semne ca militarii doresc sa ramina la cirma statului. Recent, fostul ziarist Par Gyi, un fost bodyguard al lui Aung San Suu Kyi, a fost ucis dupa ce fusese retinut de armata. Dovezi ca a fost torturat au deveni publice, dar e putin probabil ca liderii militari vor permite unui tribunal civil sa investigheze cazul.

Observatorii apreciaza ca pe altarul unitatii armatei, aceasta nu poate permite intruziuni ale autoritatilor civile in chestiuni care vizeaza incalcari ale drepturilor omului de catre armata. Pe vremuri, in astfel de imprejurari, putea urma o lovitura de stat, dar acum lucrurile s-au schimbat si singura problema care se pune este pina unde va merge armata ca sa mentina puterea.

Una dintre intrebari este daca liderii militari ii vor permite fostei dizidente sa candideze pentru functia de presedinte. Mai de curind au aparut tensiuni intre presedintele Thein Sein, militarul de cariera care a introdus procesul de reforme si actuala conducere, mai inflexibila, a armatei. Aceste tendinte devin tot atitea ratiuni de suspiciune in legatura cu trainicia si realitatea democratizarii in Myanmar. Obiceiurile vechi dispar cu greutate.

XS
SM
MD
LG