Linkuri accesibilitate

Presa germană despre victoria lui Klaus Johannis




Singur împotriva mafiei”, titrează revista germană „Der Spiegel” iar cotidianul berlinez „Die Tageszeitung” anunţă tot în ediţia sa online – ca de altfel majoritatea ziarelor germane care abia mîine apucă să publice comentarii în ediţiile lor tipărite – „Un gentleman învinge”.


Postul naţional de radio „Deutschlandfunk” a transmis deja aseară tîrziu, o primă corespondenţă de la Bucureşti, în care s-a anunţat victoria senzaţională a lui Klaus Johannis. În corespondenţa amintită au fost citate declaraţiile celor doi protagonişti ai scrutinului de ieri şi s-a relatat despre manifestaţia spontană din Piaţa Universităţii. În acelaşi timp s-a amintit despre desfăşurarea deficitară a alegerilor din străinătate şi despre protestele legate de organizarea diletantă a scrutinului pentru cei din diaspora românească din ţările vestice.


Într-un bilanţ al erei Băsescu, revista „Der Spiegel” subliniază „intrigile şi polemicile” tipice pentru stilul politic al preşedintelui care în ultimii 10 ani a stat în fruntea statului, reuşind prin jocurile sale să polarizeze societatea românească.


Rămîne de văzut, dacă Johannis va reuşi să depăşească sechelele trecutului. Asemenea altor publicaţii germane, „Der Spiegel” este sceptic şi nu crede că Johannis va putea să se impună în „jungla politică din Bucreşti”. Ca preşedinte, notează revista, Johannis nu dispune de prea multă putere. Dacă reuşeşte să utilizeze prerogativele sale are, totuşi, „anumite posibilităţi de influenţare”. El s-a pronunţat pentru un curs pro-european şi a promis combaterea consecventă a corupţiei în România, care este una din cele mai sărace ţari ale Uniunii Europene. Cel puţin una din promisiunile făcute în timpul campaniei s-a şi adeverit: Johannis a dovedit că el va schimba cultura politică. După un duel televizat, cînd Ponta l-a atacat într-un mod suburban, Johannis a declarat că mai bine pierde alegerile decît să se comporte ca şi rivalul său.


Într-a analiză a ziarului conservator „Die Welt” se vorbeşte, de asemenea, despre posibilităţile de manevră pe care le va avea Johannis ca preşedinte. Ziarul este de părere că în cadrul „biotopului vîscos al politicii româneşti” e greu de apreciat dacă Johannis va reuşi să producă o schimbare.


Oprindu-se asupra mizelor victoriei neaşteptate, ziarul „Süddeutsche Zeitung” subliniază că premierul „telegen Victor Ponta” nu a reuşit să-l învingă pe primarul Sibiului, neimplicat în scandaluri de corupţie, deoarece alegătorii speră că Johannis va „normaliza” România. Ziarul aminteşte apoi – asemenea altor publicaţii germane - că puterea rezervată preşedintelui în România nu trebuie subapraciată, mai ales că el numeşte conducerea aparatului de justiţie (DNA), că de el depinde numirea premierului şi că el reprezintă România în cadrul unor reuniuni internaţionale.


Ziarul „Frankfurter Allgemeine Zeitung” atrage atenţia asupra semnificaţiei speciale pe care o are victoria unui minoritar. Ideea aceasta o reliefează şi ziarul „Die Tageszeitung”, care-l citează pe Ion Bogdan Lefter care a comparat alegerea lui Johannis cu cea a lui Obama în Statele Unite ale Americii.

XS
SM
MD
LG