Linkuri accesibilitate

Ilian Cașu: „Nu poate fi bunăstare într-o ţară unde nu se produce, practic, nimic”


În ajun de alegeri de vorbă cu unul din liderii Partidului „Patria”.

Europa Liberă continua sa va prezinte concurentii inscrisi in cursa electorala. Partidul lui Renato Usatîi este pe locul 16 in buletinul de vot. Pe lista electorala a partidului „Patria” se regaseste fostul comunist Grigore Petrenco, cele două foste angajate de la Ministerul Justitiei, care il acuzau pe Oleg Efrim că le-ar fi dat indicatii ca sa nu inregistreze partidul lui Usatîi. De asemenea, pelista figureaza omul de afaceri Valentin Vizant, fost secretar CEC si fost sef al Administratiei de Stat a Aviatiei Civile. Printre prioritatile programului electoral se regasesc reforma sistemului judecatoresc si lupta impotriva coruptiei. L-am intrebat pe Ilian Cașu, unul dintre fruntasii formatiunii, cum vor face acest lucru daca sunt voci care spun ca chiar Renato Usatîi ar fi o persoana santajabila pentru ca e corupt?

Europa Liberă: Se arată în programul dumneavoastră că Moldova trebuie să înceteze să mai fie o economie a transferurilor băneşti de peste hotare. Experţii spun că fără aceste remitenţe Moldova ar fi putut să ajungă şi în default. De ce ar trebui să se renunţe la aceste transferuri băneşti?

Ilian Caşu: „Nu se renunţă la aceste transferuri. Peste noapte nu se va schimba radical situaţia în Moldova ca miile şi zecile de mii de migranţi atât la Est, cât şi la Vest să se întoarcă acasă. Deci, remitenţele vor continua.

Actualmente la partid lucrează un grup de economişti care elaborează un program foarte serios de tranziţie graduală a economiei moldoveneşti bazată pe consum şi remitenţe în una bazată pe export. Pentru că situaţia nu poate continua în condiţiile actuale până la nesfârşit. Practic, nu există producţie în Republica Moldova, bugetul se alimentează din taxe vamale.

Nu poate fi bunăstare într-o ţară unde nu se produce, practic, nimic. Dacă într-adevăr statul Republica Moldova ar crea, aşa cum s-a promis anterior, nişte condiţii favorabile pentru investitori, nu numai cei străini, dar şi ai noştri, pentru cetăţenii noştri, ca să-şi investească banii câştigaţi în exterior, vă asigur că situaţia ar fi fost altfel.

Datorită situaţiei dezastruoase în economie, datorită haosului şi degradării actualei coaliţii de guvernământ, există proiectul politic Usatîi, există susţinere în rândul cetăţenilor Republicii Moldova pentru un partid cu o puternică componentă anticorupţie.”

Europa Liberă: Vă propuneţi să reformaţi sistemul judecătoresc şi să luptaţi împotriva corupţiei. Cum e posibil să faceţi acest lucru din moment ce mai sunt voci care spun că chiar liderul formaţiunii, Renato Usatîi, ar fi unul uşor şantajabil, pentru că este corupt?

Ilian Caşu: „Este o opinie. Suntem în campanie electorală, se inventează multe şi mărunte pentru a-l discredita pe Renato Usatîi, pentru că este formaţiunea care prezintă cel mai mare pericol politic pentru actuala coaliţie de guvernământ.

Cât priveşte sistemul judecătoresc, practic, nu există justiţie, trebuie făcută o curăţare serioasă. Înţelegem că un stat nu poate exista cu o justiţie compromisă, cu o justiţie care este aservită clasei politice sau celor de la guvernare. Un stat normal, democratic are nevoie de o justiţie care să servească cetăţeanului. Şi, a propos, noi începem nu cu orişicare fel de corupţie, dar cu schemele de corupţie la vârful puterii de stat. Până acum am creat legi, Strategia anticorupţie, instituţii care să combată corupţia. Ceea ce a lipsit până în momentul de faţă celor care vin la guvernare a fost voinţa politică şi determinarea.”

Europa Liberă: Cum faceţi, la modul practic ca să fie deoligarhizată Moldova?

Ilian Caşu: „Începem cu combaterea corupţiei, cu curăţenie în sistemul judecătoresc, cu curăţenie în structurile de forţă. A propos, un punct important al programului nostru este lichidarea prin lege, prin vot în Parlament, a Centrului Naţional Anticorupţie, pe care noi îl considerăm un izvor de corupţie, ce generează corupţia şi nu care o combate. Este nevoie în primul şi în primul rând de un stat funcţional, o justiţie corectă şi independentă ca să elibereze statul Republica Moldova de sub captivitatea oligarhilor.”

Europa Liberă: Pledaţi pentru o altă politică externă a statului. Aşa cum ziceţi dumneavoastră, o politică care ar duce la creşterea numărului de prieteni externi şi ar consolida securitatea, o politică care ar uni societatea moldovenească. Cine ar fi partenerii strategici?

Ilian Caşu: „Este foarte important ca să avem relaţii foarte bune atât cu Estul, cât şi cu Vestul. Politica externă trebuie să fie îndreptată spre bunăstarea cetăţeanului, în interesul naţional al Republicii Moldova. Un element important al platformei noastre este organizarea acestui referendum naţional pe vectorul geopolitic şi intenţionăm să-l organizăm peste doi sau trei ani.

Poporul moldovenesc trebuie să se pronunţe asupra direcţiei politicii externe. Noi de 23 de ani mai suntem dezbinaţi pe criterii de limbă şi identitate. Iată, a mai apărut un clivaj. Şi este foarte important să depăşim printr-un referendum naţional, ca cetăţenii, prin majoritatea voturilor, să se pronunţe într-o direcţia sau alta. Şi cetăţenii vor fi obligaţi să urmeze această direcţie.”

Europa Liberă: Cum consolidaţi societatea din moment ce sondajele arată că 50% dintre moldoveni ar vrea ca Moldova să se apropie de Vest, iar alte 50% consideră Moldova ar trebui să fie mai aproape de Est?

Ilian Caşu: „Politicienii trebui să fie pragmatici, extrem de responsabili, să nu facă nicio mişcare bruscă după alegeri în ceea ce priveşte vectorul politicii externe. Propunem un referendum în decurs de doi sau trei ani de guvernare. Între timp oferim posibilitatea ca ambii prieteni ai Moldovei, atât Rusia, cât şi Uniunea Europeană, să vină cu oferte concrete. De fapt, cetăţeanul simplu de la noi nici nu înţelege bine ce este Uniunea Europeană sau cea Vamală.

Oamenii continuă să vorbească despre pensii, salarii, preţuri mari, locuri de muncă şi corupţie. De aceea este foarte important ca în perioada aceasta să simtă oamenii şi să poată analiza plusurile şi minusurile unei direcţii sau ale alteia. Şi mişcări bruşte în politica externă politicienii responsabili nu trebuie să le facă.”

Europa Liberă: Cu cine ar putea formaţiunea „Patria” lui Renato Usatîi să facă coaliţie după alegerile din 30 noiembrie?

Ilian Caşu: „Partenerul de bază de coaliţie al Partidului „Patria” este Partidul Comuniştilor, însă fără Vladimir Voronin. Noi vom avea grijă să-l pensionăm pe liderul comunist.”

Europa Liberă: Bine, dar sloganul lor este „Numai cu Voronin”…

Ilian Caşu: „Acestea sunt poveşti. Şi, judecând după modul în care comuniştii fac campanie electorală, este clar că este imposibil pentru partidul lui Vladimir Voronin să ia majoritatea. Şi noi nu mai suntem în 2001 sau în 2009.”

XS
SM
MD
LG