Linkuri accesibilitate

Tatiana Chiriță: „Ne-am schimbat, am văzut cum trăiește lumea și cum se votează aici, cum merg lucrurile într-un stat cu adevărat de drept ”


Cetățeni români la lucru în Italia în fața Consulatului României de la Torino
Cetățeni români la lucru în Italia în fața Consulatului României de la Torino

În ajun de alegeri, opinii ale unei moldovence din Italia.

Tatiana Chiriță: „Am votat la sânge și în turul doi și-au bătut joc de noi, chiar așa am scandat. Adică puține cabine de vot, puțini funcționari și puține ștampile, prin urmare, a fost o dezorganizare organizată, în mod premeditat. S-a scandat și în turul doi: „V-ați bătut joc de noi!”. A venit poliția italiană și nu a făcut nimic, evident, la solicitarea celor din secția de vot. Nu au făcut nimic că noi nu eram agresivi, atâta doar că scandam.”

Europa Liberă: Cât timp ai așteptat să votezi?

Tatiana Chiriță: „Am așteptat cinci ore jumătate. A rămas o groază de lume, ploua torențial și au plecat foarte mulți acasă, cu copii mici. S-a votat, a venit lume de peste lume. Noi am votat la Ostia, un alt oraș la 40 de kilometri de la Roma, ca să le permitem altora să voteze la Academia de Romania și la Consulat.”

Europa Liberă: Tatiana, ai spus că ai așteptat cinci ore ca să votezi pentru prezidențialele din România. Crezi că votul tău chiar a contat?

Tatiana Chiriță: „Sigur că a contat. Cum nu a contat? Eu am cetățenie dublă.”

Europa Liberă: Ce așteptări ai de la președintele care va fi anunțat câștigător?

Tatiana Chiriță: „Să revenim la normalitate, să scăpăm odată de comunism și chiar să fie procesul comunismului. Votăm curmarea corupției, a minciunii, a imposturii și a tot ce este mai urât pe lumea aceasta.”

Europa Liberă: Trebuie promovat votul la distanță, votul electronic sau prin corespondență?

Tatiana Chiriță: „Neapărat. Neapărat. Votul electronic e o urgență, trebuie să figureze pe toate agendele. Fiindcă imaginați-vă că suntem câteva milioane de români peste hotare și votează numai 2% din acei patru milioane din cauza incapacității de a asigura condiții de vot diasporei. Nu s-au dublat, dimpotrivă, s-au închis secțiile. Și Ministerul de Externe face referire la Biroul Electoral Central și Biroul Electoral zice că au dreptul să deschidă și tot așa, te trimit de la Sfântul Petru la Sfântul Ilie.”

Europa Liberă: Pe 30 noiembrie vei fi la fel de activă ca și la alegerile prezidențiale din România?

Tatiana Chiriță: „Evident că voi fi tot așa de activă. Știu că trebuie să votez cu dreapta, o dreaptă care e lamentabilă la noi, care a eșuat din multe puncte de vedere, dar altă soluție nu avem.”

Europa Liberă: Voi, cei din diasporă, ce așteptări aveți de la guvernarea care se va contura după 30 noiembrie, după alegerile parlamentare din Moldova?

Tatiana Chiriță: „Vrem ca să ne ducă spre Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Ce probleme ar trebui să rezolve guvernarea de la Chișinău, autoritățile din Republica Moldova?

Tatiana Chiriță: „În primul rând, corupția, să eradicheze corupția și să facă separarea puterilor în stat.”

Europa Liberă: Votul din diasporă contează pentru viitorul Republicii Moldova?

Tatiana Chiriță: „Indubitabil contează. Cei din diasporă sunt prin definiție de dreapta. Pe noi nu ne cumpără nimeni cu o sticlă de ulei și cu o pungă de orez și știm pentru ce votăm. Da, mai sunt și excepții pe aici, mai sunt și persoane rătăcite care stau în Occident, beneficiază de democrația de aici, dar visează la Uniunea Vamală. Am văzut și persoane din acestea, cu complexul Stockholm, care își adoră călăii. Dar în general contează votul diasporei fiindcă nu mai suntem cei care am fost odată. Ne-am schimbat, am văzut cum trăiește lumea și am văzut cum se votează aici, cum merg lucrurile într-un stat cu adevărat de drept și nu putem accepta toată gașca aceea, toată mafia de la guvernare. O mafie economică și politică. Partidele acestea de buzunar care joacă așa cum le cântă agenții de la Moscova.”

Europa Liberă: E o diferență cum se înțelege democrația occidentală acolo unde v-ați stabilit și voi cu munca, cu traiul și felul cum se construiește statul democratic în Moldova?

Tatiana Chiriță: „Mai avem mult de parcurs noi până vom ajunge la democrația aceasta, dar măcar să încercăm. E o diferență, sigur, fiindcă ei au altă tradiție, știți și dumneavoastră. La noi, din păcate, lucrurile sunt la nivelul cumetrismului și al finilor. Mai e și populația care e dezinformată, mai e și problema mijloacelor de informare în masă care sunt, iarăși, în mâinile celor cu bani mulți și care își au interesele lor. Am vrea să fie cât mai multe canale în limba română.”

Europa Liberă: Diaspora din Occident și cea din Rusia gândește altfel?

Tatiana Chiriță: „Moldovenii care lucrează în Rusia sunt influențați de mediul din Rusia. Știu problema cu rețelele de socializare Odnoklassniki și Facebook. Acei care lucrează în Rusia majoritatea stau pe Odnoklassniki și sunt românofobi. Noi, aceștia din Occident, ne-am dat și noi după Occident. Dar mediul din Rusia e un mediu ostil chiar pentru ruși și nu putem să ne permitem să aspirăm la o Uniune Vamală. E inadmisibil să ne dăm pe mâna călăului, dușmanului nostru ereditar și congenital.”

Europa Liberă: Miza votului din 30 noiembrie care va fi?

Tatiana Chiriță: „Miza votului va fi pentru Uniunea Europeană, asta este. Dacă dăm roata istoriei înapoi, revenim în brațele marelui urs. Și nu putem să admitem să ne întoarcem acolo de unde vrea să scape toată lumea. Avem un avantaj, că avem România alături. Trebuie să curățăm și România de comunism, și Republica Moldova, să facem o curățenie generală pe scena politică, atât cât se poate, ca să votăm normalitatea. Eu sper că unirea se va face nu datorită, dar în ciuda politicienilor. Sper că va fi bine în ciuda politicienilor atât în așa-zisa Republică Moldova, cât și dincolo, în țara noastră. Sper că va fi bine, crește o generație promițătoare, o generație care te uimește cu energia, cu inițiativele ei. Și aceasta îmi inspiră multă încredere. Nu mai pot fi influențați, au crescut departe de politica asta mizerabilă și duplicitară. Nu o să îi mai cumpere pe aceștia, copiii au citit, nu li s-a interzis să citească cum ni s-a interzis nouă și sper că va fi bine.”

XS
SM
MD
LG