Linkuri accesibilitate

„Se duc, dau bani, cu orezul, cu grâul şi iată cu asta şi conving oamenii să-i voteze, înainte de alegeri


Opinii culese la Chișinău în ajun de alegeri.

Sondajele de opinie electorale din ultima vreme au arătat că până la o treime din alegători nu s-au hotărât cu cine să voteze. Despre indecizie și despre eventuale încercări mai puțin ortodoxe ale politicienilor de a atrage voturi în ultima clipă a discutat Natalia Sergheev cu trecătorii în centrul capitalei.

„Doar prin realizările pe care le fac, altfel nu ştiu cum. Planuri concrete, planuri care să fie credibile, poate.”

Europa Liberă: Cum puteţi fi Dvs. convinsă să votaţi pentru un partid? Să vă ofere cineva 100 de lei la urna de vot, v-ar convinge să votaţi?

„Evident că nu. Nici 100 de euro. Eu singură o să aleg opţiunea pe care o vreau şi gata. Adică, banii, serios? Eu decid viitorul ţării, până la urmă. Eu sunt o parte mică, cât n-ar fi de nesemnificativă, dar sunt.”

„Un cetăţean practic nu are ce cere de la partidul ăsta, pentru că dacă noi după alegeri vom invoca: «Da voi nu v-aţi onorat obligaţiile stabilite în nu ştiu care fişe», el poate să ia programul şi să-ţi arate: «Noi nu ţi-am promis că vei intra în UE, noi ţi-am spus că vom face tot ce-i posibil».”

„Eu aş vrea acuma cineva, chiar politicianul pentru care am votat noi, să iasă în faţa lumii şi să spună concret ce a făcut din ceea ce a promis. Numai atunci o să fie, când ei vor fi traşi la răspundere. Nu penală, Doamne-fereşte, lasă să trăiască. Dar să iasă în faţa omului, în faţa alegătorului să spună: «Iaca n-am făcut». Măcar să spună: «Mă scuzaţi, n-am putut, am promis mult».”

Europa Liberă: Dar cum ar trebui să procedeze un politician ca să obţină votul Dvs. Ce trebuie să facă?

„Ce trebuie să facă, el trebuie să-şi îndeplinească sarcina lui şi noi să avem încredere într-însul. Dar cum noi putem, nici nu ştim cine-i. Politicianul cela trebuie să umble mai des pe la lume, să facă cunoştinţă lumea cu dânsul. Da aşa, noi îl vedem la televizor – asta noi nimic nu ştim. Ca cum iaca trăieşti o viaţă cu un om şi tot rămâi înşelată, că ai trăit o viaţă! Da pe dânsu ce, îl ştim noi?”

„Se duc, dau bani, le dau iară ceea ce au dat cândva, cu orezul, cu grâul şi iată cu asta şi conving oamenii să-i voteze, înainte de alegeri. Se duc şi, ştiţi, numai tulbură oamenii.”

„Noi suntem oameni liberi, de ce noi să votăm pentru cineva care dau bani?! Niciodată asta n-a fost!”

„Vai de ţara asta care se cumpără pentru un kilogram de hrişcă.”

„Eu nu-i înţeleg pe cei care nu-s decişi. Orice cetăţean trebuie să facă ceva pentru patria sa, pământul ăsta al tău care este. Cei care nu ies ori sunt îmbibaţi cu ceva... au a lor, cum se spune, credo. Când ţara ta e în foc, trebuie să te duci să o aperi!”

Previous Next

XS
SM
MD
LG