Linkuri accesibilitate

Vasile Tarlev: „Nu este un secret că nici UE nu poate supravieţui şi activa fără gazele şi energia rusească”


De vorcă cu unul din liderii Partidului Renaștere.

Europa Liberă continuă să vă prezinte concurenții înscriși în cursa electorală. Partidul Renaștere participă în alegerile parlamentare cu sloganul „Să renaștem Moldova împreună”. În buletinul de vot este numărul 15. Pe primele cinci locuri sunt: Vasile Tarlev, Vadim Mișin, Oleg Babenco, Tatiana Botnariuc și Alexandr Șaban. Europa Libera l-a intrebat pe unul dintre fruntașii acestei formațiuni, Vasile Tarlev, cum și cu cine doresc sa renască Moldova?

Vasile Tarlev: „Cu cine? Avem o echipă bine pregătită, oameni experimentaţi şi care nu sunt implicaţi în corupţie, în racket, în raider.”

Europa Liberă: Liderii formaţiunii sunt foşti comunişti, desprinşi de PCRM, pe parcursul mandatului 2010-2014, de asemenea, dumneavoastră aţi condus cabinetul de miniştri pe timpul guvernării comuniste. Dacă ajungeţi în Parlament aţi putea face o coaliţie cu PCRM-ul lui Vladimir Voronin?

Vasile Tarlev: „Eu nu am fost membru al Partidului Comuniştilor. Şi cred că nu voi fi niciodată. Avem personalităţi, oameni care au poziţii şi nu au fost sub piciorul cuiva. Şi în rândul comuniştilor sunt mulţi oameni deştepţi, oameni de treabă. Cu alte cuvinte, noi nu suntem naţionalişti, noi nu suntem unionişti, noi suntem patrioţi ai Republicii Moldova. De ceea, dacă ar da Dumnezeu să convingem electoratul să iasă toţi la alegeri, de la mic la mare, pentru a nu fi falsificare şi, doi, de a ne vota pe noi, atunci noi ne vom asuma responsabilitatea de conducere a statului şi în faţa poporului, şi în faţa legii.

În caz de nu, după 30 noiembrie, vom aduna la masa rotundă toate partidele politice care vor accede în Parlament şi acele care împărtăşesc poziţiile principiale – independenţa, suveranitatea, statalitatea, integritatea teritorială, vom găsi puncte de tangenţă pentru a forma o coaliţie de guvernare. Vom trăi şi vom vedea. Alegerile sunt surpriză de fiecare dată. Dar dacă comuniştii nu trec în Parlament?”

Europa Liberă: Ziceţi că, fără promisiuni false şi fără să fie cumpărat ruşinos alegătorul, vă propuneţi să mergeţi cu demnitate. Până acum s-au făcut aceste făgăduieli false, s-au cumpărat voturile?

Vasile Tarlev: „Sunt făcute de marea majoritate a concurenţilor electorali doar promisiuni goale. Şi umblă şi astăzi cei de la guvernare cu lăzile de orez, hrişcă, galoşi în cumpărarea electoratului, cu ajutoare umanitare la stânga şi la dreapta. Noi nu umblăm cu acest lucru. Oamenii vor mânca pastele făinoase timp de o săptămână sau două şi patru ani de zile vor roade unghiile sau coatele. Promit alegătorilor că dacă îi vor vota pe dânşii, iarăşi, ei vor da câte o mie de lei la hectar subvenţie. Staţi, domnilor, dar de ce nu aţi dat patru ani de zile niciun bănuţ?

Doi, aţi promis venind la guvernare patru ani în urmă că veţi depista cine a falsificat alegerile la 5 aprilie 2009. Nu aţi făcut. Dacă vă va vota lumea, veţi descoperi cine a dat foc, a devastat clădirea Preşedinţiei şi a Parlamentului. Au trecut patru ani de zile. Aţi făcut? Nu aţi făcut. Se fac promisiuni goale, deşarte.”

Europa Liberă: Vă propuneţi să renaşteţi şi să dezvoltaţi relaţiile istorice cu Federaţia Rusă, care, aşa cum spuneţi dumneavoastră, trebuie să fie principalul partener economic şi comercial al Republicii Moldova, dar şi garant al securităţii energetice. Cum este posibil să fie atât de bună această relaţie a Chişinăului cu Moscova, dacă Federaţia Rusă a impus embargouri, mai şantajează Republica Moldova cu problema transnistreană, cu trimiterea acasă a moldovenilor aflaţi la muncă în această ţară?

Vasile Tarlev: „Într-adevăr vedem că unul dintre partenerii strategici să fie Federaţia Rusă. Deoarece piaţa de desfacere a produselor moldoveneşti preponderent este Federaţia Rusă. Astăzi aşa-numitul embargo pe care l-a impus, chipurile, Rusia Moldovei, dacă pătrundem în esenţă, nu e vinovată Federaţia Rusă, vinovată este conducerea actuală, care a adoptat nişte decizii nechibzuite şi nu a dus discuţii cu Federaţia Rusă, cu partenerii noştri istorici.”

Europa Liberă: Când eraţi şi dumneavoastră premier, în timpul guvernării comuniste, în 2006, dacă ne amintim, Federaţia Rusă tot a instituit un embargou.

Vasile Tarlev: „Dar aceasta a fost o greşeală a conducerii de atunci. Vorbesc de politica externă, în special ce ţine de consecinţele memorandumului Kozak.”

Europa Liberă: Trebuia semnat memorandumul Kozak?

Vasile Tarlev: „Eu aceasta nu am spus. Dar dacă erau duse negocieri deschise, transparente, nu se ajungea la ceea ce s-a ajuns.”

Europa Liberă: Vorbiţi că Rusia ar putea fi şi un garant al securităţii energetice. Cum este posibil acest lucru?

Vasile Tarlev: „Nu este un secret că nici Uniunea Europeană nu poate supravieţui şi activa fără gazele şi energia rusească. Atunci Moldova de unde să le ia, dacă nu de la Federaţia Rusă?”

Europa Liberă: Gazoductul Iaşi-Ungheni va fi funcţional? Cât de mult va schimba el situaţia?

Vasile Tarlev: „Cu părere de rău, gazoductul Iaşi-Ungheni este politizat, importanţa lui este majorată artificial şi nicidecum nu va rezulta problema securităţii energetice a statului. Gazul are posibilitate să ajungă numai în câteva localităţi din raionul Ungheni şi punctum. Doi, gazul va veni la noi din România, dar noi ştim că gazul românesc nu ajunge pentru securitate energetică a României nici 70%, pentru economia lor, restul îl cumpără din Rusia. Atunci oare nu ar putea cumpăra Moldova la direct din Federaţia Rusă decât să cumpere prin intermediul Bucureştiului?”

Europa Liberă: Vă mai propuneţi organizarea unui referendum republican, naţional care să determine vectorul strategic al dezvoltării economice a Moldovei. Tocmai la Bruxelles se ratifică Acordul de Asociere. Pe timpul guvernării dumneavoastră aţi încercat să apropiaţi Moldova de Uniunea Europeană. Acum vă deziceţi de acest obiectiv?

Vasile Tarlev: „Nu. Noi avem interes faţă de Uniunea Europeană. Geografic suntem în Europa şi trebuie să fim prieteni cu vecinii noştri de la egal la egal. Ce ţine de referendum, noi vom iniţia referendumul de modificare a Constituţiei de a alege preşedintele ţării nu de grupări din Parlament, dar ales de întreg poporul.

Pe de o parte şi de altă parte, de a organiza referendum ce ţine de politica externă a Republicii Moldova. Nicio ţară, chiar membră a Uniunii Europene, nu-şi permite ca în ultimul an de guvernare un guvern să adopte o decizie de importanţă naţională. Dar la noi au votat nu ştiu cine, au semnat nu ştiu care nişte acorduri de importanţă naţională cu Uniunea Europeană. Pentru ce aşa grabă? Oare aceasta e democraţie?”

XS
SM
MD
LG