Linkuri accesibilitate

Un acord controversat


Air Force One, avându-l la bord pe președintele Obama, aterizează la aeroportul din Beijing, 10 noiembrie 2014.
Air Force One, avându-l la bord pe președintele Obama, aterizează la aeroportul din Beijing, 10 noiembrie 2014.

Cum a fost primită în Congresul american vestea ca Statele Unite și China au ajuns la o înțelegere cu privire la combaterea încălzirii globale.

Speranta ca la revenirea in capitala, Congresul american va lasa loc intelegerilor bipartizane s-a curmat foarte repede, odata cu anuntarea acordului la care presedintele Obama a ajuns cu omologul sau chinez.

Asta si pentru ca exista in rindurile republicanilor temerea ca, dupa dezastrul democratilor de la recentele alegeri, Obama va fi tentat sa ia decizii pe cont propriu pentru a redresa partidul, inaintea prezidentialelor de peste doi ani.

Viitorul lider al majoritatii republicane din Senat, Mitch McConnell a spus că „presedintele continua sa trimita semnale ca nu are de gind sa se pozitioneze la mijlocul spectrului politic. Am fost in special deranjat de noul acord la care a ajuns cu chinezii, pe durata calatoriei sale in Asia. Cred ca este un acord in care chinezii nu sint obligati sa faca nimic timp de 16 ani, asta in timp ce normele cu privire la diminuarea emisiilor de gaze creaza haos economic in statul meu si alte state din America”.

Anterior, McConnell a spus ca acordul pe care Obama il lasa succesorilor sai va creste pretul la energie si va costa locuri de munca.

Un alt lider republican, presedintele Camerei Reprezentantilor, John Boehner, a denuntat acordul ca fiind un alt exemplu al cruciadei presedintelui impotriva unei politici energetice eficiente.

El a declarat ca Obama isi continua politicile vatamatoare pentru locurile de munca, indiferent cit de devastator este efectul. Boehner a spus ca republicanii din Congres vor continua sa blocheze politicile energetice ale presedintelui.

Conform unor surse de la Casa Alba, Barack Obama va continua sa-si puna planurile in aplicare, in ciuda opozitiei. In rindurile democratilor exista perceptia ca baza electorala a partidului nu s-a prezentat in numar mare la urne acum o saptamina, pentru ca presedintele nu i-a oferit suficiente motive sa o faca.

Barack Obama pare sa incerce sa corecteze aceasta situatie, ramine insa de vazut cum va reusi in conditiile in care intregul Congres este controlat de republicani.

XS
SM
MD
LG