Linkuri accesibilitate

Șansele partiduțului


La urma urmei, alegătorii decid totul. Iar alegătorii se pot sătura într-o bună zi să voteze pentru cei mari, care îi nemulţumesc mereu.

De pe piscurile unui partid-gigant s-a rostogolit către mase un mesaj mobilizator: NU MAI VOTAŢI PARTIDELE MICI, FĂRĂ ŞANSE! VOTAŢI-NE PE NOI, CEI MARI ŞI INFLUENŢI!

Ce să spun? Aş remarca mai întîi faptul că asemenea mesaje au mai fost pronunţate cu convingere deplină în campaniile electorale precedente. Nu e o noutate asta. Aici partidele-mamut au luat demult obiceiul să le explice alegătorilor cît de grav e să-ţi iroseşti votul, adică să alegi un partiduţ cu şanse liliputane. În opinia partidelor uriaşe, modificările benefice pot fi obţinute numai prin rămînerea uriaşilor la putere.

Aş spune mai departe iată ce. Istoria Republicii Moldova e de fapt o guvernare nesfîrşită a partidelor şi coaliţiilor mari, nu a partiduţelor minuscule. Şi au fost oare realizările ţării la fel de mari precum erau partidele conducătoare? Să fim serioşi! Moldova a tot bîjbîit, a stagnat, a suferit din cauza corupţiei şi decăderii morale.

Îmi amintesc şi acum de un partid-mamut, cel al agrarienilor, care a cucerit puterea în 1994, iar peste patru ani s-a dizolvat cu rapiditate şi nu ştiu cîtă lume a sesizat transformările agrariene. Şi au fost ele cu adevărat?

Apoi nu ar trebui să ne îmbătăm cu apă rece. Nu mai sînt chiar partidele uriaşe autohtone chiar atît de mari şi influente precum visează. Într-un spaţiu în care traseismul e modus vivendi, iar banul e valoarea supremă, situaţia se poate schimba oricînd în favoarea altora. Iar dacă facem o comparaţie între partidele uriaşe autohtone şi partidele uriaşe din Occident, putem chiar să constatăm că ale noastre partide nici nu prea par a fi partide adevărate.

Să revenim însă la şansele partiduţului, ale formaţiunii minuscule pe care cei uriaşi o privesc de sus în jos cu o compasiune insultătoare. Există şansele astea în realitate? Eu cred că există, orice ar spune partidele gigantice. La urma urmei, alegătorii decid totul. Iar alegătorii se pot sătura într-o bună zi să voteze pentru cei mari, care îi nemulţumesc mereu.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG