Linkuri accesibilitate

«Românitatea ortodoxă» și campania electorală pentru alegerile prezidențiale


Tema «românităţii ortodoxe» a fost declinată în fel şi chip de-a lungul campaniei, cu o înverşunare amintind de şovinismul «românilor verzi» din schiţa lui Caragiale.

Nimeni nu se aştepta, fireşte, ca într-o campanie electorală competitorii să danseze menuet şi să-şi ofere, unul altuia, buchete de flori ; dar ne-am fi dorit să nu se cadă nici în extrema cealaltă, a derapajelor şi a exceselor.

Campania a debutat, a continuat şi se sfârşeşte sub semnul naţionalismului agresiv, promovat insistent şi iresponsabil de tabăra premierului Victor Ponta.

Tonul a fost dat de la început, când Victor Ponta a declarat, hodoronc-tronc, că nu acceptă să fie acuzat că e român şi ortodox, de parcă cineva ar fi formulat o asemenea acuzaţie aberantă.

În realitate, declaraţia premierului avea drept scop stigmatizarea principalului sau contracandidat Klaus Iohannis, care – e adevărat – nu e ortodox şi aparţine comunităţii săseşti.

Tema «românităţii ortodoxe» a fost declinată în fel şi chip de-a lungul campaniei, cu o înverşunare amintind de şovinismul « românilor verzi » din schiţa lui Caragiale.

La primul tur, întrebat de ziarişti cum a votat, Liviu Dragnea, numărul doi din Partidul Social Democrat, a răspuns : « Am votat româneşte ! », de unde reieşea că cei care au optat pentru Iohannis au votat împotriva intereselor patriei.

Câteva zile mai târziu, un medic din Galaţi, activist PSD ajuns şef al judeţului, făcea o halucinantă trimitere la nişte versuri, proaste de altfel, ce-i blestemă pe străinii care ne invadează şi ne sufocă ţărişoara.

Iar acum, înaintea turului al doilea, s-au înmulţit mesajele carea îndeamnă la alegerea unui « bun român » ca nu cumva în funcţia supremă să ajungă un « venetic ».

Din păcate, Biserica s-a implicat şi ea în această campanie, deşi în mod normal ea trebuie sî se ţină departe de politică. Au apărut înregistrări cu predici ale preoţilor ce îi îndeamnă pe enoriaşi să voteze pe candidatul « ortodox şi român ».

E trist că Biserica răspunde în acest fel cadourilor pe care i le-a făcut şi i le face guvernul Ponta – imobile, subvenţii şi alte avantaje materiale.

Oricum, plouă de câteva săptămâni încoace cu pomeni electorale, în încercarea de a mitui cât mai multe pături ale populaţiei.

Pe de altă parte, activiştii social-democraţi sunt chemaţi să asigure, prin toate mijloacele, victoria candidatului partidului.

Cine nu se lasă înşelat de această propagandă deşănţată ştie că saşii se află de sute de ani pe teritoriul românesc şi că dl Klaus Iohannis este înainte de toate cetăţean român, cu toate drepturile care decurg de aici.

Populaţia de origine germană din oraşele transilvănene şi bănăţene - Sibiu, Braşov, Sighişoara, Bistriţa, Timuşoara, Arad – a reprezentat dintodeauna un factor de civilizaţie şi de echilibru.

Klaus Iohannis are marele merit de a fi făcut din Sibiu, de 14 ani de când este primar, un adevărat oraş european.

În acest fel, Iohannis îşi dovedeşte ataşamentul pentru ţară în incomparabil mai mare măsură decât panglicarii şi palavragii care transformă patriotismul în ură faţă de celalalt.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG