Linkuri accesibilitate

Statele Unite au donat armatei moldovene 43 de maşini Humvee


Ambasadorul William Moser: „Primul motiv este ca Moldova să poată participa în operaţiuni de menţinere a păcii. Al doilea motiv este ca Moldova să-şi poată apăra hotarele.”

Statele Unite au donat armatei moldovene 43 de autovehicule cu destinație multiplă și mobilitate ridicată, Humvee, în cadrul unei ceremonii la ministerul Apărării. Unele exemplare sunt blindate, dotate cu turele și mitraliere. Autorităţile moldovene au spus anterior că această donație a fost iniţiată încă în 2013, în cadrul unui program de asistenţă mai vast. Dar în discursul rostit la primirea autovehiculelor, președintele Nicolae Timofti a spus că ajutoarele americane vor ajuta țara să facă faţă „provocărilor de securitate regionale” generate de criza din Ucraina.

Cele 43 de autovehicule militare donate de SUA au fost transmise azi Batalionului 22 de menţinere a păcii al Armatei Naţionale. Este vorba de maşini pentru transportarea efectivului militar şi a armamentului, dar şi maşini de luptă blindate. Militarii moldoveni vor fi, de acum încolo, mai eficienți în operaţiunile de menţinere a păcii la care Moldova ia parte, a precizat Ministrul Apărării, Valeriu Troenco:

„Noi am rezolvat o problemă care ne-a deranjat în permanenţă pentru că pacificatorii noştri, plecând în misiune, trebuiau să se adapteze la acest transport venind în misiune. Acum ei vor veni deja pregătiţi în misiune, deoarece au acest transport în dotarea armatei.”

Printre participanţii la ceremonie (de la stânga la dreapta, în civil), ministrul apărării Valeriu Troenco, preşedintele Nicolae Timofti şi ambasadorul SUA William Moser
Printre participanţii la ceremonie (de la stânga la dreapta, în civil), ministrul apărării Valeriu Troenco, preşedintele Nicolae Timofti şi ambasadorul SUA William Moser

Comandantul suprem al Armatei preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a spus că în contextul evenimentelor din Ucraina acest ajutor american, de rând cu celelalte măsuri de sprijin, este oportun:

„Acest ajutor cu tehnică militară nicidecum nu poate fi calificată ca o acţiune de a întreprinde careva măsuri militare împotriva cuiva. Este doar o misiune de a menţine pacea în regiune şi de a apăra interesele Republicii Moldova de careva şi posibilele acţiuni de intervenţie la noi în ţară. Pericolul există. noi vedem ce se întâmplă în ţara vecină – Ucraina.”

Deşi nu sunt noi, unele fiind produse la începutul anilor 90, autovehiculele militare din SUA sunt într-o stare perfectă şi sunt mult mai performante decât tehnica blindată de producţie sovietică de care dispune Armata Naţională, a spus ministrul Troenco.

„Noi le socotim ca fiind noi, pentru că nu se compară cu tehnica blindată sovietică pe care o avem în dotarea Armatei acum la moment. Cu atât mai mult că nu se compară după consumul de carburanţi. Sunt foarte econome. Consumă la 7 litri de motorină faţă de 70-80 TAB-urile. Consumul este de zece ori mai mic. Prin urmare resursele financiare ale Ministerului Apărării vor fi gestionate mai cu eficienţă.”

Valeriu Troenco a menţionat că autovehiculele donate de americani sunt prea puţine pentru a înlocui blindatele sovietice, însă oricum vor completa câtuși de puţin imensele goluri din dotarea Armatei Naţionale.

Donaţia celor 43 de autovehicule militare de tip Humvee a fost iniţiată în luna mai a anului trecut şi a costat bugetul american peste 700 de mii de dolari, a spus Ambasadorul SUA în Moldova, William Moser, precizând că donaţia e doar o mică parte dintr-un program de asistenţă mai vast:

„Nu ştiu exact dacă o să mai aducem acelaşi tip de echipament şi tehnică, însă programul nostru de asistenţă pentru Armata Naţională va continua şi vom aduce şi alte echipamente. Sunt două motive pentru care vom continua să acordăm acest tip de suport. Primul motiv este ca Moldova să poată participa în operaţiuni de menţinere a păcii. Al doilea motiv este ca Moldova să-şi poată apăra hotarele.”

De la proclamarea independenţei Republicii Moldova, SUA a acordat diverselor ministere şi agenții un sprijin al cărui valoare se ridică la peste 1 miliard de dolari, dintre care 31 de milioane constituie asistenţă în domeniul securităţii interne a Republicii Moldova.

Previous Next

XS
SM
MD
LG