Linkuri accesibilitate

Spune cu cine votezi


Mircea Cărtărescu pe unul din posterele electorale din România
Mircea Cărtărescu pe unul din posterele electorale din România

În mediul virtual bătălia este mai puternică decât în lumea reală, iar mărturisirile sunt atât de multe încât nu încap într-o campanie publicitară.

„Tehnica martorului” este tradițională în publicitatea politică din România. Au folosit-o mai ales candidații din aceeași familie cu premierul socialist Victor Ponta, cărora le-a plăcut mereu să colecționeze mai cu seamă artiști și intelectuali, într-o lume în care inteligentia s-a situat în ultimii 25 de ani la „dreapta” sau mai corect în opoziție cu neo-comunismul, cu ideea de a-i da statului pe mână mai multă putere și cu politicienii populiști.

„Martorul” este în publicitatea politică personajul care declară cu cine votează și aduce în plus și argumente în acest sens, convingându-și în acest fel admiratorii să-i urmeze exemplul. Tehnica a fost folosită pentru prima dată de americani în anii ’50 în campania electorală a lui Dwight Eisenhower, președintele Statelor Unite în perioada 1953-1961.

Marele actor Radu Beligan, care la 96 de ani își joacă încă rolurile plin de inspirație pe scena Teatrului Național, a făcut un clip video în care explică de ce votează cu Victor Ponta.

Publicistul și scriitorul Andrei Pleșu l-a mustrat într-o scrisoare publică, iar apoi a declarat, fără să fie însă implicat în campania activă a lui Klaus Iohannis de ce îl votează pe primarul neamț al Sibiului: pentru că îi găsește „suficiente calități ca să schimbe sunetul de fond al perioadei postelectorale” și pentru că s-a săturat de „clămpănitori șmecheri, de tirade demagogice, de platitudini paradiziace”.

Scriitorul Mircea Cărtărescu se află de aceeași parte a baricadei, iar mesajul său neconvertit în publicitate politică, dar dișribuit pe toate căile Internetului spune direct „De-acum, Iohannis sau nimic” pentru că „nu mai e timp de nuanțări și dubii” fiindcă „avem de ales între bine și rău, între vest și est, între spațiul multicolor și spațiul gri”.

Beligan spune că îl susține pe Victor Ponta pentru că țara „are nevevoie de un președinte tânăr și energic”. Chirurgul Irinel Popescu, primul român care a făcut un transplant de ficat îl votează pentru că a făcut deja schimbări în domeniul sănătății. Ion Holender, fostul director al Operei din Viena mărturisește într-un video clip că doar Ponta poate încheia perioada de tranziție prin care trece România de 25 de ani.

Printre susținătorii premierului român se află atleta Gabriela Szabo, eroicul portar datorită căruia Steaua a cucerit Super Cupa Europei la fotabal in 1986, Helmuth Dukadam, fostul tenisman Ilie Năstase, cântărețul Nicu Alifantis, rectorul Academiie de Studii Economice, Pavel Năstase, și destui alții cam de același calibru.

Pentru Klaus Iohannis actorul Victor Rebengiuc a înregistrat cu videoclip în care spune că așteaptă un astfel de candidat de 50 de ani. De partea lui Iohannis se află Monica Macovei și mulți dintre așa numiții „intelectuali ai lui Băsescu”, în vreme ce pentru Ponta s-au mobilizat extremistul Vadim Tudor, populistul Dan Diaconescu, fostul sef al serviciului de spionaj.

Votul a devenit tot mai transparent, în ciuda faptului că rămâne secret prin lege. În mediul virtual bătălia este mai puternică decât în lumea reală, iar mărturisirile sunt atât de multe încât nu încap într-o campanie publicitară.

Politigraf

XS
SM
MD
LG