Linkuri accesibilitate

Înfierarea absenteismului


Felul în care s-au comportat tot soiul de politicieni autohtoni de la 1991 încoace îi oferă alegătorului motivul să-şi bage cotul în toate alegerile care vor mai fi aici în următorii 100 de ani.

Niciodată nu a mai fost înfierat şi bălăcărit absenteismul aşa cum e în actuala campanie electorală din RM.

O sumedenie de politicieni şi lideri de opinie îi responsabilizează cu ardoare pe simplii muritori: „Votaţi dacă vă pasă de viitorul ţării! Votaţi să nu se ducă pe apa sîmbetei toate realizările noastre! Votaţi ca să ajungem în UE! Votaţi ca să ajungem în Uniunea Vamală! Votaţi dacă nu vreţi să învingă răul! Nu aveţi dreptul să staţi acasă în ziua alegerilor!”

Pe FB, un cetăţean îi compara pe cei care nu vor să voteze cu trădătorii şi cu inamicii Patriei. Altul mărturisea că îi este scîrbă de oamenii care ignoră alegerile. Un analist spunea că alegerile din 30 noiembrie sînt cruciale şi că, prin urmare, absenteismul poate fi fatal. Tonul apocaliptic şi aversiunea faţă de absenteism mi s-au părut un exces. Iar date fiind condiţiile specifice ale Moldovei, mă simt obligat să precizez un lucru.

În primul rînd, mi se pare de domeniul evidenţei că omul e liber să aleagă. El are dreptul să doarmă în ziua alegerilor, oricîte injurii i-ar fi adresate.

În al doilea rînd, felul în care s-au comportat tot soiul de politicieni autohtoni de la 1991 încoace, e suficient să ne amintim de traseismul endemic, îi oferă alegătorului motivul să-şi bage cotul în toate alegerile care vor mai fi aici în următorii 100 de ani. Asta să fie clar pentru cei care înfierează acum absenteismul şi cărora le este greaţă de oamenii care nu vor vota.

În al treilea rînd, pe mine mă nedumereşte faptul că politicienii şi liderii de opinie sus-pomeniţi le cer ritos oamenilor să voteze, dar nu propun introducerea în buletinul de vot a opţiunii VOTEZ ÎMPOTRIVA TUTUROR.

Dacă această opţiune ar exista în buletinul de vot, nu ar mai trebui să lupte nimeni cu absenteismul. Lumea ar merge să voteze cu mic, cu mare. Ar vota cu o imensă bucurie. Am toată convingerea eu, omul care ştie ce e tranziţia.

XS
SM
MD
LG